Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна

0 коментарів 34803 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна за його відповідальність за воєнні злочини, вчинені в Україні після російського вторгнення.


“Сьогодні, 17 березня 2023 року, II Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб у зв’язку із ситуацією в Україні: пана Володимира Володимировича Путіна та пані Марії Олексіївни Львової-Бєлової”, – йдеться в заяві МКС.

У заяві суду зазначено, що Путін “імовірно несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України в Російську Федерацію”.

МКС також видав ордер на арешт Марії Олексіївни Львової-Бєлової, уповноваженого з прав дитини в Адміністрації президента Російської Федерації, за аналогічними звинуваченнями.

У МКС заявили, що його палата попереднього провадження встановила наявність “розумних підстав вважати, що кожний підозрюваний несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації населення і незаконного переміщення населення з окупованих територій України в Російську Федерацію на шкоду українським дітям”.

Прокурор МКС Карім Хан заявив раніше цього місяця після візиту в Україну, що ймовірні викрадення дітей є “пріоритетним розслідуванням”.

МКС, створений 2002 року для розгляду справ про найтяжчі злочини у світі, вже понад рік розслідує ймовірні воєнні злочини або злочини проти людяності, вчинені під час російського вторгнення в Україну.

Прес-секретар Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що рішення Міжнародного кримінального суду для Росії “не мають жодного значення, зокрема з правового погляду”.

За її словами, Росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду і зобов’язань за ним не несе: “Із цим органом Росія не співпрацює, а можливі “рецепти” на арешт, що виходять із Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемними”.

Відзначимо, у жовтні минулого року уповноважена при президентові РФ із прав дитини Марія Львова-Білова повідомила Путіну, що “усиновила” викрадену з Маріуполя дитину. За її словами, тільки станом на жовтень у РФ вивезли до 2 тис. дітей-сиріт із соціальних установ, а 350 дітей із Донбасу вже “прилаштовано” в прийомні сім’ї в 16 регіонах РФ.

Водночас Україна зафіксувала депортацію 16 221 дитини.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x