У вишах буде зменшено держзамовлення на тих фахівців, яких на ринку праці занадто багато

0 коментарів 11016 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №10399, що спрямований на реформування фінансування вищої освіти. Держава збільшить держзамовлення на ті спеціальності, які потрібні в нинішніх умовах. Натомість буде зменшено держзамовлення на тих фахівців, яких на ринку праці занадто багато. Про це розповів народний депутат, Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, повідомляє «Бессарабія INFORM», із посиланням на ВРУ.


Народний депутат зазначив, що наразі держава готова фінансувати навчання за тими спеціальностями, які є пріоритетними на даний час. Мова йде  про фахівців оборонної сфери, дефіцитні напрямки, специфічні інженерні спеціальності. Крім того, планують замовляти і ті професії, які повністю утримуються за рахунок бюджету ─ учителі, медики, а також ті, що є монополістами у наданні робочих місць.

«Прийнятий законопроєкт змінює всю систему державного замовлення. Важливо, що кількість грошей на підготовку фахівців не змінюється. Однак держава буде замовляти ті професії, в яких вона або платить повністю заробітну плату, наприклад, учителі, медики, або є монополістом у наданні робочих місць, наприклад, «Укрзалізниця», атомна енергетика тощо. Третя група – це спеціальності, що потрібні для національної безпеки та оборони, або дефіцитні напрямки, як, приміром, специфічні інженерні спеціальності, українознавство та схожі малопомітні речі, що є насправді фундаментальні для держави. Тобто держзамовлення переорієнтується на потреби держави», – пояснив політик.

За його словами, держзамовлення на тих фахівців, яких зараз на ринку праці занадто багато, буде зменшено.

Водночас Сергій Бабак зазначив, що певні бюджетні кошти, які звільняться через такі зміни, пропонується спрямувати на гранти обдарованим дітям.

«Якщо дитина, закінчуючи школу, здає ЗНО або НМТ на високий бал, то вона отримає певну кількість грошей. Наразі сума обговорюється в Кабміні, але її точно вистачить для того, щоби вступити в більшість закладів вищої освіти України на будь-яку спеціальність. Ті, хто набрав меншу кількість балів, отримають менше коштів. Ми зараз ще обговорюємо цей механізм. Така система грантів охопить набагато більше людей, ніж та кількість, що зараз охоплена держзамовленням», – розповів парламентарій.

Пропонована реформа, окрім того, має на меті розв’язати ще одну проблему – працевлаштування студентів-бюджетників.

«Наприклад, ми замовляємо щороку близько 12,5 тис. учителів за держзамовленням, проте до професії доходять лише 18-19% із них. Це трагедія, бо держава витрачає шалені гроші на підготовку в таких масштабах. Тому ми хочемо дати гарантоване робоче місце після закінчення ЗВО тим дітям, які навчатимуться на держзамовленні. Важливо, щоб уже після другого курсу студенти розуміли, що вони продовжують навчатися на бюджеті, держава їм дає стипендію в розмірі мінімальної зарплати, щоб діти не думали про додатковий заробіток, а сконцентрувалися на професії», – наголосив народний депутат.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x