В Кілії відбулася зустріч мера з зоозахисниками – домовилися про співпрацю

1 коментар 46764 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Кілії сьогодні, 21 вересня, відбулася зустріч міського голови Вячеслава Чернявського з зоозахисниками, яким не байдужа доля безпритульних тварин. В місті немає (і ніколи не було) офіційної організації, що займається стерилізацією, лікуванням та прилаштуванням чотирилапих в добрі руки, проте є люди, які це роблять неофіційно, за покликом серця. Саме такі містяни і завітали до мерії. Які питання були на порядку денному, та чого дійшли, розповість “Бессарабія INFORM”.


Як ми повідомляли раніше, мер Кілії Вячеслав Чернявський анонсував плани по стерилізації безпритульних тварин за кошти місцевого бюджету. Йому вдалося домовитися про це з керівником Державної ветеринарної клініки, яка працює в місті Кілія. Робити операції і перетримувати тварин під час наркозу будуть лікарі закладу, після чого клініка отримуватиме від міської ради сплату за актами виконаних робіт.

Про це Вячеслав Чернявський повідомив присутніх і запитав їхньої думки. Зазначимо, що на зустріч прийшло близько двадцяти небайдужих до тварин людей, які тим чи іншим чином беруть участь у житті чотирилапих безхатьків. І це не всі – інші відвідати захід не змогли з особистих причин.

В Кілії відбулася зустріч мера з зоозахисниками - домовилися про співпрацю

Ідею зоозахисники в цілому сприйняли добре, але їх турбували деякі нюанси. За словами волонтерів, в клініці немає гідних умов для перетримки собак після операцій. Був випадок, коли виявилося, що чотирилапу пацієнтку після стерилізації тримали просто на холодній підлозі три дні, доки вона відходила від наркозу, після чого собаці знадобився порятунок від переохолодження, який вже надавали волонтери. Виходячи з цього, голова громади дав доручення своєму заступнику Володимиру Сокоренко щодо перевірки умов у приміщеннях, де будуть оперуватися і утримуватися собаки, адже у договорі між клінікою та міською радою зазначено дотримання гуманного відношення до тварин. Він зазначив, що міська рада готова надати лікарні матеріали для будівництва кліток, а волонтери мають долучитися до контроля за процесом.

Також були зауваження щодо якості операцій у держклініці. Зоозахисники запропонували приватного лікаря, до якого найчастіше особисто звертаються для проведення процедури стерилізації. Зазначалося, що приватник робить маленький надріз, і вже за кілька годин тварина відходить від наркозу, а у лікарні шрам залишається великий, і собака мучиться кілька днів. В міській раді вивчили це питання. Заступниця мера Наталя Чапраз доповіла, що  фахівці розглядали такий варіант, але у приватного ветеринара має бути спеціальна група ФОПу, яка дозволяє співпрацювати з держустановами, а у зазначеного лікаря її немає. Проте, якщо ця людина готова змінити групу, то договір може бути укладений. Також заступниця зазначила, що волонтери можуть створити власну волонтерську організацію – якщо вона буде офіційною, то волонтери зможуть отримувати кошти від міської ради і розпоряджатися ними на свій розсуд, надаючи звітність у вигляді фотодоказів. Така організація зможе не лише обирати лікаря самостійно, а й отримає можливість співпрацювати з великими фондами, збирати кошти для тварин та інше.

Голова громади Вячеслав Чернявський додав, що зі свого боку як мер готовий максимально підтримувати роботу такої організації, знайти для неї підходяще комунальне приміщення на безоплатній основі, забезпечити фінансування. Він зазначив, що в звичайних умовах (не в період військового часу) міська рада зможе собі дозволити на потреби тварин приблизно до ста тисяч гривень на рік. Найближчим часом можливе виділення близько 50 тисяч гривень, які до кінця 2022 року мають значно покращити ситуацію з безпритульними тваринами. Але для цього має бути зареєстрована юридична особа – громадська організація або волонтерський центр.

Пропозиція зацікавила присутніх, і вже на зустрічі деякі з них виявили бажання стати офіційними представниками безпритульних тварин Кілії. Як це буде, хто очолить офіційне угрупування, і коли це буде – мають вирішити зоозахисники найближчим часом (“БІ” обов’язково повідомить про це).

Також в ході розмови волонтерами було зазначено, що загальними зусиллями за останні місяці в місті було простерилізовано близько ста тварин (операції профінансували небайдужі), але їх, нажаль, не змогли позначити кліпсами через їхню відсутність у лікарів. Зоозахиснки повідомили, що для вирішення цієї проблеми потрібен спеціальний пістолет, вартість якого становить кілька тисяч гривень. Мер запропонував купити його за власні або спонсорські кошти як найшвидже (замовити мають зоозахисники), після чого обов’язково потрібно позначити вже стерилізованих собак, щоб їм випадково повторно не робили надрізи. А потім “мітити” тварин після операції.

Проводити цю роботу, за думкою більшості, можна під час вилову нестерилізованих собак: їх забирати на операцію, стерильних – помічати кліпсою. Присутні запевнили, яких тварин вже було стерилізовано, знають їхні куратори, тому відлов будуть робити тільки за їхньою участю, оскільки за окремі ділянки негласно відповідають конкретні зоозахисники.

Не до кінця визначилися зі способом вилову тварин. Міський голова запропонував долучати до цього процесу комунальників, але під наглядом людей, яким довіряють тварини. Або знайти чоловіків, бажаючих це робити, і покликати їх в ряди волонтерської організації. Особливо агресивних тварин, можливо, доведеться попередньо пригостити снодійним, але це спочатку узгодять з фахівцями. Деяких чотирилапих визвалися самостійно привозити до клініки зоозахисники, як вони це робили раніше, використовуючи власні авто та навіть таксі.

Обсудили також необхідність стерилізувати не тільки безхатьків, але і собак малозабезпечених кілійців. Міський голова зазначив, що передбачивши це одразу, можна вирішити проблему тварин-підкидишів у майбутньому. Нажаль, всі прийшли до спільної згоди, що велика кількість людей безсовісно викидають маленьких цуценят, які незаплановано народилися у їхніх собак, на вулицю, тому така акція як безкоштовна або частково оплачувана стерилізація може поступово позбавити місто від цієї проблеми.

Також підкреслили важливість популяризації стерилізації серед населення. Дехто вважає це негуманним, дехто боїться за свою тварину, дехто – байдужий. Волонтери впевнені – треба пояснити, що зараз це вважається найгуманнішим і найдієвішим методом зменшення популяції безпритульних тварин, і що це зовсім нешкідливо, а навпаки – корисно для їхніх улюбленців.

Окрім цього, присутні обговорили необхідність вживати строгих заходів до людей, які будуть викриті на викиданні напризволяще тварин, адже саме їхніми “стараннями” місто обростає безхатьками. Найближчим часом буде вивчено механізм покарання за таке.

Загалом на зустрічі обидві сторони дійшли розуміння того, що потрібно працювати тандемом. І перші, і другі розуміють, що в ході роботи будуть траплятися підводне каміння, але впевнені – поступово робота дасть свої позитивні результати. Наразі завдання отримали і працівники міської ради, і охочі продовжувати свою зоозахисну діяльність. Далі буде…

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
рубль
рубль
1 год назад

Русофобы! Подлецы!!! А права рогатой свинопидорюсни обсудить не, не пробывали? :((((

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x