Європарламент підтримав надання 50 млрд євро для роботи Українського фонду

0 коментарів 10071 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Європейський парламент підтримав створення Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки, кошти якого буде спрямовано на підтримання життєдіяльності, відновлення української держави, а також на проведення реформ на шляху до членства в Європейському Союзі.


Відповідну резолюцію було проголосовано у вівторок у Страсбурзі в межах пленарного засідання Європейського парламенту, пише Інтерфакс-Україна.

Авторами резолюції виступили доповідачі – від комітету з питань закордонних справ Міхаель Галер (Michael Gahler, Німеччина, група європейських народників) і бюджетного комітету Ейдер Гардіасабаль Рубіал (Eider Gardiazabal Rubial, Іспанія, група соціалістів і демократів).

“За” резолюцію проголосували 536 депутатів, “проти” – 40, утрималися 39. Загалом у голосуванні взяли участь 615 депутатів.

Раніше відповідну пропозицію Європейської комісії схвалила Європейська рада на позачерговому засіданні 1 лютого нинішнього року, скликаному бельгійським головуванням, оскільки на плановому засіданні, що відбулося в грудні минулого року, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував це рішення.

“Фонд має тісно пов’язати відновлення, реконструкцію та модернізацію з вимогами і процесом вступу до Союзу, пов’язавши фінансову підтримку з проведенням реформ та інвестицій із метою вступу (до ЄС)”, – йдеться в документі.

Як зазначили у Мінфіні, відповідно до Ukraine Facility, уряд України спільно з Єврокомісією має підготувати план України, що складатиметься з переліку реформ, які Україна впроваджуватиме протягом дії Інструменту. Виконання зазначеного плану є передумовою для отримання Україною пільгових кредитних та грантових коштів для фінансування видатків держбюджету на суму 39 млрд євро.

За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, з початку повномасштабного вторгнення РФ ЄС надав Україні близько 26 млрд євро прямої бюджетної підтримки.

“В умовах невизначеності щодо зовнішнього фінансування у перші місяці цього року, підтримка інституціями ЄС створення Ukraine Facility є важливим рішенням для підтримки стабільності фінансової системи країни. Розраховуємо отримати перший транш в рамках Ukraine Facility обсягом 4,5 млрд євро вже у березні. Своєю чергою, уряд України відданий впровадженню узгоджених з Стороною ЄС реформ для отримання стабільного та передбачуваного фінансування”, — підкреслив Марченко.

Варто зазначити, що згаданий План України стане певною дорожньою картою на шляху до подальшого наближення України до членства в ЄС та економічного відновлення.

Так, План передбачатиме 15 ключових напрямів реформування, зокрема сфери, що належать до безпосередньої компетенції Мінфіну: управління державними фінансами,  протидія відмиванню грошей, фінансові ринки.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x