Ізмаїльську “Дунайську лікарню” планують реорганізувати, створивши на її базі структурний підрозділ “Одеської обласної клінічної лікарні”

0 коментарів 49113 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Проєкт рішення Одеської обласної ради «Про припинення комунального некомерційного підприємства «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради» шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Одеська обласна клінічна лікарня» Одеської обласної ради» був направлений Одеською облрадою на розгляд до МОЗ ще 1 травня. Громадських обговорень, як сказано у документі, це питання не потребує. Що відбуватиметься тепер з лікарнею, розбиралася “Бессарабія INFORM”.


Черговий крок змін у медичній сфері країни, який тепер торкнувся і “ДОЛ”, пов’язаний із постановою «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я», що була затверджена Кабінетом міністрів 28 лютого цього року.  Цей документ скасовує попередній порядок створення госпітальних округів, що діяв із 2019 року, і визначає новий Порядок функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів та встановлення їх меж.

Тож на сьогодні органи місцевого самоврядування працюють над планом розвитку мережі лікарень, приймають рішення про створення, припинення, реорганізацію чи перепрофілювання госпітального округу (з урахуванням затвердженого у встановленому порядку плану розвитку). Департаменти охорони здоров’я, у свою чергу, при цьому мають здійснювати стратегічне планування мережі та нагляд за нею, що суттєво мінімізує дублювання функцій.

Щодо Ізмаїльського кластеру (району), то він включає 6 закладів охорони здоров’я:

– КНП «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради»;
– КНП Ізмаїльської міської ради Ізмаїльського району Одеської;
області «Ізмаїльська міська центральна лікарня»;
– КНП Саф’янівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області «Центральна районна лікарня»;
– КНП «Центральна міська лікарня» Ренійської міської ради»;
– КНП «Кілійська багатопрофільна лікарня» Кілійської міської ради»;
– КНП «Вилківська міська лікарня» Вилківської міської ради.

Як сказано в проєкті рішення «Про припинення комунального некомерційного підприємства «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради» шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Одеська обласна клінічна лікарня» Одеської обласної ради», через географічне розташування кластера та для забезпечення ефективного розподілу функцій між закладами охорони здоров’я, було прийнято рішення щодо створення хабу. Це, в свою чергу, визначає наступне (зазначимо – це не є остаточним рішенням, адже громади, на території яких розміщені медзаклади, внесли власні пропозиції щодо збереження автономності своєї медицини):

  • КНП Ізмаїльської міської ради Ізмаїльського району Одеської області «Ізмаїльська міська центральна лікарня» визначено, як кластерний заклад охорони здоров’я;
  • КНП Саф’янівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області «Центральна районна лікарня» визначено як загальний заклад охорони здоров’я при умові приєднання медичних закладів, а саме – КНП «Центральна міська лікарня» Ренійської міської ради», КНП «Кілійська багатопрофільна лікарня» Кілійської міської ради» та КНП «Вилківська міська лікарня» Вилківської міської ради;
  • КНП «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради» пропонується приєднати до надкластерного закладу – КНП «Одеська обласна клінічна лікарня» Одеської обласної ради.

Повертаючись до питання реорганізації Дунайської обласної лікарні, то у пояснювальній записці, доданої до самого Проєкту рішення, окрема увага приділяється переліку стаціонарної медичної допомоги хворим, яка надається в цьому медичному закладі, а саме: інтервенційна серцево-судинна радіологія, неврологія, загальна терапія, кардіологія, гастроентерологія. Також не варто забувати, що стаціонар цього медичного закладу на сьогоднішній день розрахований на 188 ліжок.

Окрім того, на період введення воєнного стану в Україні, лікарня не припиняла надання медичної допомоги при гострому інсульті та інфаркті міокарда мешканцям південного регіону Одеської області, а також переселенцям, які тимчасово знаходяться на території області. Також у минулому році, незважаючи на важкий воєнний стан у країні, у лікарні збільшили кількість апаратів для гемодіалізу, і тепер замісна терапія надається на 13 апаратах не менш ніж для півсотні пацієнтів, які потребують такого виду лікування.

Також у минулому місяці стало відомо, що до кінця 2023 року МОЗ планує надати КНП «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради» стаціонарний ангіографічний апарат з 3D модулем, що дасть можливість розширити та удосконалити надання медичної допомоги на базі неврологічного відділення пацієнтам з гострим мозковим інсультом згідно галузевих стандартів якості: проведення церебральної ангіографії з тромбоаспірацієй та стентуванням магістральних церебральних артерій. Таким чином, як вважають автори Проєкту рішення, це допоможе на базі КНП «Дунайська обласна лікарня» створити структурний підрозділ надкластерного закладу –КНП «ООКЛ» ООР, що дасть можливість надавати висококваліфіковану, якісну, своєчасну медичну допомогу мешканцям півдня Одеської області.

Однак, якщо до моменту надання цієї техніки заклад встигнуть реорганізувати, і лікарня, яка наразі має повну автономію в інфрастуктурному плані, стане, простими словами, “філіалом” іншого лікувального закладу, чи – надійде ця техніка саме сюди? На це питання поки що відповіді немає.

До речі, як сказано в документі, джерелом фінансування лікувального закладу є “місцевий бюджет, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я, а також за рахунок міжнародної технічної та фінансової допомоги, а також інші джерела, передбачені законодавством України”.

Варто зауважити, що в пояснювальній записці до Проєкту рішення, підписаній директором Департаменту охорони здоров’я ОДА Наталією Одарій-Захар’євою, значиться, що дана тематика – оптимізація конкретного медзакладу – громадських обговорень не потребує. А в пункті “Прогноз результатів” говориться наступне: “Прийняття даного рішення дозволить обласній раді створити на півдні Одеської області структурний підрозділ надкластерного закладу КНП «Одеська обласна клінічна лікарня» ООР», що дасть можливість надавати висококваліфіковану, якісну, своєчасну медичну допомогу мешканцям півдня Одеської області”. Прийняття проєкту рішення також впливає на регіональний розвиток.

“Саме ефективність та вчасність цих рішень впливатиме на те, як мережа лікарень буде трансформована та яку медичну допомогу ми отримаємо за 10 років”, – говориться у тексті.

Чи будуть згодні у МОЗ з таким рішенням, стане відомо протягом найближчих двох місяців.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x