Як зберегти продукти коли довго немає світла

0 коментарів 38826 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У зв’язку з критичною ситуацією в енергосистемі та тривалою відсутністю світла для багатьох жителів Бессарабії стало актуальним питання, як зберегти продукти харчування без холодильника. Бессарабія INFORM зібрала кілька простих порад, які допоможуть продовжити свіжість продуктів.


Головне правило – як можна довше тримайте дверцята холодильника закритими

Сучасні холодильники тримають постійну температуру протягом доби, а заповнена морозильна камера – протягом двох.

Ще одна порада: тримайте в морозилці зайвий лід або заморожуйте пляшки з водою.

Купіть додаткові пакети з льодом, які зберігатимуться в морозилці, щоб підтримувати її температуру, і використовуйте їх пізніше, якщо вам доведеться перекласти їжу в холодильник.

Якщо у вашому морозильнику є льодогенератор – пересипайте кубики льоду в пакети щоразу, коли заповнюється лоток.

Як зберігати продукти без холодильника

  • Овочі та фрукти. Здебільшого, овочі та фрукти можна зберігати й без холодильника. Важливо знайти не тільки прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк добре зберігаються, якщо їх скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені чи світло. Якщо це станеться, овоч почне виділяти зелений пігмент – хлорофіл. Таку картоплю не бажано вживати в їжу. Якщо бачите перші ознаки того, що фрукти та овочі почали псуватися, то деяким можна продовжити термін придатності. З фруктів та ягід зваріть варення чи джем, зробіть цукати, а овочі законсервуйте чи заквасьте. Ще можна зварити компот.
  • М’ясо. Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, то кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно у металеву ємність та виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також із будь-якого м’яса можна зробити тушкованку. Така консервація за правильних умов приготування буде мати термін придатності до 3 років. Ще один лайфхак, аби зберегти м’ясо без холодильника – скласти його в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Також можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Аби потім вживати таке м’ясо, попередньо його потрібно вимочити у воді, щоб позбутися зайвої солі.
  • Риба. Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Подовжити термін придатності також можна за допомогою солі. Очистьте рибу від луски, приберіть нутрощі та зябра, помийте та добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у прохолодне місце. Потім таку рибу можна вимочити у воді та смажити або висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеціальних умов зберігання.
  • Вершкове масло та сир. Масло додатково оберніть пергаментним папером, складіть у ємність та залийте холодною трішки підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура, спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце. Сир добре зберігається без холодильника, але його обов’язково потрібно скласти у пакет та добре завернути, аби він не підсушувався.
  • Молоко, сир та сметана. Щоб продовжити термін придатності молока, прокип’ятіть його, додавши ½ ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте у сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть їх у холодну воду. Те ж саме зробіть із баночками сметани.
  • Хліб можна зберігати в холодильнику чи навіть у морозилці. Якщо вимкнули електроенергію та він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками та розкладіть на деко, аби шматки не торкалися один одного. Виставте деко в добре провітрюване приміщення. На наступний день у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.
  • Курячі яйця зберігаються за кімнатної температури протягом цілого тижня, але за умови, якщо вони свіжі.

Після увімкнення світла викиньте з холодильника всі продукти, які змінили текстуру, колір, форму, вкрилися нальотом або мають неприємний запах.

Якщо на заморожених продуктах збереглися кристали льоду, то їх можна продовжувати заморожувати. У зворотному випадку їх слід приготувати найближчим часом.

Яка може бути альтернатива холодильнику?

Для мешканців багатоквартирних будинків одним з оптимальних варіантів може стати придбання термосумки. Такий термостійкий контейнер зберігається в морозильній камері, щоб потім покласти в нього продукти як для тривалого зберігання, так і просто в дорогу або виїзду на природу.

Також можна спорудити так званий “атмосферний холодильник”. Для цього потрібно помістити продукти в герметичний посуд і поставити його в таз із водою. Далі потрібно накрити мокрим рушником і опустити кінці у воду. Такий “атмосферний холодильник” має перебувати в прохолодному місці, щоб вода не так швидко випаровувалася.

Ще один вихід – балкон, на якому в холодну погоду можна зберігати продукти. Якщо балкона немає, то із зовнішнього боку вікна рекомендується зробити гачки, на які потім повісити пакети з продуктами.

Для тих, хто живе в приватному будинку, додається ще кілька варіантів. Зокрема, продукти добре зберігаються в льохах і підвалах, а також у колодязях. За наявності останнього достатньо помістити герметично запаковані продукти у відро й опустити його на 2/3 у воду.

Якщо льоху немає, то його можна спорудити за допомогою бочки. Для цього потрібно вирити яму у формі бочки, помістити її і після прикопати для збереження низьких температур.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x