Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину – настала черга “ампутації” інфекційного відділення

0 коментарів 39258 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У вересні поточного року гостро постала проблема закриття інфекційного відділення Білгород-Дністровської районної лікарні, яке розташоване у селі Шабо. Депутати, посадовці та представники громадськості забили тривогу, адже це відділення залишилось чи не єдиним, яке наразі функціонує у селі та обслуговує мешканців не тільки громади, а й всього укрупненого Білгород-Дністровського району. Кореспонденти “Бессарабія INFORM” вирушили до Шабо, аби на власні очі побачити реальний стан справ.


Як розповів голова Громадської ради Білгород-Дністровського району Олександр Яровий, про те, що інфекційне відділення Білгород-Дністровської районної лікарні будуть переводити з Шабо на територію міста, де знаходяться основні корпуси ЦРЛ, громадськість дізналася випадково на початку літа цього року. Зі слів чоловіка, не маючи жодного відповідного наказу, до будівлі, де колись була розташована травматологія, приїхали люди та, нібито маючи усний дозвіл головного лікаря, почали вивозити обладнання: просто “вирвали з коренем” дві плити з харчоблока, на яких готували їжу в тому числі для пацієнтів інфекційного відділення. Тоді ж небайдужі мешканці та діячі повідомили про беззаконня керівництву області, яке і завадило “реформаторам” довести заплановане до кінця та перевести відділення до міста.

Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення
на цьому місці стояли плити для приготування іжї

І ось на початку вересня депутат Шабівської сільської ради Ірина Чернега у соцмережах приголомшила новиною про те, що медпрацівників інфекції просять підписати “листи щастя” – прохання про переведення інфекції до дитячого відділення Білгород-Дністровської ЦРЛ. Усім незгодним пропонували писати заяву “за власним бажанням”.

“Це єдине інфекційне відділення, яке обладнане системами, необхідними для лікування інфекційних хвороб. Зокрема, це стосується боротьби з таким захворюванням, як холера. У місті на сьогоднішній день, навіть за умови швидкого вкладення коштів, буде неможливо створити щось подібне. Тому наша задача була всіма можливими способами зберегти дане відділення у нашій громаді”, – прокоментував БІ ситуацію щодо “інфекції” голова Шабівської громади Павло Павленко.

Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення

На щастя, інфекційне відділення вдалося “відвоювати” і наразі медпрацівники поки що залишаються на своїх місцях. БІ поспілкувалася з деякими з медсестер та виявилося, що персонал здебільшого невдоволений планами вищого керівництва:

“Співробітники згодні працювати в нашому відділенні, і для хворих тут хороші умови. Коли була епідемія коронавіруса, всі хворі пішли від нас своїми ногами і з побажаннями нам здоров’я… Медперсонал, певніше за все, хоче працювати у цьому відділенні”, – підсумувала одна з медсестер відділення.

Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення
Медичний персонал інфекційного відділення. Праворуч – завідуюча Марина Завгородня

Як стало відомо БІ, утримання всього інфекційного відділення коштує приблизно 2,5 мільйони гривень на рік. В той же час, для переведення “інфекції” в іншу будівлю до міста, необхідно переобладнати існуючі приміщення, що потребує створення проекту – тільки на це доведеться витратити немало грошей. То де ж економія, якої так прагнуть?

Багато питань виникає у посадовців та депутатів Шабівської громади до Білгород-Дністровської районної ради, яка і досі є балансоутримувачем будівель (як виявилося, їх декілька), що знаходяться на території села Шабо. Депутати Шабівської ОТГ, а також їх колеги з райради неодноразово зверталися до голови Білгород-Дністровської райради Григорія Мельниченка з проханням винести на розгляд сесії питання про передачу низки будівель, але ніхто не почув їх (є відповідні копії звернень).

Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення

Варто підкреслити, що відповідно до ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», районні та обласні ради не пізніше 1 липня 2021 року зобов’язані були передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності ТГ району, які знаходяться на території цих громад.

Ми вирішили з’ясувати, у якому стані наразі знаходяться будівлі медичної сфери у Шабо, якими опікується Білгород-Дністровська районна рада. Першим ми відвідали колишню Шабівську дільничну лікарню: у просторій двоповерховій будівлі наразі розташовується лише аптечний кіоск, а барвистий осінній парк – занедбано.

