Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Медіа звільнять від відповідальності за коментарі читачів, але є умови – подробиці

0 коментарів 15201 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Онлайн-медіа звільнятимуть від відповідальності за коментарі читачів, якщо вони видалять їх протягом трьох днів з моменту отримання ухвали суду. 16 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні відповідний законопроєкт 11321 голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Судово-юридичну газету.


Так, норму статті 117 Закону «Про медіа» пропонується уточнити, встановивши, що суб’єкти у сфері онлайн-медіа звільняються від відповідальності, якщо певна інформація (зокрема, яка оцінюється як «недостовірна») була поширена читачами цього медіа у розділах для коментування чи розміщення користувацьких публікацій на вебсайті, чи вебсторінці такого медіа, за умови, якщо саме онлайн-медіа обмежило доступ до такої інформації впродовж трьох робочих днів з моменту отримання відповідної скарги чи припису Національної ради або ухвали про відкриття відповідного провадження судом.

Це означає, що онлайн-ЗМІ звільняються від відповідальності за коментарі читачів у тому разі, якщо вони видалили ці коментарі впродовж трьох днів не тільки з моменту отримання відповідної скарги чи припису Національної ради (як це прописано вже нині), а й з моменту отримання ухвали про відкриття відповідного провадження судом.

Також депутати пропонують звільняти медіа від відповідальності, якщо вони дали слова спікера не лише дослівно, але у й «переказі без спотворення суті відтворенням публічних виступів чи повідомлень юридичних осіб, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, народних депутатів України, кандидатів на виборні посади».

Наразі медіа звільняються від ризику виплачувати кошти за рішенням суду лише у випадку, якщо відтворення є дослівним.

«Щодо пропозиції законопроєкту стосовно уточнення пункту 4 частини першої статті 117, яка визначає підставу звільнення від відповідальності за дослівне відтворення публічного виступу чи повідомлення, або поширення зареєстрованим медіа інформації – ця норма на практиці фактично не застосовується, оскільки першоджерело – суб’єкт у сфері медіа, оприлюднює публічні виступи не дослівно, а у переказі, без спотворення суті, інші медійники розміщують таку інформацію з посиланням на першоджерело (не маючи можливості переконатись, чи дослівний виклад має місце) та, як наслідок, у судах несуть відповідальність, як поширювачі інформації, нарівні з першоджерелом», – вказують автори проєкту.

Також у законопроєкті пропонується закріпити нині чинний порядок, за яким журналісти мають право пересуватися у комендантську годину за умови отримання відповідної акредитації та проходження перевірки.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x