Дякуємо, що читаєте нас українською💪

У Рені після невдалої спроби знову повідомляють про намір підняти ціну на воду

0 коментарів 4185 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Після невдалої спроби підняти ціну на водопостачання та водовідведення з 1 березня цього року комунальне підприємство «Водоканал» Ренійської міської ради знову заговорило про здорожчання. Відповідна інформація з’явилася на сайті міської ради та одразу викликала шквал невдоволень серед місцевих мешканців. “Бессарабія INFORM” звернулася по коментар до директора. 


Як ми повідомляли раніше, у лютому цього року КП вже пропонувало збільшити ціну на водопослуги, але тоді ініціативній групі вдалося запобігти підвищенню тарифів.

Слід також зазначити, що востаннє в Рені ціни були збільшені з 1 березня 2023 року (водопостачання — 27 грн/мᶾ,  водовідведення — 34 грн/мᶾ). У січні розмір водопостачання планували підняти до 35,58 грн/мᶾ на централізоване водопостачання та 36,63 грн/мᶾ на водовідведення.

Тепер же ціну пропонують навіть більшу за ту, затвердження якої провалилося через втручання активістів: на централізоване водопостачання — 37,02 грн/мᶾ з урахуванням ПДВ; централізоване водовідведення — 41,04 грн/мᶾ з урахуванням ПДВ.

Аргументувати необхідність змін “БІ” попросила директора Ренійського КП «Водоканал» Валерія Онищенка.

Валерій Михайлович зазначив, що тариф на воду залежить від кількості абонентів, затрат на видобуток води та кубів викачаної води. Також він пояснив, чому в межах одного Ізмаїльського району є велика розбіжність у тарифах.

«У нас лише 7200 абонентів, а в Ізмаїлі — 35 тисяч, відповідно вони більше води качають, за рахунок чого менші тарифи. До того ж, в Ізмаїлі багато коштів вклали в реконструкцію та капітальний ремонт водопроводу, тому у них немає втрат води. Ми ж тільки встигли до війни частину міста на околицях реконструювати, а в центральній частині міста водопроводу 60 років, хоча термін експлуатації 30 років. Не встигаємо його ремонтувати, багато втрат води через постійні прориви. Та й люди є недобросовісні: крадуть воду. Є й такі, що з початку війни взагалі не платять за спожиту воду: сподіваються, що борги після війни будуть списані. Тож ренійцям доводиться платити не тільки за використану ними воду, а й за тих, хто краде, хто не платить. Добросовісно оплачують послуги лише 85% абонентів. Також хочу звернути увагу на те, що у таких великих містах, як Одеса, багато підприємств та установ, які можуть покривати основні витрати на воду, а у нас їх нема. Порт має свої свердловини, тому все лягає на плечі населення», — розказав директор «Водоканалу».

В пояснювальній записці до повідомлення про намір підняти воду йдеться про те, що наявні тарифи відшкодовують фактичні витрати КП лише на 73%, а також доводяться розрахунки, згідно з якими видно, що з моменту останнього затвердження цін електроенергія подорожчала на 88%, а прожитковий мінімум – на 12,8%.

“Приведення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є необхідним заходом для належного функціонування підприємства, зокрема для здійснення розрахунків за електроенергію, придбання паливно-мастильних матеріалів, оплати податків, оплати праці працівників підприємства, забезпечення споживачів якісними послугами”, – запевняють на підприємстві.

Звісно, частково заповнити прогалину у бюджеті КП допомогла б робота з недобросовісними користувачами, проте наразі у «Водоканалі» катастрофічно не вистачає контролерів, які б могли ретельно перевіряти покази лічильників абонентів, щоб не було крадіжок, та працювати з боржниками. Директор з вдячністю згадав легендарну контролерку Надію Василівну Кулагіну, яка вже 12 років сумлінно виконує свою роботу, попри агресивність деяких абонентів, які навіть собаками травлять її. Не всі можуть це витримати, а Надія Василівна найстійкіша.

Та Валерій Михайлович поділився не тільки проблемами, а й досягненнями «Водоканалу» з покращення обслуговування клієнтів. Людям стало набагато легше і зручніше передавати покази лічильників після введення в дію програми «Облік водопостачання та водовідведення». Тепер це можна зробити на сайті «Водоканалу» через особистий кабінет споживача. Оплачувати надані послуги зручно через «Privat24». Цією можливістю вже скористалися 2600 абонентів із 7200. Також у Вайбер людям приходять нагадування про необхідність передати покази та сплатити рахунки.

Раніше це можна було зробити у касі «Водоканалу», але лунало багато звинувачень у зловживаннях на адресу працівників, тому  цю проблему вирішили усунути, впроваджуючи сучасні технології.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x