Дослідження в Тарутинському степу: в Болградському районі місцеві громади зможуть заробляти на «вуглецевих кредитах»

0 коментарів 19035 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Громадська організація з охорони природи Rewilding Ukraine спільно з командою науковців реалізує проект  «Оцінка поглинання та утримання вуглецю степовими екосистемами». Влітку відбулися перші проектні дослідження в Тарутинському степу та в Біосферному заповіднику «Асканія-Нова».


Про це повідомляє ІА “Бессарабія INFORM” з посиланням на прес-службу організації.

“Степи є однією з найбільш вразливих природних систем, яким загрожує зникнення, тому що людина перетворює їх на орні землі. В рамках проекту проводиться наукове дослідження здатності степів до поглинання та утримання (або накопичення) вуглецю, що допоможе довести їх важливу роль у пом’якшенні кліматичних змін, запобіганні деградації земель й опустелюванню. Результати дослідження також дозволять визначити економічний потенціал «здорових» степів, що у перспективі надасть можливість місцевим громадам отримувати прибуток на міжнародному вуглецевому ринку за рахунок відновлення степових ділянок”, – розповіли в Rewilding Ukraine.

За словами екологів, в подальшому місцеві громади зможуть заробляти на «вуглецевих кредитах». Як вони пояснили, щоб компенсувати викиди вуглецю від своєї діяльності, компанії купують на міжнародному вуглецевому ринку так звані «вуглецеві кредити», підтримуючи таким чином відновлення природних територій, які цей вуглець можуть поглинути та утримати. На даний момент механізм вуглецевих кредитів розроблений в основному для відновлення лісів та боліт. Новий проект має надати наукове підґрунтя для включення степових екосистем у систему «вуглецевих кредитів», що покращить можливості для залучення фінансування для відновлення степових ландшафтів.

«З огляду на зміну клімату сільська економіка потребує більш різноманітних джерел прибутку, серед яких обов’язково мають бути природоорієнтовані рішення – дружні до природи, прості та економічно ефективні заходи. Розширення площ природних територій, зокрема степів, є одним з них. Адже степи у природному стані здатні надавати екологічні послуги та можуть підтримувати економіку місцевих громад навіть в умовах кліматичних змін. В той час як монокультурне землеробство стає ризикованим, а також призводить до хімічного забруднення, ерозії ґрунту, деградації земель та опустелювання», – розповідає Олег Дьяков, фахівець з відновлення екосистем Rewilding Ukraine.

Зараз польові дослідження у самому розпалі. Вони почалися на початку літа і відбудуться на різних етапах сезонного зростання рослинності у степу. Будуть досліджені різні ділянки степу – незаймані (природні), розорані та відновлені ділянки, сінокоси, пасовища, – щоб порівняти рівень поглинання та утримання вуглецю для визначення найбільш ефективних в цьому плані форм господарювання. Дослідження, які проводять ботаніки та ґрунтознавці, включають оцінку надземної та підземної рослинної біомаси, вологості ґрунту та вмісту розчинених у воді органічних речовин, вмісту азоту та вуглецю, дихання рослин, викидів вуглекислого газу з ґрунту, тощо.

«Ми проводимо польові дослідження в Тарутинському степу, що знаходиться в Болградському районі Одеської області, та на території всесвітньо відомого Біосферного заповідника «Асканія-Нова», розташованого в Херсонській області. Це одні з останніх диких степових ділянок, що збереглися в Україні та Європі. Разом з партнерами ми відновлюємо частину території Тарутинського степу, яка була незаконно розорана кілька років тому. Тож Тарутинський степ надає нам можливості для всебічних досліджень природних, відновлених та трансформованих через людську діяльність степів. Це дозволить зробити висновки і надати рекомендації зі сталого управління, відновлення та збереження цих найцінніших природних систем», – додав Дьяков.

Дослідження в Тарутинському степу: в Болградському районі місцеві громади зможуть заробляти на «вуглецевих кредитах»

Дослідження в Тарутинському степу: в Болградському районі місцеві громади зможуть заробляти на «вуглецевих кредитах»

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x