На водосховищах в Ізмаїльському та Болградському районах проведені роботи з відтворення біоресурсів

0 коментарів 11394 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 10 квітня, на базі Товариства з обмеженою відповідальністю «Репіда» проведено рибоводно-меліоративні роботи з виготовлення та встановлення штучних нерестових гнізд на озерах Ялпуг-Кугурлуй, що на Ізмаїльщині та в Болградському районі. Про це повідомили в Ізмаїльській районній військовій адміністрації, передає “Бессарабія INFORM”.

Штучні нерестові гнізда – унікальний спосіб поліпшити екологічні умови водойм для відтворення риб. Експлуатація конструкцій нерестових гнізд ґрунтується на використанні біологічних особливостей нересту риб, реалізовується в кілька етапів з урахуванням кліматичних, гідрологічних і температурних факторів водойм. Конструкції гнізд захищають ікру від загибелі, характеризуються високою ефективністю освоєння субстрату та підвищеним виходом життєздатної молоді риб. Через універсальну конструкцію гнізда не схильні до перепадів рівня води, а відкладена на них ікра добре прогрівається і освітлюється.

Відповідно до Порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26 серпня 2022 року, комісією з контролю за проведенням робіт з поліпшення умов природного відтворення водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), здійснено контроль за встановленням 150 нерестових гнізд на озерах Ялпуг-Кугурлуй, що розташовані на південному заході Одеської області, між  Болградом та Ізмаїлом.

До складу комісії увійшли представники Управління Державного агентства з меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Одеській області, Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу,  Ізмаїльської дільничної лікарні ветеринарної медицини, Болградського районного управління Держпродспоживслужби в Одеській області. Від Ізмаїльської районної військової адміністрації в контролі за встановленням нерестових гнізд взяла участь начальник відділу економіки, агропромислового розвитку та екології Мінюк Ольга.


На водосховищах в Ізмаїльському та Болградському районах проведені роботи з відтворення біоресурсів

Керівник ТОВ «Репіда» Віктор Кіліян зазначив, що при встановленні штучних нерестовищ враховують особливості біології тих видів риб, для яких їх створюють. При цьому беруть до уваги чинники середовища, що впливають на нерест і нормальний розвиток ембріонів: температурний режим, вміст у воді розчиненого кисню, глибина, характер нерестового субстрату тощо. Встановлені нерестові гнізда призначені для судака.

Застосування штучних нерестовищ є одним із традиційних заходів з покращення умов природного відтворення водних біоресурсів. Дані заходи допоможуть підвищити рибопродуктивність водойм нашого краю.

Як зазначили в Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу, для покращення умов нересту фітофільних риб (сазан, карась, лящ та ін.), користувачем ТОВ «Рипіда» встановлені штучні нерестові гнізда на озері Кугурлуй.

На водосховищах в Ізмаїльському та Болградському районах проведені роботи з відтворення біоресурсів

На водосховищах в Ізмаїльському та Болградському районах проведені роботи з відтворення біоресурсів

Фото – Ізмаїльської РВА та Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x