“Колись тут була Шабівська дільнична лікарня. На другому поверсі цієї будівлі була травматологія, дитяче відділення; тут був стоматолог, гінеколог, а також терапевти і пульмонологи. Основним було саме травматологічне відділення, яке і закрили першим років 10 тому. Крім того, за цією будівлею знаходиться інфекційне відділення. Колись це було добротне лікувальне містечко, але потім прийшла “реорганізація” і відділення почали закривати через брак коштів. Поступово у цю будівлю перевели шабівську амбулаторію. Коли виникла така можливість, ми запропонували тодішньому голові райради перевести неврологію у цю будівлю. На першому поверсі був зроблений капітальний ремонт і сюди на два з половиною роки перевели неврологію. Зараз ця будівля вже протягом року пустує. Тут пропонується знову зробити амбулаторію, але на жаль, лікар тут буде приймати лише раз на тиждень: по вівторкам з 9 до 12 години. Отож крім лікаря у цьому величезному приміщенні буде працювати ще одна медсестра”, – розповіла Ірина Чернега.

Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення
Будівля колишньої Шабівської дільничної лікарні
Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення
Так виглядають палати, у яких не було ремонту
Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення
Ірина Чернега

Як повідомив БІ очільник громади, у місцевої влади є довгострокові плани щодо цієї будівлі – тут було б добре створити центр паліативної допомоги:

«Ми обговорювали з багатьма благодійними фондами, а також з обласним Департаментом охорони здоров’я можливість перепрофілювання цієї будівлі під реабілітаційний центр для людей похилого віку. На даний час я впевнений, що цей центр буде корисним і для військових, і для людей поважного віку»,- підкреслив Павло Павленко.

Крім того, нам вдалося подивитися на приміщення, у яких ще декілька років тому було гінекологічне відділення, яке теж потрапило у жорна реформи.

“Коли почався процес реорганізації, гінекологія потрапила “під роздачу” другою, після травматологічного відділення. Сюди приїхали тодішні керівники району та лікарні та заявили про закриття відділення. Завдяки підтримці місцевих жителів, які зібрали 25 тисяч гривень, вдалося перенести 10 ліжок від гінекології до роддому, адже його площа дозволяла це зробити. Після цього головний лікар ЦРЛ заявив, що будівлі, які належали гінекології будуть охороняти”, – розказала пані Ірина.

Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення
будівля гінекологічного відділення

Протягом чотирьох років небайдужі мешканці та депутати не полишали надії все ж таки передати будівлі відділення на баланс Шабівської ОТГ, але сталося це лише у вересні 2022 року, після того, як тут вже “попрацювали” злодії та шукачі металу:

“Тут зараз ні радіаторів, ні проводки, ні труб, а зі старих румунських печей познімали ковані дверцята”, – бідкається Ірина Володимирівна.

Тепер, коли Шабівська громада є власником цих будівель, нарешті можна буде втілювати заплановане, розповідає Павло Павленко:

«Ми зробили невеличкий проект і на даний час ведемо переговори щодо благодійної допомоги від фондів для переобладнання цих будівель. На даний момент на базі цього гінекологічного відділення нам спроектували вісім квартир для восьми сімей. Ми ведемо подальшу роботу у цьому напрямку”, – підкреслив голова сільради.

Є у Шабо ще один комплекс споруд, який невдовзі може спіткати доля “заброшки” – це будівля колишнього пологового будинку. Варто зазначити, що на сьогоднішній день тут ведеться прийом лікаря первинної ланки, який приїздить до своїх пацієнтів раз на тиждень (згідно затвердженого графіку). Окрім того, у чималих приміщеннях сидить медсестра, а також санітарка. А ще – стоматолог.

Мешканців Шабівської громади планомірно позбавляють права на медицину - настала черга "ампутації" інфекційного відділення
будівля колишнього полового будинку

“На жаль медицину району просто знищують. І зараз, якщо ще закриють “інфекцію” в Шабо і переведуть звідси “Швидку допомогу”, то у нас не залишиться жодного медичного закладу вторинної ланки на території села, населення якого складає більше 8 тисяч жителів”, – невтішно констатувала Ірина Чернега.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x