“На найближчі роки питання закриття шкіл не стоїть” – головний освітянин Кілійської громади спростував чутки про скорочення мережі освітніх закладів

0 коментарів 46467 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Декілька днів тому у мережі Facebook з’явилися публікації обурених мешканців села Трудове Кілійської громади, які стверджують, що керівництво планує закрити місцеву школу, та просять не робити цього, адже відсутність освітнього закладу призведе до знищення села. За коментарем ми звернулися до очільника відділу освіти Кілійської міської ради Сергія Мергута, який запевнив, що в найближчі роки ні цій школі, ні жодній іншій у громаді, нічого не загрожує. На фоні чого поповзли чутки, розповість “Бессарабія INFORM”.


У 2027 році Україну чекає продовження реформування освіти, результатом чого буде перехід на 12-річне навчання. Це передбачає ряд змін, зокрема поділення закладів на гімназії (базова середня освіта) та ліцеї (профільна освіта, за вибором вивченням необхідних предметів для подальшого вступу до вишів).

Звичайно, робота у напрямку підготовки до реформи на рівні всієї держави почалася вже. Згідно вимог законодавства необхідно спрогнозувати спроможність існування наявних закладів у вигляді гімназій та ліцеїв да затвердити до 1 вересня 2024 року перспективний План мережі закладів освіти.

Відділ освіти Кілійської громади вже розпочав зазначену роботу. Серед іншого, була проаналізована демографічна ситуація у населених пунктах ТГ. З огляду на її стан фахівці зробили попередні висновки, що в декількох школах, зокрема Трудовому (мешканці якого підняли галас щодо закриття школи), Василівці, Червоному Ярі та Новоселівці, є великі проблеми з потенційними учнями, адже за останні роки народжуваність становить 1-4 дитини на рік. Це означає, що за кілька років у селі не буде навіть мінімальної кількості дітей для створення класу.

Більш детально розглянемо ситуацію на фоні села Трудове (в інших селах, які були названі вище, стан приблизно аналогічний). За словами Сергія Мергута, у 2020 році у селі народилося чотрири дитини, зрозуміло, що клас не буде створений. У 2021 році народилося шість дітей. За ідеальних умов (якщо ніхто не виїде з села за ці роки) клас створити можна, але фінансуються класи з державного бюджету із середнього розрахунку 20 учнів. Постає питання, де брати заробітну платню для педагогів.

“Вже у цьому році не вистачає 6 млн грн, і ми просимо постійно про дотації. І не факт, що її дадуть”, – зазначив керівник.

У 2022 році у Трудовому народилося лише двоє дітей, тож клас у 2028 також сформувати буде неможливо.

“Тому ми шукаємо можливості для збереження з 2027 року хоч якогось формату для школи. І мова не про економію чи небажання зберігти заклад”, – запевняє Сергій Мергут.

Разом з цим він підкреслив, що усе це лише на рівні планування та навіть не зафіксовано у документах. І якщо раптом станеться так, що народжуваність у селі відновиться, або до села переїдуть родини з дітьми з інших міць, а їхня загальна кількість становитиме достатній рівень для утворення класу, то ці плани будуть переглянуто, і діти підуть до своєї школи. Та вірити в диво та сподіватися – це замало. За словами пана Сергія, краще витратити цей час на пошук альтернативи та найбільш комфортного способу забезпечити дитину освітою, наприклад, шляхом підвезення до найближчого закладу. Варто подбати, аби до цього була готова інфраструктура, зокрема дороги, були наявними транспортні засоби, які підвозитимуть дітей на уроки та додому, тощо.

Разом з цим жодному з вищевказаних закладів освіти не загрожує проведення реорганізації протягом декількох років. Лише у 2026-му, згідно із Планом, який треба затвердити у наступному році, почнуться певні дії з реорганізації навчальних закладів за обов’язкової умови проведення протягом року громадського обговорення.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x