За добу зустрічатимемо рік дракона. Що потрібно, аби символ був прихильним

0 коментарів 36828 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Чи готові ви зустрічати Новий 4721-й рік? Я не помилився, 10 лютого 2024 року настане 4721-й рік – рік Зеленого Дерев’яного Дракона (за Китайським календарем). Нагадаю, що Новий рік, як у Китаї, так і в інших країнах Східної Азії, відзначають не в ніч з 31 грудня на 1 січня, а кожного року в різний час, і кожен наступний рік проходить під заступництвом свого символу. До Нового року за Китайським календарем залишилося обмаль часу, але ми встигнемо приготуватися та зустріти його гідно. Що для цього потрібно, для “Бессарабії INFORM” розбирався заслужений журналіст України Сергій Осолодкін. 


Чому Новий рік настає кожного року різної пори? 

Справа в тім, що дата китайського Нового року залежить від місячних циклів – початок нового року випадає на другий молодик після зимового сонцестояння. У 2024 році китайський Новий рік настане 10 лютого, тобто, зустрічати його потрібно в ніч з 9-го на 10-те число.

Тож, у нас є нагода ще раз відсвяткувати Новий рік, ще раз зібратися сім’єю за столом і привітати один одного.

Самі ж китайці святкують Новий рік не один день, а цілих 15 днів. Тобто, почнуть 10-го, а закінчать аж 24-го. Крім того, як вже було сказано, через різницю в літочисленнях у Китаї зустрічатимуть не 2024-й, а 4721-й рік.

10 лютого розпочнеться рік Зеленого Дерев’яного Дракону. Що цікаво: Дракон – це єдина міфологічна тварина в усьому зодіакальному колі, а також символ духовності та мудрості в Китаї.

Традиції святкування

Вважається, що якщо дотримуватися новорічних традицій, то можна привернути у своє життя благополуччя, достаток і гармонію. Самі китайці досить серйозно ставляться до традицій і вірять у прикмети.

Дракон у китайців – символ імператорів. Він любить все красиве, багате і вишукане, тому потрібно постаратися йому догодити.

Як зустріти китайський Новий рік?

По-перше, приберіться, не тільки ззовні, а внутрішньо – очистіть простір від негативу.

По-друге, прикрасьте дім червоним кольором – у Китаї він вважається кольором благополуччя і щастя, а також відлякує зле чудовисько, яке за легендою з’являється на Новий рік.

По-третє, вдягніть одяг червоного, зеленого або золотого кольорів.

По-четверте, саме цей набір кольорів ви можете використовувати під час оформлення святкового столу.

По-п’яте, на новорічному столі повинні бути страви з риби – це символ достатку і багатства.

По-шосте, не будуть зайвими пельмені – у Китаї, приміром, усією сім’єю ліплять традиційні цзяоцзи.

По-сьоме, що стосується подарунків, то у Китаї заведено на Новий рік дарувати хунбао – червоні конверти з грошима.

По-восьме, перед Новим роком потрібно віддати всі борги і примиритися з ворогами. Щодо боргів, то це святе, а от щодо ворогів, то дивлячись які вороги. Тут вже вам вирішувати самостійно, слід когось пробачати чи ні.

Якби ми були у Китаї, то кожного, хто приходить у дім, частували б традиційними рисовими пирогами. Чи будете робити пироги ви – вирішувати вам. Але, якщо до вас завітають у ці дні гості, і ви їх зустрінете такими кулінарними шедеврами, то Дракон, мабуть, буде задоволений.

І ще одна традиція з Китаю, яку нам втілити дуже просто: там традиційний атрибут свята – мандарини, вони символізують фінансове благополуччя. У Китаї, коли ви приходите у дім, заведено дарувати господарям по два мандарини – парне число знаменує зв’язок і гармонію в сім’ї, а у відповідь гість теж отримує пару цитрусових.

Отже, буде не так накладно: ви подарували пару мандарин – вам у відповідь стільки ж… Можна заощадити.

Чого не можна робити на Новий рік

* стригтися і підстригати нігті, мити голову – щоб не відрізати і не змити багатство в новому році;

* виносити сміття – можна винести з дому щастя;

* надягати одяг білого і синього кольору – можуть накликати біду.

Вірити чи ні у прикмети? Вирішуйте самі.

Новорічний стіл. Що подавати

У Дракона складний і владний характер, тому зі змієм краще не вступати в жодні дебати щодо новорічного меню, а просто приготувати те, що він найбільше любить.

Якщо є можливість, то у меню можна включити:

* рибу, морепродукти – улюблені ласощі вогнедишного змія;

* червоне м’ясо (свинину, яловичину);

* птицю (увага!) – індичку, качку, гусака;

* страви з додаванням гострих спецій – часнику, гострого червоного перцю, імбиру, а також гвоздики й анісу;

* страви з рисом.

Так само можуть бути: твердий сир, свіжа зелень.

Це не означає, що все, що перелічено вище, повинно бути на столі, цілком достатньо, якщо буде бодай одна страва з наведеного.

Не буде зайвим, вважають знавці із кулінарії, якщо на столі будуть незвичайні страви, наприклад, цікаві салати – новорічний салат «Дракон» однозначно підлестить марнославному господареві року.

Крім цього, на столі обов’язково мають бути свіжі фрукти (особливо апельсини та мандарини).

Чого не слід ставити на стіл:

* страви із зайця або кролика – це може образити міфічного покровителя року, адже за однією з легенд Дракон врятував цю тварину від біди;

* страви з куркою (!) – для Дракона це занадто проста їжа;

* страви з напівфабрикатів і консервів – Дракон полюбляє натуральну їжу.

І, все ж, не забувайте про головне, це ваш настрій – бодай на кілька годин дозвольте собі забути про все погане, бодай на кілька хвилин викиньте з думок все «зайве». Побажайте один одному щастя та благополуччя. Зробіть це від щирого серця.

Зичу вам у новому, 4721-му році, здійснення мрій, миру і благополуччя.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x