У Вилковому попередили про небезпечну кукурудзу для попкорну – як розпізнати

3 коментаря 22545 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


До мешканців Вилківської громади звернулися з попередженням про небезпечну кукурудзу для попкорну, яка містить хлорпирифос та може розповсюджуватися на продуктових ринках. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на офіційну сторінку міської ради. 


Небезпека була зафіксована на продуктових ринках.

“Виявлено хлорпірифос у кукурудзі для приготування попкорну, яка експортувалась з Іспанії (виробник: Liven SA, Barcelona) до України (отримувач: ТОВ «Фоззі Коммерц», вул. Гоголівська 1А, 07408). Попереджаємо , що ця продукція є небезпечною”, – заявили у виконкомі Вилківської міської ради та попросили повідомляти про виявлену продукцію.

“Звертаємось до споживачів та операторів ринку з проханням вилучити цей продукт з обігу та проінформувати про виявлену невідповідність Виконавчий комітет Вилківської міської ради”, – додали представники місцевого самоврядування.

Для довідки

Хлорпірифос (О,О-Диетил-О-3,5,6-трихлор-2-піридилфосфоротіоат, C9H11Cl3NO3PS) — діюча речовина багатьох розповсюджених інсектицидів широкого спектра дії. Хлорпірифос (ХПФ) є фосфорорганічним інсектицидом, який широко використовується в побуті, сільському господарстві та промисловості протягом останніх 40 років приблизно в 100 країнах світу. Незважаючи на нещодавно введені істотні обмеження його застосування в домашніх умовах у низці країн (США, 2001; Європейський Союз, 2003), ХПФ залишається дуже широко вживаним пестицидом. Цей агент використовується для знищення широкого спектра шкідливих комах і кліщів; водночас він демонструє помітну токсичність для більшості видів інших тварин і людини.

Дія на організм людини

Викликає дифузне ураження нейронів ЦНС. Він належить до токсикантів — агоністів, що діють на специфічні рецептори, а саме — на холінорецептори.Як і всі фосфорорганічні сполуки, ХПФ впливає на нервову систему, інгібуючи ацетилхолінестеразу (АХЕ). Крім того, в організмі ссавців він перетворюється в ХПФ-оксон, який більш ніж в 3000 разів активніший щодо нервової системи, ніж сам ХПФ. Як з’ясувалось останнім часом, дія цього пестициду на АХЕ є далеко не єдиним механізмом його токсичності. Є дані, що ХПФ негативно впливає на розвиток мозку ссавців, оскільки ефекти цього агента щодо холінергічної передачі в ЦНС комбінуються із впливом на внутрішньоклітинні сигнальні каскади, задіяні в диференціювання клітин. Одним із механізмів може бути здатність фосфорорганічних сполук викликати оксидаційний стрес, що призводить до утворення вільних радикалів.

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Валерий
Валерий
10 месяцев назад

где же “як розпізнати”? Поздравляю соврамши!

Леночка
Леночка
10 месяцев назад
Ответить на  Валерий

виробник: Liven SA, Barcelona

Макс
Макс
10 месяцев назад

В Вилковом открыли Фоззи?

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x