Румунська мова офіційно стала державною мовою Республіки Молдова

0 коментарів 35424 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На минулому тижні Парламент Республіки Молдова в остаточному читанні схвалив законопроєкт, згідно з яким слова «молдовська мова», «державна мова», «офіційна мова», «рідна мова» і «наша мова» будуть замінені на «румунська мова» у всіх законах, включаючи Конституцію.


Про це повідомляє видання NewsMaker.

Законопроект був запропонований фракцією партії «Дія та солідарність» (PAS). В ініціативі наголошується, що ця зміна дозволить привести законодавство у відповідність до рішення Конституційного суду 2013 року, який ухвалив, що Декларація про незалежність Молдови (там згадується румунська мова) превалює над текстом Конституції, у тому числі в частині найменування державної мови.

Законопроект підтримали більшість депутатів – 58 парламентарів проголосували “За” і зустріли результати голосування криками “Браво”.

При цьому депутати від соціалістичної та комуністичної партій протестували проти законопроєкту.

Нові положення наберуть чинності після публікації закону в Офіційному віснику. Після цього протягом 30 днів Агентство правової інформації має внести зміни в усі нормативні акти, де є словосполучення «молдовська мова», замінивши його на «румунська мова».

Представники Блоку комуністів і соціалістів заявили, що зміни є незаконними і вони будуть їх оскаржувати в Конституційному суді.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x