Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Активісти з селища Тарутинської громади хочуть оскаржувати його нову назву через суд

0 коментарів 12258 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У селищі Березине Тарутинської громади мають намір оскаржувати через суд ухвалене 19 вересня рішення Верховної Ради про перейменування населеного пункту на Соборне. Про це повідомила місцева активістка Юлія Бозбей, передає «Бессарабія INFORM».


Пані Юлія наголошує, що оскільки на етапі громадського обговорення переважна більшість березинців була категорично проти цього перейменування, згодом було зібрано понад 952 голоси за збереження назви селища. Було сформовано ініціативну групу, яка збирала матеріали, листувалася з Українським інститутом національної пам’яті, різними органами влади, подавала протест до профільного комітету Верховної Ради.

«Депутати не дослухалися нашої думки, тому нам залишається єдиний законний варіант боротьби за своє право залишатися жителями Березиного – подання позовної заяви до суду», – зазначає активістка.

Ініціативна група зв’язалися з відомим адвокатським об’єднанням «Кравець та партнери», які візьмуться представляти березинців в суді. Стратегія, запропонована київськими адвокатами, повністю збігається з пропозицією оскаржити у суді законність перейменування Березиного.

«Оскільки це перейменування суперечить п. 2 ч.1 ст.2 та пп. “є” п.4 ч.1 ст. 2 Закону України «Про засудження та заборону пропагування російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії», у нас є непогані шанси на успіх», – констатує пані Юлія.

Загалом зараз готується позовна заява, а з боку мешканців селища потрібно зібрати кошти на оплату позову та судових засідань. Сам позов коштує 20 тисяч гривень., кожне засідання – близько 4,5 тисячі гривень. Але найбільше грошей знадобиться на оплату експертизи, яка встановить факт порушення закону. Поки не визначено орган, який проводить експертизу, її вартість достеменно невідома, але вона сягатиме 45 000 – 50 000 грн.

«Тому в цій справі потрібна участь кожного зацікавленого березинця. Будь-яка допомога стане в нагоді. Нині саме час підтвердити свою любов до рідного селища конкретною справою. Номер картки ПриватБанку: 4149 4999 9898 0146. Щотижня звітуватимемо про надходження коштів на рахунок», – наголошує ініціативна група.

Нагадаємо, що в квітні поточного року парламентський комітет  держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування попередньо затвердив перейменування селища Березине на Ратунда – найменування, яке мав населений пункт з 1918 по 1940 рік, поки румуни не покинули Бессарабію. Тоді вже ініціативна група мала намір подати до суду та оскаржити це рішення. Але спочатку березинці хотіли дочекатися остаточного затвердження нової назви селищу депутатами Верховної Ради, бо ж сподівалися, що народні обранці їх все ж таки почують.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x