Після окупації у Херсоні збереглися дві унікальних пам’ятки давньої культури Бессарабії

0 коментарів 26109 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Дві унікальних пам’ятки давньої культури Бессарабії збереглися після окупаціі у Херсонському краєзнавчому музеї. Перша – зі старовинної мечеті Аккерманської фортеці, друга – з Бендер, де знайшлося місце поховання паші в Османській імперії. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на повідомлення одеського історика, ректора Південноукраїнського національного педуніверситету ім. Ушинського Андрія Красножона.


У Херсонському краєзнавчому музеї збереглися після окупації ще дві унікальних пам’ятки. Перша з них – надгробок імама Халіл-Ефенді з мечеті султана Баязида II Аккерманської фортеці. Мечеть ця стояла в самому центрі оборонного комплексу та була заснована, вочевидь, самим султаном після взяття міста в серпні 1484 р.

Інший мармуровий надгробок походить з Бендер та належить Омер-паші, який помер там у 1775 р. Cтатус паші в Османській імперії – щось на кшталт сучасних генералів. Дата смерті власника надгробку і район виявлення пам’ятника говорить про те, що він мав би проживати на території, вже зайнятій російськими військами, що для великого чину османської армії можливе лише за умови, якщо той був військовополоненим. Омер-паша виявився тим самим трьохбунчужним “генералом” та губернатором Кютах’ї, якого 17 вересня 1773 р. російські війська захопили в полон на Нижньому Дунаю під час російсько-турецької війни. Він був відпущений на свободу за підсумками Кючук-Кайнаджирського мирного договору, але помер незабаром десь «в районі Бендер». Надгробок Омер-паші, знайдений І. Я. Стемпковським в цих місцях через 130 років і переданий до Херсону.

Після окупації у Херсоні збереглися дві унікальних пам'ятки давньої культури Бессарабії

Після окупації у Херсоні збереглися дві унікальних пам'ятки давньої культури Бессарабії

Після окупації у Херсоні збереглися дві унікальних пам'ятки давньої культури Бессарабії

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x