Журналісти дослідили, які суди Бессарабії є найбільш ефективними – загальнообласний рейтинг

0 коментарів 30699 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Попри систематичні ракетні та авіаційні удари, які завдає країна-агресор по Україні, більшість судів не зупиняли свою роботу за час повномасштабного вторгнення, в тому числі і суди Бессарабії. Станом на сьогодні вони продовжують активно здійснювати правосуддя задля захисту конституційних прав громадян та забезпечення доступу до правосуддя попри наявні ризики та виклики. Інформаційне агентство «КонструктивNEWS» та ГО «Спілка юристів Одеської області» вирішили розробити спільний проєкт «Рейтинг ефективності судів Одеського регіону за 2022 рік», який освітлює ефективність кожного суду першої інстанції регіону окремо в порівнянні з іншими судами. У рейтингу можна оцінити правосуддя Бессарабії. Результатами колег ділиться “Бессарабія INFORM”. 


Зазначається, що проєкт націлений на обізнаність населення в даній сфері та покращення доступу до правосуддя громадян у майбутньому шляхом поступового підвищення відповідних показників та базується виключно на критеріях ефективності, які вдалося отримати відповідно до запитів та на основі даних, наданих Державною судовою адміністрацією та відповідними судами.

Рейтинг ефективності судів був розроблений на основі наступних критеріїв:

  • Кількість справ, які надійшли за рік до відповідного суду.
  • Кількість розглянутих справ у суді протягом року.
  • Кількість розглянутих справ протягом року з розрахунку на 1 суддю.
  • Кількість нерозглянутих справ (залишок на кінець року) з розрахунку на 1 суддю.
  • Кількість справ, які розглядаються в суді більше одного року (що досить часто є порушенням розумних строків розгляду справи і затягуванням судового процесу).

Саме за цими критеріями математичним шляхом були визначені найефективніші суди і, таким чином дослідники сформували як проміжні списки рейтингу відповідно до кожного критерію, так і фінальний рейтинг. Фінальний рейтинг формується із розрахунку всіх показників за критеріями.

До рейтингу потрапили усі суди першої інстанції Одеської області (33 судів), окрім Ананьївського районного суду Одеської області, оскільки чисельність суддів становить нуль і аналізувати роботу суду не є доречним.

Зазначимо, за результатами дослідження, серед найбільш ефективних у Бессарабії – Болградський районний суд, який зайняв третє місце у регіоні та Білгород-Дністровський, який на п’ятому. На сьомому місці Татарбунари. Ізмаїл – на 11. Ще на три позиції нижче Кілійський районний суд. Саратський та Тарутинський суди не увійшли у 20-ку, а на останньому, 33 місці загального рейтингу, – Арцизький районний суд.

Фінальний рейтинг ефективності судів Одеського регіону з 01.01.2022р. по 31.12.2022р.

Журналісти дослідили, які суди Бессарабії є найбільш ефективними - загальнообласний рейтинг

Журналісти дослідили, які суди Бессарабії є найбільш ефективними - загальнообласний рейтинг

Більш детально ознайомитись з показниками рейтингу ефективності судів Одеського регіону за 2022 рік можна за посиланням.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x