“Справжню війну ми програли”: що “російські еліти” думають про втечу із Херсона та постійні невдачі на фронті

0 коментарів 39987 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Джерела російського опозиційного видання “Медуза”, близькі до адміністрації президента і уряду РФ, заявляють: відступ із Херсона став “дуже болючою подією” для “російських еліт”.


Співрозмовник, близький до підприємців із “ближнього кола” Путіна, висловився ще жорсткіше: “Пішло розуміння – справжню війну ми програли. Люди починають думати про те, як жити далі, яке місце в майбутньому хотіли б зайняти, яку ставку зробити, на чому грати. (З одного боку) будуть реваншистські настрої. З іншого – буде запит на нормалізацію і стабілізацію”.

У політичному блоці АП налаштовані трохи оптимістичніше. Один зі співрозмовників “Медузи” пояснив: у Кремлі, як і раніше, сподіваються, що на Заході “розвалиться консенсус на підтримку України” через необхідність у дешевих енергоносіях.

Ще одна надія Кремля, за інформацією джерел “Медузи”, – різка зміна політичної ситуації в самій Україні та відставка Володимира Зеленського. На чому ґрунтується очікування таких подій, “Медузі” невідомо.

Крім того, у Кремлі ще вірять, що за кілька місяців російська армія стане більш боєздатною через мобілізацію і зможе переломити ситуацію на фронті.

Водночас, за словами співрозмовників “Медузи”, в АП помітили, що, на відміну від “еліт”, на настрої більшості росіян відступ із Херсона ніяк не позначився:

Суспільство майже не помічає цього, це йому не цікаво. Приєднання Херсона не встигли “просунути” [у пропаганді]. Слава богу, це перекрило мобілізацією. Спочатку думали, що це погано, а тепер, виходить, нещастя допомогло. Люди не загорілися Херсоном і тому легко приймають офіційні пояснення, що його необхідно було залишити.

Високопоставлений співрозмовник “Медузи” в одному з регіональних урядів пояснив, що його регіон “від Херсона далеко” – і в ньому триває “своє життя”. При цьому джерела “Медузи” серед регіональних політиків і бізнесменів не вірять, що Кремлю вдасться переломити ситуацію.

Співрозмовник в одному з регіональних відділень “Единой России” резюмував: “Те, що трапилося в Херсоні, сприймається як ганьба і наслідок бардаку в державі, начебто і підозрювали про нього, але не до такої міри”.

Ще один регіональний чиновник зізнався, що в його колі “почало виникати відчуття чужої війни”:

Раніше “спецоперація” була фоном, який, можливо, навіть викликав привід для гордості. Особливо якщо ти нічим, крім офіційної інформації, не цікавився. Після мобілізації – це частина життя, але тебе про ці рішення ніхто не запитав… Це там нагорі воюють (та ще й без успіхів), а впливає на нас.

Подібні настрої проникають і в адміністрацію президента, і в уряд. Джерела “Медузи” визнали, що на тлі постійних військових поразок їх стала ще більше турбувати “повна закритість вищого керівництва країни”.

“Нас ні в що не втаємничують, багато дізнаємося з новин, причому українських і західних. Виглядає так, що постійно йдемо на поступки і ще намагаємося це приховати і заховати”, – пояснило близьке до уряду джерело “Медузи”, додавши, що “гнітюче враження”, зокрема, справили метання Кремля щодо “зернової угоди”.

Воно зазначило, що серед високопоставлених чиновників дедалі розумнішою видається позиція представників “еліти”, які “не вписуються в спецоперацію повністю”. Раніше “Медуза” розповідала, що під час війни серед російського вищого чиновництва сформувалася так звана “партія мовчання”. Її представники воліють сумлінно виконувати окремі доручення “вищого керівництва”, пов’язані з війною, але відкрито з мілітаристськими промовами не виступають. Серед представників цієї партії співрозмовники “Медузи” виділяли прем’єр-міністра Михайла Мішустіна і мера Москви Сергія Собяніна.

Проте, за словами джерел “Медузи”, незважаючи на все невдоволення, російські чиновники і бізнесмени не мають наміру вживати якихось дій проти Путіна: “Просто хочеться, щоб усе це швидше закінчилося”.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x