Техногенні катастрофи та негативний вплив на екосистему моря: екологи занепокоєні можливими наслідками бойових дій на Чорному морі

0 коментарів 10422 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Військові кораблі рф, які постійно перебувають у північно-західній частині Чорного моря, а також активні бойові дії на морі можуть спричинити техногенні катастрофи та серйозно вплинути на екосистему моря. Про це, посилаючись на Державну екологічну інспекцію Південно-Західного округу, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Екологи бідкаються, що підводні морські екосистеми потерпають через бойові дії.

«Залишки затоплених кораблів та ракет, використання якорів, детонація боєприпасів можуть пошкоджувати підводні угруповання, які заселяють дно моря. У угрупованнях морських трав та водоростей зазвичай зосереджено найбільше біологічне різноманіття, тому їхнє пошкодження може бути критичним для існування всієї екосистеми», ─ наголосили в інспекції.

Крім того, військові дії також можуть напряму впливати на морські види, ставлячи під загрозу їхнє існування. Підводні вибухи викликають ударну хвилю, яка під водою може поширюватись на великі відстані, оглушати рибу і вбивати інші організми.

«Вибухи можуть становити серйозну загрозу також і для морських ссавців, які й без того вразливі, занесені до Червоної книги України і охороняються багатьма міжнародними конвенціями», ─ йдеться у дописі.

До того ж через затоплення військових кораблів, літаків та іншої військової техніки може відбуватися розлив нафтопродуктів, які токсичні для морських мешканців і можуть десятиліттями отруювати морське середовище.

«Довкілля є ще однією невинною жертвою цієї війни. Реальний і повний рівень шкоди морським екосистемам через війну оцінити допоки неможливо, оскільки в багатьох місцях тривають активні бойові дії, а море наразі недоступно для дослідників», ─ підкреслили фахівці.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x