Озеро Молога планують відновити – начальник Управління Держрибагентства в Одеській області

0 коментарів 22869 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 30 травня, до озера Молога здійснили виїзд та провели його обстеження представники новоствореної комісії. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM» із посиланням на Одеський рибоохоронний патруль.


Озеро Молога є одним із важливих нерестовищ Білгород-Дністровського району, а його площа складає 62 га. То ж, аби визначити необхідні заходи щодо поліпшення його технічного стану та відновлення сприятливого гідрологічного режиму водного об’єкту, комісія детально обстежила водойму.

Наразі озеро замулилось, заросло очеретом, як і з’єднувальний єрик з Дністровським лиманом. Раніше тут нерестився сазан, лящ, тарань, щука та інші види риб. Також фіксувався нерест умбри, яка сьогодні занесена до Червоної книги України.

Як показало обстеження, основною екологічною проблемою озера є прогресуюче заростання русла єрика та ложа озера очеретом, іншою водною рослинністю, відсутність водообміну з Дністровським лиманом і припинення існування його як нерестовища.

«Ми зібрали комісію, щоб разом зробити те, що не робилось багато років – відновити природне нерестилище та дати друге життя озеру Молога. Розуміємо, що проведення меліоративних робіт коштують дорого, але цього року від аукціонів на право займатись промисловим виловом риби до бюджету надійшло майже 10 млн грн. Я впевнений, що ці гроші повинні витрачатись згідно їх цільового призначення – на відновлення нерестовищ та зариблення. Але ні одне зариблення не замінить ефективність природного нересту, тож озеро Молога має бути відновлено», – зазначив Вячеслав Грибенко.

Довідково: до складу комісії також увійшли представники ДП «ОдЦ ПівденНІРО», Департаменту екології та природних ресурсів та Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної адміністрації.

Озеро Молога планують відновити - начальник Управління Держрибагентства  в Одеській області

Озеро Молога планують відновити - начальник Управління Держрибагентства  в Одеській області

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x