Англійська мова в Україні набула нового статусу: Верховна Рада ухвалила закон

0 коментарів 13608 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт № 9432 щодо застосування англійської мови в Україні. Відтепер англійська набуває статусу мови міжнародного спілкування в Україні. Про це, посилаючись на КМУ, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Законопроєкт визначає категорію посад, кандидати на які мають володіти англійською мовою. Серед них: державні службовці категорії «А», а також «Б» і «В», перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України; голови місцевих державних адміністрацій, їхні заступники; працівники органів місцевого самоврядування (крім виборних), основні посадові обов’язки яких передбачають виконання функцій з міжнародного співробітництва; військовослужбовці офіцерського, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України; поліцейські середнього і вищого складу Національної поліції України, посади начальницького складу інших правоохоронних органів, посади начальницького складу служби цивільного захисту, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України; прокурори; працівники податкових та митних органів, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України; керівники, члени виконавчого органу, члени наглядової ради (ради директорів) та інші посадові особи державних підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких більш ніж 50 відсотків акцій (часток) належать державі; керівники державних наукових установ; керівники закладів вищої освіти.

Крім того, законопроєкт сприяє розповсюдженню англійської мови у сферах освіти, культури, транспорту та медицини. Зокрема, йдеться про обов’язкове вивчення англійської дітьми старшого дошкільного віку. Інформаційні вказівники про туристичні обʼєкти, а також оголошення на транспортних вузлах подаються англійською мовою; інформація про заклади охорони здоров’я може подаватися англійською мовою.

«Раніше в Україні не було спеціального законодавчого акта, який регулював би особливості застосування англійської мови як мови міжнародного спілкування. Тому МКІП активно долучилося до розробки, щоб підвищити ключову в умовах процесу глобалізації компетенцію українців. Крім того, членство нашої держави в ЄС неможливе без підвищення статусу англійської», — сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Над законопроєктом працювали команди Міністерства цифрової трансформації, Міністерства освіти і науки, Міністерства культури та інформаційної політики разом з партнерами.

У КМУ нагадали, що у листопаді 2023 року запустили мовну програму Future Perfect, мета якої — популяризувати англійську як мову міжнародного спілкування в Україні та пропонувати безоплатні можливості вивчення англійської. Програма містить закон, що передбачає впровадження англійської мови в різних сферах діяльності, а також продукти та сервіси, що допомагають вивчати мову в зручному та доступному всім форматах.

Більше про можливості програми за посиланням.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x