Зеленський затвердив угоду з ЄС про “транспортний безвіз” – чому цьому радіють дальнобійники Бессарабії

0 коментарів 16173 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Президент Володимир Зеленський затвердив угоду між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом. Про це йдеться в указі № 654/2022 від 16 вересня, оприлюдненому на сайті голови держави. Як зазначив “Бессарабії INFORM” перевізник з міста Кілія Олександр, вона фактично вже діє у якості підтримки України країнами Європейського союзу під час війни, що на практиці дуже позитивно впливає на роботу – заощаджує час, зменшує корупцію на митницях та спрощує процедуру експорту українських товарів за кордон. 


За словами дальнобійника, дозволи на митницях багатьох країн Європи не вимагають близько двох місяців. А остаточне затвердження рішення гарантує те, що так і залишиться після закінчення війни.

Угодою передбачено скасування необхідності отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх і транзитних перевезень до держав ЄС, що дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску на кордонах.

Як додав Олександр, раніше на отримання таких дозволів доводилося витрачати дуже багато часу – від кількох днів до кількох тижнів. На кожну з країн, навіть ті, які вантажівка проходила транзитом, був потрібен окремий документ. Водіям нерідко доводилося пропонувати хабаря відповідальним за їх надання, щоб хоча б якось прискорити процес. Також існував річний ліміт на видачу, тому вже напочатку осені українські перевізники могли залишатися без роботи.

Цією угодою передбачені також заходи щодо спрощення визнання водійських документів. Тепер Україна і ЄС звільняють власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне водійське посвідчення.

Термін дії угоди – 1 рік з можливістю пролонгації. Тимчасово документ набув чинності з 29 червня. На постійній основі угода запрацює після завершення всіх ратифікаційних процедур.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x