Через регулярні забруднення Дунаю нафтопродуктами туристичний “еко-рай” у Вилковому під загрозою

0 коментарів 48195 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Туристичний “еко-рай” у Бессарабії опинився під великою загрозою. Нафтові плями на Дунаї на півдні Ізмаїльського району, які останнім часом все частіше з’являються в районі Вилкового і забруднюють як українську, так і румунську частину дельти, в тому числі транскордонного біосферного резервату ЮНЕСКО “Дельта Дунаю”, неабияк турбують природоохоронців. “Стражі” природи вимагають у влади посилити контроль за дотриманням природоохоронного законодавства на суднах, які знаходяться на рейдовій стоянці поблизу міста Вилкове. 


Як стало відомо “Бессарабії INFORM”, Дунайський біосферний заповідник (ДБЗ) ще в лютому поточного року звертався до Держекоінспекції Південно-Західного округу, Держагентства меліорації та рибного господарства в Одеській області та Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОВА через неодноразове забруднення Дунаю в районе міста Вилкове. Однак відповідної реакції так і не дочекалися.

Тим часом ситуація погіршується. Як повідомляла “БІ”, на цьому тижні, 3 квітня, було зафіксоване чергове масштабне забруднення нафтопродуктами Дунаю. Попередньо – з одного із десяти суден, що стояли на рейді, скинули у воду частину пально-мастильних матеріалів.

За словами директора ДБЗ Олександра Волошкевича, менш значні за масштабом забруднення piки тут відбуваються майже щодекадно. Після одного з таких забруднень з дна єриків і мілководних заливів міста Вилкове до цього часу піднімаються нафтопродукти при ворушінні дна веслами чи проходженні по ньому в чоботах.

Це дуже небезпечна ситуація – як для природи, так і для людей, наголошують спеціалісти заповіднику. По-перше, питний водозабір міста Вилкове здійснюється довгим каналом довжиною 480 м з мілководної ділянки Дунаю i у випадку його забруднення нафтопродуктами це створить дуже значні проблеми для питного забезпечення міста.

Окрему небезпеку нафтові плями несуть для вилківських єриків, які є унікальними екосистемами – в них мешкає багато видів тварин, люди з них беруть воду, вони привабливі для розвитку туризму.

“Окремо необхідно підкреслити, що нафтопродукти йдуть вниз за течією i забруднюють як українську, так i румунську частину транскордонного біосферного резервату ЮНЕСКО “Дельта Дунаю”, – висловив своє занепокоєння директор ДБЗ Олександр Волошкевич.

Тут треба зазначити, що забруднення румунської акваторії може мати також додаткові негативні аспекти в контексті з проблемою, яка виникла після створення підводних відвалів грунту для забезпечення українського судноплавного шляху. Справа в тому, що при масштабному днопоглибленні для реконструкції ГСХ «Дунай-Чорне море» планувались лише берегові відвали грунту. Проте весь грунт при цьому масштабному розчищенні чомусь був скинутий на підводні відвали. Це викликало невдоволення сусідньої Румунії, яка викликала з цього приводу посла України та запросило доступ для румунських суден на місце цих робіт, аргументуючи це тим, що наразі «тривають процедури оцінки впливу на довкілля судноплавних проєктів української сторони». Вже є i відповідне румунське звернення в Європейську комісію щодо таких дій  з днопоглиблення. Тож якщо Румунія додатково поскаржиться стосовно нафтових забруднень, спричинених Україною, це лише погіршить ситуацію i зробить її більш напруженою.

У зв’язку з вищезазначеним Адміністрація Дунайського біосферного заповідника вимагає у відповідних державних структур, які відповідають за екологію та водні ресурси, посилити контроль за дотриманням природоохоронного законодавства на суднах, які знаходяться на рейдовій стоянці міста Вилкове, та здійснити позапланову перевірку. Очевидно одне – ситуація вийшла з-під контролю і якщо проблему не вирішити негайно, наслідки можуть бути катастрофічними.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x