День фізкультури і спорту України: у Білгороді-Дністровському відновили існування славнозвісної футбольної команди “Тірас-2500”

0 коментарів 39825 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Аккерманський футбольний клуб Тірас-2500 має цікаву та насичену перемогами історію. Колись, починаючи з середини 90-х і до початку 2000-х, кожна гра цієї команди збирала раз за разом повні трибуни вболівальників на міському стадіоні. Гравців клубу знали в обличчя більшість городян. Через брак фінансування свого часу клуб закрили. Напередодні Дня фізичної культури та спорту, який святкують цього року 10 вересня, кореспонденти ІА Бессарабія INFORM зустрілися з тренером Білгород-Дністровської ДЮСШ Михайлом Тимофійовичем Гаврилуцею, який разом з однодумцями поновив існування відомої у місті команди.


“Тірас-2500 – це легендарна команда. За часів незалежності України – це найтитулованіший клуб Одеської області. Декілька років поспіль “Тірас” не поступався жодній команді. Тоді у змаганнях за першість області брали участь дуже сильні команди з Ізмаїлу, Одеси та інших міст, але “Тірас” кожного року виборював перемогу”, – розповів “БІ” Михайло Гаврилуца.

Варто зазначити, що команда брала участь у чемпіонаті Одеської області та у період з 2001 по 2006 рік п’ять років поспіль разів ставала чемпіоном.

На превеликий жаль, у зв’язку зі зменшенням фінансування, функціонування знаменитого клубу довелося припинити. Але, завдяки втручанню людей, небайдужих до розвитку футболу у Білгороді-Дністровському, після закриття клубу його все ж вдалося відновити. До складу тих, хто поважає футбол і зацікавлений у спортивному майбутньому молоді Аккерману, увійшов і Михайло Гаврилуца.

“Постало питання: де займатися дітям, які закінчили займатися у ДЮСШ і ще не перейшли до дорослого футболу. Є ті, хто не встиг зіграти на більш високому рівні, але прагне розвиватися у цьому напрямку. Тому була організована команда однодумців, яка вирішила поновити існування клубу. Ми разом з тренером Русланом Іванченком, який на данному етапі є вільним агентом, але грає на професійному рівні, вирішили організувати тренування і функціонування цього клубу”, – розказав БІ наставник молоді.

День фізкультури і спорту України: у Білгороді-Дністровському відновили існування славнозвісної футбольної команди "Тірас-2500"

За словами Михайла Тимофійовича, процес відбору гравців “Тіраса” триває і досі. Справа в тому, що навантаження, яке отримують футболісти під час тренувань, під силу далеко не всім. Зараз у команді є гравці, яким від 15 і до 37 років.

“Основа – це випускники спортивної школи різних років, а також ті хлопці, які вже грали десь, але не хочуть зупинятися на досягнутому. Нам випала нагода заявитись на першості міста Одеса серед аматорських команд. У змаганнях приймали участь 13 команд. У пришвидшеному темпі ми з хлопцями готувалися до турніру. Вже зіграли одну гру з клубом “Катран” та вибороли перемогу з рахунком 2:0. Зараз готуємося до матчу з одеською “Варною”, який відбудеться у суботу, 10-го вересня”, – поділився з БІ тренер.

День фізкультури і спорту України: у Білгороді-Дністровському відновили існування славнозвісної футбольної команди "Тірас-2500"
Після гри з клубом “Катран” у Одесі

Звичайно, ми не оминули увагою питання і щодо настрою гравців Тіраса: як слава відомої команди наразі впливає на запал його нових гравців. І ось що нам відповів Михайло Тимофійович:

“Багато із тих, хто зараз займається, ще маленькими вихованцями спортшколи подавали м’ячі гравцям команди Тірас-2500, із захопленням дивилися на гру своїх кумирів. Тому коли ми оголосили про старт нового набору, у більшості молодих хлопців, які спостерігали за старшими колегами”, відкривалося друге дихання – адже вони будуть грати у дорослій команді. Всі гравці налаштовані дуже серйозно, адже для них за честь представляти рідне місто на турнірах”,- розповів тренер.

Зараз тренування проходять безкоштовно, більш того – і тренери працюють на громадських засадах. Щодо фінансування клубу, то тут організаторам прийшла на допомогу місцева влада, яка “закрила питання” щодо грошей на виїзди команди, а також виділила кошти для сплати суддівських внесків. Але для повноцінного функціонування “Тірасу” необхідне гарне матеріально-технічне забезпечення, яке вимагає неабияких вкладень.

“Наші двері відкриті для всіх (меценатів – ред.). По-перше – нам потрібні м’ячі. Міська влада нам обіцяла їх придбання. Поки що чекаємо. Головне, що процес пішов, як то кажуть. Поки що нам всього достатньо – форму з часом ми теж замовимо, зробимо її з новим логотипом нашого міста, щоб його всі знали… Слава Богу, люди допомагають. Якщо хтось готовий буде допомогти  м’ячами, чи формою, ми не відмовимося”, – підкреслив Михайло Гаврилуца.

Завершуючи нашу бесіду наставник поділився деякими планами на майбутнє, які, за підтримки Збройних Сил України, сподіваємося вдасться втілити у життя. У найближчий час команда заявить про себе, як професіоналів, на першості міста Одеси, а далі – спробують свої сили у чемпіонаті області. Аби почати – а там воно й піде!

День фізкультури і спорту України: у Білгороді-Дністровському відновили існування славнозвісної футбольної команди "Тірас-2500"

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x