Серед школярів міста Рені зростає захворюваність на ГРВІ, діти «локально» переходять на дистанційне навчання

0 коментарів 18522 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Серед школярів міста Рені помітно зростає захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Тим часом в офіційних джерелах інформації Ренійської територіальної громади нічого не повідомляється про те, що саме є причиною підвищення рівня захворюваності в місцевих освітніх закладах – сезонні спалахи ГРВІ або нові штами грипу чи коронавірусу. Сьогоднішній масштаб проблеми та її наслідки для навчального процесу з’ясовував власний кореспондент «Бессарабії INFORM» у місті Рені.


Насамперед зазначимо, що зростання захворюваності на ГРВІ вже призвело до того, що міські школи частково чи навіть повністю переходять на дистанційну форму навчання, як це практикувалося під час пандемії коронавірусу. Наприклад, ліцей №2 (колишня Ренійська гімназія) цілий тиждень працював у режимі віддаленого освітнього процесу. Проте кожен заклад освіти приймає відповідне рішення самостійно – залежно від свого «локального» числа хворих учнів. Це означає, що на дистанційне навчання, як правило, переводяться окремі класи, тоді як діти в інших класах продовжують займатися в очному форматі.

Приводом для переходу всієї школи на «віддаленку» може стати перевищення епідемічного порогу, який в Україні становить понад 20 відсотків від загальної кількості учнів. Однак у більшості шкіл Рені епідемічний поріг ще не перевищено. Про це свідчать як повідомлення із самих шкіл, так і той факт, що Ренійська міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) не приймала жодних рішень, пов’язаних із загрозою поширення ГРВІ у дитячих установах громади. Нагадаємо, що саме місцеві та регіональні комісії з ТЕБ та НС регулювали навчальний процес та будь-які масові заходи в період пандемії COVID-19. Зокрема всі рішення Ренійської комісії публікувалися на офіційному сайті міської ради. До речі, останнє подібне рішення (протокол засідання міської комісії з ТЕБ та НС) датоване ще 10 жовтня 2022 року і стосується як раз організації освітнього процесу у закладах освіти та культури на території Ренійської громади з використанням технологій дистанційного навчання – «до окремого розпорядження».

«Я не маю точної інформації про захворюваність на ГРВІ по всіх міських школах. Щодо нашого ліцею, то ми приймаємо рішення про частковий перехід дітей на дистанційне навчання. Тобто, як ви вже зазначили, на онлайн-форму освітнього процесу переводяться окремі класи – ті, де кількість хворих учнів вже перевищила епідемічний поріг. Зокрема станом на 24 лютого на віддалене навчання у нас перейшли два п’яті класи. Однак у першій філії опорної школи (колишня загальноосвітня школа №1 – Прим. авт.) є й такі класи, які півтора тижні перебували на віддаленому навчанні, але вже повернулися до звичайного формату занять. Водночас в цілому по школі рівень захворюваності поки що залишається в межах допустимої норми. Зараз це близько 15 відсотків від загальної кількості учнів», – розповіла нам директор опорної установи освіти міста Рені (ліцею №1) Євгенія Кічук.

За словами Євгенії Петрівни, відсутність відповідних рішень міської комісії з ТЕБ та НС зумовлена лише тим, що епідемічна ситуація в Ренійській громаді ще не є критичною.

«Думаю, якщо ситуація з поширенням ГРВІ серед населення стане дійсно загрозливою, комісія проведе засідання, і буде ухвалено всі необхідні рішення. Адміністрації освітніх закладів щодня проводять моніторинг рівня захворюваності, і всю інформацію ми одразу передаємо у відділ освіти Ренійської міськради. Відповідно, відділ освіти інформує керівників громади, а там уже приймаються ті чи інші рішення щодо організації навчального процесу в умовах широкого розповсюдження ГРВІ», – заявила Євгенія Кічук.

Втім, наша співрозмовниця не змогла відповісти на питання про те, які форми ГРВІ переважають серед школярів на даний час.

«Інформацією про більш точні діагнози можуть володіти тільки медики та батьки учнів. Але я знаю, що діти та батьки скаржаться на дуже високу температуру тіла, яка не знижується кілька днів, і навіть жарознижувальні препарати не завжди допомагають», – сказала Євгенія Петрівна.

Зазначимо також, що сьогодні єдиною офіційною інформацією про зростання рівня інфекційних захворювань, яка опублікована Ренійською міською радою, є повідомлення Одеського обласного центру контролю та профiлактики хвороб МОЗ України.

«Епідемічна та епізоотична ситуація щодо інфекційних хвороб, загальних для людей та тварин, на Одещині характеризується як нестійка. Рівень захворюваності людей не перевищує середні багаторічні показники, проте є сприятливі умови для поширення хвороб через ризики воєнного часу, значної міграції населення, дикої фауни, техногенних аварій та екологічних проблем, що виникли внаслідок збройної агресії росії проти України, – сказано в повідомленні обласного центру контролю та профiлактикихвороб. – Відомо, що торік у 101-му населеному пункті Одеської області було зареєстровано осередки туляремії, у 32-х населених пунктах виявлено лептоспіроз, у 62-х – Ку-гарячка та інші хвороби. Це створює ризики виникнення та поширення інфекційних хвороб, може спричинити виникнення надзвичайних ситуацій біологічного характеру».

Наразі у повідомленні нічого не сказано про рівень та специфіку захворюваності на ГРВІ у січні та лютому поточного року. Втім, відомо, що станом на початок лютого 2024 року епідемічний поріг перевищено у трьох регіонах України, а зростання захворюваності на ГРВІ спостерігається ще у п’яти областях нашої держави. Проте, поки що не передбачається введення карантинних заходів. Про це сказав головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін у коментарі виданню «РБК-Україна».

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x