Працівників зможуть звільняти за колабораціонізм: Комітет з питань соціальної політики вніс пропозиції до законопроєкту

0 коментарів 11367 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді України врегулювати питання звільнення роботодавцем працівника за колабораціонізм. Про це йшлося на засіданні 14 лютого 2024 року, повідомляє «Бессарабія INFORM», із посиланням на ВРУ.


Члени Комітету схвалили текст порівняльної таблиці з пропозиціями і поправками до проєкту Закону про внесення змін Кодексу законів про працю України. Народні обранці пропонують встановити додаткову підставу для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань.

Через наявність випадків колабораціонізму, зокрема на підприємствах критичної інфраструктури, законопроєктом пропонується дати роботодавцю право розірвати трудовий договір у разі якщо: законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України, а також, якщо працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

Передбачається, що у таких випадках звільнення потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник.

«Наразі завдання Верховної Ради України – унеможливити вплив колаборантів на національні інтереси та безпеку, не допустити їх на роботу на об’єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України та/або об’єктів критичної інфраструктури якими є, зокрема, атомні електростанції. Продовження роботи колаборантів на об’єктах критичної інфраструктури становить загрозу інтересам та безпеці не лише України, а і усього світу», ─ зазначають автори законодавчої ініціативи.

Крім того, законопроєктом вводиться поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткова складова правил внутрішнього трудового розпорядку.

Ці правила мають містити положення щодо надання працівниками інформації про їх зв’язки з особами, місце проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України; нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x