Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Та, що сказала танцю “ES”: надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

0 коментарів 95067 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Мабуть, одне з найбільших щасть для людини – це тоді, коли вона може займатися улюбленою справою. Ось наприклад – закохався ти у дитинстві у танці, захоплено і самовіддано ними займався все своє юне життя, ходив на всілякі секції, зрозумів, що в тебе це непогано виходить, потім змагався на різних чемпіонатах і конкурсах, набував впевненості у своєму таланті і надихався визнанням професіоналів. І згодом зрозумів: “Це моє, я хочу займатись тільки цим”. А потім береш – і робиш це. Про таку надихаючу історію танцівниці, хореографа і тренера з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть на професію і смогла зробити зі свого хобі успішну справу, розкаже “Бессарабія INFORM”.


Нашу героїню звуть Єва Соловко. Вона – засновниця танцювальної “ES DANCE STUDIO” в Ізмаїлі. Молода, талановита, яскрава, амбіційна ізмаїльчанка, вимоглива тренерка з невичерпною енергію, абсолютно свіжим поглядом на танцювальне мистецтво і на навчання йому дітей. До того ж – ще й велика патріотка, прикладом якої надихаються і наслідують її учні.

Її ще зовсім юному творінню – танцювальній студії ES DANCE STUDIO- нещодавно виповнилось два роки. Основні танцювальні напрями, яким можно тут навчитись – джаз-фанк, контемпорарі, латино-американські танці. Студія також проводить заняття зі стрейчерінгу – окремий напрям фітнесу, який включає комплекс вправ, спрямований на розтяжку м’язів і розвиток еластичності тіла. Вікова категорія учнів широка – починаючи з дітей віком від 4 років і до дорослих категорії 50+.  Здебільшого – це дівчата. Що виробляють ці танцівниці-початківці на паркеті – треба тільки бачити…

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Як маленька ізмаїльчанка “дотанцювалась” до майстра спорту

Єва народилася в Ізмаїлі, навчалася у першій школі. На танці почала ходити років з п’яти. Здебільшого – це були спортивно-бальні танці: колектив “Юність”, клуб спортивно бального-танцю “Dream dance”, народний колектив “Червона калина”.

“Дистанційка” для ще маленької Єви розпочалась набагато раніше ковідної пандемії. Життєві обставини склалися так, що у підлітковому віці вона переїхала до Одеси. Жила по суті на два міста. Навчання у середній школі продовжила дистанційно у Ізмаїльській спеціалізованій ЗОШ №1 (яку згодом успішно закінчила у 2019 році з золотою медаллю), а танцювальні тренування – відновила на новому місці проживання у “південній Пальмірі”. І зрозуміла – знала досі надто мало про танцювальне мистецтво. Бальним танцям довелось вчитися буквально наново…

“Основну базу я отримала в одеській студії танцю. Тренер Дмитро Михайлович Самойлов (Dmitriy Samoilov dance school) вніс неймовірну лепту у мій професійний розвиток. Переїхавши в 11 років до Одеси я зрозуміла, що, по суті, я майже нічого не знаю про танці… Моє професійне навчання бальними танцями почалося саме там. В 2016 році я перейшла до клубу “Royal Dance Team” (тренер – Гоцуляк Олексій Іванович), де мала змогу навчатись у педагогів міжнародного класу. До нас постійно приїздили викладачі з Італії, з різних країн СНД. Це був період мого професійного зросту – я почала їздити на різноманітні чемпіонати, в тому числі, і в якості судді, почала займатись тренерством по бальним танцям”, – розказує хореограф.

…Зараз, Ева Соловко – майстер спорту України міжнародного класу зі спортивно-бальних танців, національний суддя Hip-Hop International, тренер-педагог, хореограф.

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Наразі вона закінчує навчання в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті за спеціальністю тренерсько-викладацька діяльність (планує поступати далі на магістратуру), а також паралельно навчається в Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова на перекладача.

Джаз-фанк – новий щабель і новий виклик

“Джаз-фанком я захопилась у 2017 році. До цього мене підштовхнули чисельні танцювальні збори і семінари, які я відвідувала і на які часто були запрошені педагоги саме сучасних танців (хіп-хоп, джаз-фанк). Це були додаткові уроки із сучасної хореографії для багатогранного розвитку танцівників, тому що для нашого тіла важливо знати більше, ніж один напрямок танцю. Вивчати різні танцювальні напрямки – це круто. Це зовсім інша ритміка, задіюються зовсім інші групи м’язів нашого тіла… Джаз-фанк мені став цікавим і чим більше я пізнавала цей стиль, тим більше розуміла, що хочу розвиватись далі у цьому напрямку”.

