Через зміни у програмі підтримки: в українських біженців почалися проблеми з житлом у Румунії

1 коментар 21303 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Українських біженців у Румунії почали масово виселяти місцеві жителі, які прихистили їх, через зміни до закону про допомогу біженцям.


Про це пише румунське видання Adevarul.

Після того, як стало відомо про зміни у румунській схемі підтримки біженців з України, румунські газди все частіше просять українців аби ті почали платити за оренду, або підшукали собі нове житло.

Як повідомлялось раніше, згідно із запропонованими правками, зараз держава Румунія платитиме кожній українській родині близько 2000 леїв (440 доларів) на місяць, але лише перші чотири місяці, протягом яких біженці мають шукати роботу в Румунії. З цих грошей українці також мають оплачувати своє проживання. Ці кошти будуть виплачуватися безпосередньо біженцям, а не власникам житла за розміщення біженців, як це було раніше.

Раніше румунська держава виділяла кожному українському біженцю 50 леїв на день та ще 20 леїв на день приймаючої сторони – на харчування, комунальні та інші витрати при утриманні українців (так звана схема «50/20»).

Проте з початку 2023 року держава зробила лише один платіж стороні, що приймає, – за грудень минулого року. І румуни почали виставляти українців на вулицю.

“Доброго дня, будь ласка, допоможіть мені знайти житло. Хост виганяє нас з дитиною”, – пише українка у пабліку “Єдність за Україну”.

Інша біженка розповіла про інакшу ситуацію:

“Нам із мамою запропонували піти з трьома дітьми, але у нас трохи інша ситуація, квартира через посередника, і продовжувати її далі не хочуть, бо держава їм ще не заплатила. Тому ми маємо звільнити квартиру до 15 квітня”.

І таких постів стає все більше і більше.

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Ірина
Ірина
5 месяцев назад

Проблеми були й у більшості безпечних міст України. Наведені ситуації просто жахливі, люди не розуміють всієї болі і тому здатні на такі вчинки. Зараз про подібне вже не говорять, думаю через стабілізацію ринку. Переконатись в цьому можна переглянувши варіанти оренди квартир в Одесі (найближче велике місто). При цьому можна порівняти ціни з тими, які зазначені у статті.

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x