Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Легалізація медичного канабісу: соціологи з’ясували, як до цього ставляться українці

0 коментарів 8424 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Україні відносна більшість мешканців позитивно ставляться до легалізації медичного канабісу. Про це розповіли в РБК-Україна за даними опитування КМІС, повідомляє «Бессарабія INFORM», а також ділиться думкою власних читачів.


Нагадаємо, 16 серпня в Україні почав “працювати” закон щодо легалізації медичного канабісу, який регулює обіг рослин роду коноплі Cannabis. Зазвичай у світі медичний канабіс успішно застосовують для усунення побічних ефектів хіміотерапії при раку, при хронічному болю, глаукомі, анорексії, розсіяному склерозі, синдромі Туретта, шизофренії, епілепсії, різноманітних психозах, фантомних болях, нейропатичному болю тощо.

За даними опитування, 43% українців на базове питання (без додаткової інформації) відповіли, що вони ставляться позитивно до легалізації медичного канабісу. Майже втричі менше респондентів (16%) зазначили, що вони ставляться негативно. При цьому 41% респондентів мають або нейтральне, або невизначене ставлення.

При уточненні, що мова йде про легкий наркотик ─ марихуану, показники схвалення виявилися досить подібними: 45% у такому формулюванні відповіли, що вони позитивно ставляться до легалізації (різниця порівняно з базовим запитанням – у межах статистичної похибки). Водночас частка противників хоч і статистично значущо (понад похибку) вища, але все одно становить лише 23%. Ще 32% мають нейтральне або невизначене ставлення.

У варіанті питання, де робили акцент на полегшенні болю,  більшість українців (57%) схвалюють легалізацію медичного канабісу. Лише 14% все одно мають негативне ставлення, а ще 28% мають нейтральне або невизначене ставлення.

Легалізація медичного канабісу: соціологи з'ясували, як до цього ставляться українці
Фото: КМІС

Коментар КМІС

Заступник директора КМІС Антон Грушецький зазначив, що євроатлантична інтеграція, яку безумовно підтримує більшість населення України, стосується не лише соціально-економічних чи безпекових питань, а також – світоглядного виміру, зокрема, із непростих, дискусійних питань. Це стосується і легалізації канабісу.

«Зростання позитивного ставлення до легалізації медичного канабісу можна розглядати як один із індикаторів осучаснення цінностей українців та наближення до європейських/західних, більшої кристалізації України як частини Європейського/Західного світу», – сказав він.

Соціолог нагадав, що не так давно українці демонстрували значно вищий консерватизм. Наприклад, в одному з опитувань колег ще у 2016 році 85% вважали, що легкі наркотики треба “повністю заборонити”. У 2019 році в опитуванні КМІС 76% респондентів відповіли, що вони не будуть користуватися медіа, яке “постійно просуває питання легалізації легких наркотиків, проституції”.

«Прикметним є те, що раніше типовим було використання терміну “легкі наркотики” для дослідження питання (і це відображалося у формулюваннях запитань). Наразі ж важливо, що рамка самої дискусії була переформатована на обговорення “канабісу” і на цьому етапі – з акцентом на медичні цілі. Для багатьох українців такий формат є значно більш прийнятним, та навіть узагалі відкрив українців до переосмислення питання і дозволив “прийняти” аргументи (а не наперед відповідати категоричною відмовою, тому що ми говоримо про “наркотики”)», – сказав Грушецький.

Київський міжнародний інститут соціології проводив опитування упродовж 16-22 травня 2024 року. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Також хочемо ознайомити вас з реакцією на нововведення читачів БІ на офіційному каналі у Телеграмі. Ми запропонували поставити реакцію👍, якщо за, та 👎, якщо проти. Позитивних реакцій маємо майже вдвічі більше.

Легалізація медичного канабісу: соціологи з'ясували, як до цього ставляться українці

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x