Для бальниці, яка вже професійно сформувалась і багато чого досягла за танцювальну кар’єру, це був справжній виклик, але – і нові можливості. “Челендж? А чому ні? Подобається, значить – будемо робити!” – сказала собі амбіційна Єва і почала активно брати майстер-класи і посилено займатися джаз-фанком. Результатом цієї титанічної праці над собою, своїм тілом, своєю майстерністю стало відкриття власної танцювальної студії у рідному Ізмаїлі.

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Як створювалась ES DANCE STUDIO

Як би дивно це не звучало, але появі танцювальної студії “ES DANCE STUDIO” в Ізмаїли посприяв…ковід. У 2020 році, у розпал пандемії, навчальні заклади перевели учнів та студентів на “дистанційку”. Єва, будучи студенткою одеського вишу, проживала на той час в Одесі. На період он-лайн навчання дівчина вирішує переїхати до своєї малої Батьківщини – Ізмаїлу. Але тут без улюблених танців вона жити не змогла…

“Половину часу протягом дня я проводила за робочим столом і за навчанням біля комп’ютера. Мене це, звісно, не влаштовувало – мені потрібно було рухатись. Заочного навчання на факультеті міжнародних відносин, на якому я тоді навчалась в університеті Мечникова, не було, тому я вирішила змінити профіль і поступити на перекладача у той самий виш на романо-германський факультет на заочне відділення. Це мені, певним чином, розв’язало руки”, – згадує наша героїня.

Стати знову в “танцювальний стрій” під час пандемії хореографиню підштовхнули шкільні знайомства і досвід постановки танців до шкільного випускного при закінченні 11-го класу. Тренерській досвід в неї на той час вже був, тому, не дивно, що при організації “випускного вечора” до неї звернулись батьки однокласників з проханням “поставити” хореографію шкільного вальсу для балу першої школи. Ні для кого не новина, що молодь останнім часом, плануючи свої випускні заходи, відхиляється від традиційних стандартів святкувань, надаючи перевагу більш сучасним трендам. Ізмаїльські тінейджери і їх батьки, звісно, теж слідують сучасним віянням. А оскільки всі знали, що Єва Соловко добре знається на танцях – попросили ії зробити постановку вальсу. Активні матусі однокласників також схотіли підготувати “танок мам” для своїх дітей – хореографію так само ставила Єва.

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Репетиції жінкам настільки сподобались, що вони попросили тренершу-початківця продовжити для них заняття індивідуально. Єва погодилась. Згодом почали підтягуватись молодші дівчата… Так поступово формувалась перша группа майбутньої “ES DANCE STUDIO”.

“Ми займались перший час на міському Центральному стадіоні. Коли пройшов випускний, ті самі матусі  попросили мене стати їх тренером і створити хобі-группу “40+” на постійній основі. Влітку 2020-го ми тренувались на стадіоні. Спочатку це була абсолютна ентузіастська і майже альтруїстична ініціатива – за смаколики, “обнімашки” і просто заради емоцій (в той час це було дуже необхідно). Ми танцювали, ставили хореографію – більше для себе і задля свого задоволення. Так відбувалось все ковідне літо. А потім настала осінь – на стадіоні продовжувати заняття стало неможливо, бо стало холодно.  І тоді я вирішала – час шукати залу…”.

…”ES DANCE STUDIO” займає зараз приміщення в одному зі спальних районів Ізмаїлу. Звісно, довелось прикласти немало зусиль, аби привести його до стандартів нормальної танцювальної студії. У жовтні 2020 року відбулось офіційне відкриття – була набрана перша невелика група дітей (напрямок “джаз-фанк”). Група дорослих, яка була створена раніше і навчалась стилю “латино”, також перебралась у цю залу і продовжила працювати в більш комфортних умовах.

І закрутилось! Ввімкнулось “сарафанне радіо”: соцмережі вибухнули – “В Ізмаїлі з’явилось щось нове танцювально-крутезне”. Дівчата пищали “О, нарешті джаз-фанк” і ставали в чергу на запис до студії – це модно і подобається актуальній молоді. Перший час нова танцювальна секція наповнювалась навіть без додаткової реклами, за простим принципом “Дізнався від знайомих або побачив пост в соцмережах – записався на пробне заняття – сходив – сподобалось – записався”.

