В Суворовській громаді розпочали процес відновлення та розвитку зрошувальної системи

0 коментарів 20520 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Суворовській громаді розпочався процес відновлення та розвитку зрошувальної системи. Стартував він з установчих зборів організації водокористувачів (ОВК) під символічною назвою “ВОДА ЖИТТЯ” у межах обслуговування Суворовської зрошувальної системи, які пройшли вчора, 14 грудня.


Про це повідомили в Агенції регіонального розвитку Одеської області, яка здійснює підтримку та консультаційний супровід проєкту.

За нашої підтримки ОВК Суворівської громади планує брати участь у грантових конкурсах, в тому числі, транскордонного співробітництва, державних програмах підтримки сільгоспвиробників та залучати кредитне фінансування для розвитку інженерних мереж, впровадження інноваційний технологій” – пояснив Артем Вівдич, координатор міжнародних програм Агенції регіонального розвитку Одеської області.

Для розуміння – станом на сьогодні в Одеській області зрошується 41 тис. га земель, у той час як у 1991 році площа зрошуваних земель становила 243 тис. га. За останні 30 років зрошення земель проводилося нерівномірно і значно знизилося.

Суворовська зрошувальна система (ЗС), яка побудована ще у 1973 році, має проєктну площу зрошення – 6,9 тис. га. Хоча по факту сьогодні зрошується тільки 1685 га, що становить тільки 24% від проєктної потужності.

“Для нас питання відновлення системи зрошення – це питання виживання фермерських господарств. Ми постійно стикаємося зі все частішою появою суховіїв на Бесарабщині та зростанням вартості води для поливу полів. Для ініціативної групи фермерів, яка виступила за заснування організації водокористувачів, це важливе та непросте рішення. Ми віримо, що завдяки взяттю на себе відповідальності ми зможемо покращити управління системою зрошення, знизити вартість водопостачання, усунути втрати води та автоматизувати полив за рахунок впровадження інновацій” – розповіла на установчих зборах ОВК “ВОДА ЖИТТЯ” новообрана Голова правління Михайлина Капаруліна.

Завдяки створенню ОВК та подальшим спільним діям планується реалізація таких проєктів:

  • впровадження «зелених» технологій енергозабезпечення роботи насосного обладнання за рахунок використання сонячної та вітро- генерації;
  • застосування екологічно безпечних добрив, розширення площі здійснення крапельного поливу з використанням автоматизованих систем моніторингу стану ґрунтів;
  • використання матеріалів аеро – і космічних зйомок у сільському господарстві;
  • запровадження пілотних культур, в тому числі, вирощування овочів, ягід, їх зберігання, переробки завдяки інтеграції з проєктом створення агротехнопарку та території Суворовської громади.

Вже розроблена концепція проєкту та подана на конкурс до програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Також Суворовська селищна рада затвердила 7 грудня програму розвитку малого та середнього підприємництва на території Cуворовської селищної територіальної громади.

“Через цю программу ми хочемо підтримати місцевих фермерів – основних платників податків на території громади. Ми розуміємо, що майбутнє платників податків – це майбутнє громади, її садочків, шкіл, лікарень та робочих місць для сільського населення” – розповів голова Суворовської селищної ради Олег Босікевич.

За його думкою, саме завдяки децентралізації у громад з’являється шанс на залучення інвестицій на відновлення та розвиток системи зрошення.

Мета створення ОВК, підкреслюють в громаді – захистити врожаї від посух, суховіїв, ерозії ґрунтів в умовах зміни клімату та погіршення екологічного стану водних ресурсів, економія ресурсів за рахунок впровадження водо- та енергозберігаючих технологій, автоматизація процесу зрошення, зменшення вартості водоподачі для здійснення зрошення, збільшення площ зрошення та в результаті збереження сільгоспугіддя, покращення екологічного стану території, зменшення собівартості продукції, збільшення дохідності підприємств – водокористувачів.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x