Чи вплине антропогенна катастрофа на Дніпрі на якість води та риби у Придунав’ї? – інтерв’ю з експертом

0 коментарів 99117 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В суботу, 9 червня, “Бессарабія INFORM” опублікувала статтю “Через підрив Каховської ГЕС Держспоживслужба Ізмаїльщини просить мешканців району вживати воду лише з перевірених джерел або бутильовану”. Після цього в редакцію стали масово телефонувати стурбовані мешканці Придунав’я, задавати питання щодо якості питної води та риби, яка продається на наших ринках.


В зв’язку з цим “БІ” вирішила ініціювати опитування спеціалістів на цю хвилюючу багатьох тему. Розпочали ми з міста Вилкове, де виловлюється основна маса дунайської  риби, і звернулись з цими питаннями до професійного іхтіолога, кандидата біологічних наук, заслуженого природоохоронця України, директора Дунайського біосферного заповідника Олександра Волошкевича.

– Олександре Миколайовичу, ви, напевне, бачили звернення Держспоживслужби Ізмаїльщини щодо якості води через підрив Каховської ГЕС. Заповідник, як наукова, природоохоронна установа отримує різноманітну інформацію і з інших джерел. То як Ви оцінюєте ситуацію, яка склалась?

– Безумовно, що зараз під час війни всі знервовані і різноманітна загрозлива інформація розповсюджується дуже швидко. До нас теж телефонували і звертались місцеві  мешканці щодо якості води і риби. Скажу чесно, спочатку для мене ці питання були трохи дивні, бо на мій погляд ситуація дуже очевидна. Який зв’язок між Дніпром та підривом Каховської ГЕС і Дунаєм, звідки ми берем питну воду?

Так, є забруднення води Чорного моря і ми всі бачили кадри, що коїться в Одеському заливі. Але ж ця морська вода не буде підійматись проти потужної дунайської течії і заходити в питні водозабори міст Вилкове, Кілія чи Рені, а Ізмаїл взагалі споживає артезіанську воду. Тому не потрібно піддаватись якимось панічним слухам, зараз і без цього важкий час.

– Чи досягла забруднена морська вода із цим сміттям акваторії Дунайського біосферного заповідника?

– Ні, не досягла. Якщо ви подивитесь на карту, то побачите, що між містом Одеса і виходом Дніпровсько-Бузького лиману в море, в районі міста Очаків, відстань біля 60 км. На цьому напрямку завжди, особливо навесні, відчувається вплив дніпровської води і течія традиційно йде проти часової стрілки, злегка опрісняючи воду в Одеському заливі. Від Одеси до основної акваторії заповідника ще приблизно 150 км і на всьому цьому шляху забруднена вода буде і розбавлятись, а різноманітне сміття може і тонути, і зноситись вітром в море, тому цей вплив у міру просування води буде  зменшуватись.

Сьогодні вранці я мав розмову щодо надходження забрудненої води з директором Національного природного парку «Тузлівські  лимани» Іриною Вихристюк і вона повідомила, що якогось сміття вони не бачать, але море почало виносити десятки тритонів, що раніше не спостерігалось. До речі,  з півсотні живих тритонів співробітники парку зібрали і наші науковці сьогодні поїхали їх забирати для послідуючого випуску на нашій території.

Тому, враховуючи просування дніпровської води, різноманітні обмеження, введені владою, саме щодо перебування на пляжах і мінної небезпеки, безумовно, є обґрунтованими.

– А що Ви скажете щодо побоювання вживати рибу з наших ринків?

– Знову ж таки, а яке відношення має риба, виловлена в наших придунайських озерах і річці Дунай, до забруднення Дніпра і моря через підрив Каховської ГЕС? В акваторії Дунайського біосферного заповідника традиційно виловлювалось біля 80% цінних частикових видів риб річки Дунай та біля 92% дунайського оселедця. Але зараз на узмор’ї взагалі вже другий сезон немає ніякого промислу, бо, як вже неодноразово писало ваше видання, туди просто немає доступу через воєнний стан.

Рибалки по Очаківському гирлу мають можливість рибалити лише  на 8 км нижче міста Вилкове, до гирла Полуночне, а по іншому Старостамбульському гирлу – лише на 7 км нижче по течії, до гирла Бистре. Щодо прохідного виду дунайського оселедця, який заходить з моря, то його нерестовий хід та відповідно промисел майже закінчився і рибалки переключились на лов частиковими сітками наших звичайних дунайських риб. Окрім цього, дунайський оселедець заходить в річку зовсім з іншої, протилежної від катастрофи ділянки моря – від берегів Кавказу і Болгарії, де проходить його зимівля, тобто він аж ніяк не може бути зараз забруднений і небезпечний.

– Дуже дякуємо за відповіді та за компетентну експертну оцінку.

“Бессарабія INFORM” уважно стежить за ситуацією і найближчим часом продовжить цикл публікацій на тему якості питної води та риби бесідами з іншими спеціалістами галузі.

Чи вплине антропогенна катастрофа на Дніпрі на якість води та риби у Придунав'ї? - інтерв'ю з експертом

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x