Дунайський біосферний заповідник вкотре зазнав забруднення нафтопродуктами

0 коментарів 52650 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У дельті Дунаю на заповідній території поблизу міста Вилкове сьогодні, 16 червня, було зафіксоване чергове забруднення нафтопродуктами.


Це вже шосте таке масштабне забруднення за останні півроку, повідомляє “Бессарабія INFORM”.

Цього разу воно прийшло з дунайського гирла Пряме, яке знаходиться між румунським заповідним островом Летя та українським заповідним островом Єрмаков.

Велику нафтову пляму на поверхні води на території Дунайського біосферного заповідника, яка рухалась вниз по течії у напрямку Чорного моря, помітили близько 13:00 вилківські рибалки та прикордонники відділу прикордонної служби «Вилкове» 17 Ізмаїльського прикордонного загону, які зробили фото та відео-фіксацію.

Дунайський біосферний заповідник вкотре зазнав забруднення нафтопродуктами

Слід зазначити, що за даними ДБЗ, це вже шосте велике забруднення заповідної території дельти Дунаю в районі міста Вилкове нафтопродуктами. Вкрай обурливим є те, що відповідної реакції від контролюючих екологічних обласних служб з цього приводу досі немає. А це – територія заповідника!

В адміністрації ДБЗ “БІ” повідомили – спочатку було побоювання, що сьогоднішнє забруднення може потрапити в розташований нижче за течією Вилківський питний водозабір. Але вітром його притиснуло до румунського берега. Окрім цього, вплинуло і те, що саме під румунським берегом проходить глибоководний фарватер і траса судового ходу «Дунай – Чорне море».

Особливістю цього забруднення (нагадаємо – вже шостого за останні півроку) є те, що воно прийшло з прикордонного гирла «Пряме», а попередні п’ять відбувались з суден, які стояли на рейдовій стоянці напроти міста Вилкове. Наскільки нам відомо, в місті Кілія забруднення не зафіксовано і, напевне, воно сталося нижче за течією.

Директор ДБЗ Олександр Волошкевич припускає, що нафтова пляма, можливо, дійшла до нас з румунського берега або із судна і було віднесено вітром до дунайського берега біля Вилкового.

Як нам стало відомо, результатів з “розслідування” минулих забруднень і попередження нових таких випадків немає ніяких.

“Державна екологічна інспекція Південно–Західного округу (Миколаївська та Одеська область), яка  лише одна має право перевірки суден, посилається на те, що під час військового стану існує мораторій на перевірки. Ми зверталися до цієї інспекції і після великого забруднення в кінці грудня, і в кінці лютого. Вони звертались до Головної екологічної інспекції України, проте нічого не змінилося. Екологічна інспекція стверджує, що для перевірки потрібно звернення, в першу чергу, і місцевої влади. Але, наскільки нам відомо, таке теж було і від Ізмаїльської районної військової держадміністрації”, – скаржиться директор Дунайського біосферного заповіднику.

У ДБЗ розповіли також про наслідки такої бездіяльності:

  • по-перше – суттєво забруднюється акваторія напроти міста Вилкове. В ряді місць, коли порушити ґрунт, спливають на поверхню води мазутні кольорові плями, і від цього, в першу чергу, гинуть донні організми. “В квітні 2023 року наші співробітники відібрали проби донних організмів, які, до речі, є кормом для наших риб, напроти міста Вилкове. В більшій половині проб були лише пусті стулки молюсків, що загинули, частина з них була вкрита мазутом і раніше такого не спостерігалось.Нижче за течією, по Очаківському та Старостамбульському гирлу ситуація покращується”;
  • по-друге – існує загроза місцевому питному водозабору. Він здійснюється довгим каналом 480 м з мілководної ділянки Дунаю і у випадку забруднення каналу нафтопродуктами, це буде довготривала значна проблема для питного забезпечення міста. Єрики міста Вилкове теж є унікальними екосистемами з багатьма видами рослин і тварин, а також дуже привабливі для туристів;
  • по-третє – нафтопродукти  забруднюють як українську, так і румунську частину транскордонного біосферного резервату ЮНЕСКО «Дельта Дунаю».
  • по-четверте – при виявленні порушників компенсація збитків потрапляє в місцевий бюджет і, враховуючи її значний розмір, це можуть бути сотні тисяч і мільйони гривень. Але, чомусь, до відповідальності за такі правопорушення притягують, м’яко кажучи, дуже “в’яло”.

На думку науковця, така бездіяльність незрозуміла і безвідповідальна.

“Потрібно вмикати всі важелі впливу на екологічну інспекцію, аби зберегти українську дельту Дунаю”, – підсумовує кандидат біологічних наук, заслужений природоохоронець України, директор Дунайського біосферного заповідника Олександр Волошкевич.

Дунайський біосферний заповідник вкотре зазнав забруднення нафтопродуктами

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x