Міністр освіти пропонує скоротити кількість предметів у школі: що з цього приводу думають українці

2 коментаря 27081 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Україні можуть скоротити кількість предметів, які вивчають учні у школах. Ініціатива, покликана зокрема вирішити питання оптимізації навчальних програм, нині відкрито обговорення у суспільстві.


Про це повідомив міністр науки та освіти України Оксен Лісовий у своєму Facebook, пише РБК-Україна.

Чиновник зазначив, що є аргументи як “за”, так і “проти” такого скорочення, та закликав “поговорити відверто”.

Чим пояснюється ідея скоротити предмети

Глава МОН звернув увагу, що останніми роками школярам доводилося навчатися в умовах пандемії через коронавірус, а також під час повномасштабної війни РФ проти України.”Навантаження на дитину дуже високе: і психологічне, і розумове. Це і про велику кількість предметів, і про навчання онлайн, і про додаткові заняття, щоб надолужити втрачене”, – пише міністр.Так, він навів приклад, що у 7-9 класі діти мають близько 20 предметів, і таку кількість “складно засвоїти і без стресу та онлайн-навчання”, при тому, що не всі мають можливість користуватися гаджетами для дистанційки.

Допоможе не відволікатися на “зайве”

Разом з тим учні так чи інакше зосереджуються на тих предметах, які обирають для себе як пріоритетні, зазначає Лісовий.”Фактично питання стоїть не стільки про те, скільки має бути предметів, а як оптимізовані навчальні програми, яке навантаження отримують діти на уроках і на домашнє опрацювання, в якій формі відбувається навчання”, – пояснює він.

Вибір пріоритетних дисциплін

Міністр також звернув увагу, що в Україні у старшій профільній школі починаючи з 2027 року учні зможуть обирати напрямок, яким бажають навчатися.”Відповідно, це має змінити підхід з мультипредметності на конкретний профіль, який цікавий школяру чи школярці”, – каже чиновник.Таким чином глава МОН просить громадян ділитися в коментарях до публікації у Фейсбук своєю думкою з цього питання, та досвідом відвідування дітей занять у школах за кордоном.

Що думають українці

Користувачі мережі дуже активно включилися до обговорення теми, і на момент виходу публікації під посадою вже майже 2 тисячі коментарів. Нижче деякі думки батьків учнів, які зібрали найбільшу реакцію:

  • Навчаючись у п’ятому класі в Німеччині мій син встигав після школи відпочити, відвідати спортивне тренування і потім зробити одне-два домашні завдання з математики і мови. В Україні він після школи (кількість уроків на 2-3 більша) ледве встигає, щоб відвідати тренування, а потім сидить до 23 або 24 години виконуючи домашні завдання з усіх предметів. Дитина знаходиться на межі від даного навантаження, і уже від спорту не отримує задоволення знаючи скільки його чекає домашки вдома. Можливо, наші діти і розумніші закордонних ровесників, але вони і точно і нещасніші за них!
  • Підтримую виборні предмети у старшій школі та скорочення кількості предметів
  • На мою думку, і за моїм спостереженням – діти перевантажені. До цього зараз освіта конкурує за українських дітей, які виїхали в безпечні країни, там освіта простіша, наочніша, розважальніша. Багато непотрібних предметів виникли через те, що багато років різні люди хотіли довести свою причетність до освіти, науки і впровадити хоч щось. Простоту і ясність не впроваджували.
  • Ідея чудова, але що буде (з) реалізацією з педагогами – практиками з різних областей! А у нас пишуть люди програми, які від практичної освіти далекі, а ми потім ще якось вигадуємо як адаптувати до дітей!

Міністр освіти пропонує скоротити кількість предметів у школі: що з цього приводу думають українці
Міністр освіти пропонує скоротити кількість предметів у школі: що з цього приводу думають українці

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Анонимно
Анонимно
1 год назад

Может лучше закрыть шко́лы………они итак не работают……

*
*
1 год назад

Не передергивай, но вот, к примеру, цапью литературку можно бы и убрать 😉

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x