Бажаючих ставало дедалі більше, студія розширювалась. Зараз сумарно у ній навчається приблизно 110 учнів. У “ES DANCE” з’явився ще один тренер і новий, довгоочікуваний, не представлений до цього в місті танцювальний стиль – “контемпорарі”. Його викладає професійний київський хореограф, балетмейстер Майкл Шовкун, у якого “за спиною” є циркова школа мистецтв і чималий викладацький досвід за кордоном.

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Цікавий момент – у навчальному процесі Єва використовує здебільшого міжнародну хореографічну термінологію – на англійській мові. Півтренування, по суті, проходить на англійській. Тобто, учні мають змогу не лише вивчати обрані танцювальні напрями, а ще  й “відшліфувати” свої знання англійської, готуючись таким чином до міжнародних турнірів та чемпіонатів. І дітям це “в кайф” – цей сучасний підхід їм подобається!

За ці два роки старші дівчата з групи джаз-фанку стали Чемпіонами України за версією АСЕТ у категорії Jazz Funk Production 2021, а також ART DANCE Ukraininan Diamond Champions 2021 у цій же категорії.

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Ізмаїльські танцівниці також пройшли відбір і стали номінантами Міжнародного Чемпіонату World of Dance – найголовнішого танцювального проекту у світі з сучасних танців у категорії Mega Crew. Мали виступати у березні цього року у Києві. Але почалась війна, конкурс відмінили, поїздку на виступ довелось відкласти на невизначений час…

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Проте дівчата не припинили своїх виступів навить у воєнний період. Вони продовжили радувати своїми танцями ізмаїльчан і гостей міста, долучаючись до благодійних заходів, організованих волонтерськими організаціями Ізмаїлу, під час яких проводиться збір коштів для ЗСУ.

Святкування дворіччя “ES DANCE STUDIO” – красива світська подія і благодійний захід

У жовтні “ES DANCE STUDIO” виповнилось два роки. За цей хоч і не надто довгий, але дуже продуктивний робочий період, сповнений тренувань до сьомого поту і набуття виступального досвіду, накопичилось багато номерів, гідних глядацької уваги. Єва вирішила – дівчата своєю працею заслужили на свято. І зробила його – в неповторному творчому і благодійному форматі.

Дворіччя святкували у великій залі ізмаїльського ресторану “Бессарабія”. Більшого залу в місті для такого масштабного “свята танцю” просто не знайшлось – беручи до уваги кількість учнів студії (близько 100 і майже всі вони – брали участь у шоу-програмі) і охочих  подивитись на їх творчість гостей.

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Запрошеним ведучим заходу був відомий одеський шоу-мен Руслан Костов. “Висхідні” танцювальні ізмаїльські зірочки танцювали не тільки для свого задоволення і аби показати себе та порадувати своїх батьків – вони ще збирали кошти для Благодійного “Фонду Сергія Притули”, для наших хлопців з ЗСУ.

На одному паркеті танцювали діти Ізмаїлу, Маріуполя, Донбасу… І всі підтримували один одного. І це було прекрасно!

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

“До нас ходять різни діти – і місцеві, і діти переселенців. І для всіх них – танці, наче реабілітація мистецтвом. Ми намагаємось їх відволікати від всіх цих страшних подій, “навантажуємо” їх танцями, підштовхуємо їх до розвитку, намагаємось показувати їм приклад (діти ж зчитують з нас все, що бачать). І це круто – бути їх наставником”, – резюмує Єва.

…В планах студії – виводити талановитих танцівників на всеукраїнський і міжнародний рівень.

“Хочемо рости і розвиватись. Хочемо, аби танці в нашому місті стали однією з основоположних культурних сфер – як для дітей, так і для дорослих (багато хто знаходить у цьому віддушину). Хочемо популяризувати наш напрямок – як в нашому місті, так і в Одесі. Хочемо працювати – робити свою справу якісно, професійно і головне – з любов’ю”, – такими словами закінчила бесіду з “БІ” тренер-педагог, хореограф, національний суддя Hip-Hop International та танцюристка Єва Соловко.

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

Та, що сказала танцю "ES": надихаюча історія хореографині з Ізмаїлу, яка перетворила свою пристрасть у справу всього життя

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x