Американський Інститут вивчення війни пояснив, навіщо Путін скасував свій указ від 2012 року щодо територіальної цілісності Молдови

0 коментарів 23517 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Днями Володимир Путін скасував свій указ від травня 2012 року про позицію РФ щодо територіальної цілісності Молдови. Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що це свідчить про «ескалацію зусиль із підриву Молдовської держави». 


“Путін 21 лютого скасував свої укази Міністерству закордонних справ (МЗС) Росії від 2012 року твердо дотримуватися принципів Статуту ООН, який вимагає розвитку дружніх відносин між державами на основі рівності, поваги до суверенітету і територіальної цілісності, а також про наміри Росії активно шукати шляхи вирішення придністровської проблеми на основі поваги до територіальної цілісності Молдови. Відкликання указу 2012 року не вказує на те, що Путін має намір напасти на Молдову – на це йому бракує військового потенціалу – хоча це вказує на ескалацію його постійних зусиль з підриву Молдовської держави”, — йдеться у щоденному звіті ISW.

Аналітики також зауважили, що імперіалістичний наратив Путіна про те, що Росія бореться за свої «історичні кордони», до якого він вдався 22 лютого на мітингу в Москві, а перед тим при оголошенні про повномасштабне вторгнення Росії в Україну в 2022 році, може бути використаний для виправдання агресії проти інших сусідів Росії.

“Концепція «історичних кордонів» Росії може бути використана для виправдання агресії майже проти будь-якого сусіда Росії, а також проти Молдови і держав Центральної Азії, які не мають спільного кордону з Росією, оскільки всі вони містять території, які колись належали або до Радянського Союзу, або до Російської імперії, або до обох”, — наголосили в ISW.

Коментарі закриті.