“Боляче, але без варіантів”: в Кілійській громаді затвердили нову ціну на воду

1 коментар 111510 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Кілійській громаді зросте ціна на водопостачання та водовідведення – питання про затвердження нових тарифів розглядали на засіданні виконавчого комітету Кілійської міської ради вчора, 29 січня. Чому виникла настільки гостра потреба, та яка вартість відображатиметься у платіжках жителів, розповість “Бессарабія INFORM”.


Доповідачем з цього питання виступив директор комунального підприємства “Світло” Дмитро Калачов. Він обгрунтував розрахунки та зазначив, що питання стоїть гостро – вода або буде за новим тарифом, або її не буде взагалі.

"Боляче, але без варіантів": в Кілійській громаді затвердили нову ціну на воду

Нагадаємо, востаннє тариф переглядали у 2022 році. За словами керівника КП, за цей час змінилася вартість основних показників, які утворюють тариф, зокрема зросла мінімальна заробітна платня, подорожчали електроенергія, запчастини та паливно-мастильні матеріали. До того ж, попередній тариф було затверджено не у всьому обсязі, що призвело до боргу.

Коментуючи зміну тарифу для сіл громади, Дмитро Калачов пояснив, що Кілійське управління водного господарства, яке подає воду на села громади, збільшило вартість послуги з 20 до 27,5 гривень за кубометр. Додатково ціну утворюють витрати на заробітну платню контролерів, обслуговування мереж, паливно-мастильні матеріали та хлор. Директор зазначив, що вартість, яку запропонувало КП до затвердження, передбачає покриття тільки собівартості послуг.

Таким чином КП запропонувало наступне здорожчання водопостачання:

Шевченкове: з 38,10 до 55,13 грн/куб (ріст на 17 грн);
Ліски: зі 118,10 до 161,30 грн/куб (ріст на 44 грн);
Василівка: з 35,5 до 44,63 грн/куб (ріст на 9 грн);
Фурманівка: з 41,90 до 51,34 грн/куб (ріст на 9,44 грн);
Новоселівка: з 39,20 до 54,74 грн/куб (ріст на 15,54).

Відсоткову різницю збільшення тарифів пояснив кількістю персоналу, які обслуговують дані села.

Щодо міста Кілія, яке забезпечує водою безпосередньо КП “Світло”, ріст тарифу, за словами пана Дмитра, пояснюється збільшенням витрат підприємства. Так, у 400 тисяч гривень на рік обійдеться підняття мінімальної зарплати; критично високою є ціна на електроенергію, яка з моменту останнього здорожчання води виросла на 1,20 грн. Окрім цього, істотно подорожчали паливно-мастильні матеріали, ремонтне обладнання, запчастини, які потрібні для обслуговування системи та ремонтної техніки.

Також Дмитро Калачов наголосив, що розрахункова вартість тарифу водопостачання на момент останнього подорожчання для приватних будинків була 33,5 грн/куб, а затвердили лише 29,38 (різниця 4,12 грн). На водовідведення тоді затвердили також менше, ніж пропонувалося згідно з розрахунками, – 27,3 грн/куб замість 30,70 (на 6,60 грн). Через це накопичилися певні борги: з листопада співробітники мають затримку заробітної платні, а також КП не може розрахуватися з Кілійським управлінням водного господарства та ДТЕК. Загальна сума боргу на сьогодні становить близько 4 млн гривень.

Тож, за словами керівника, зараз стоїть питання можливості існування підприємства. В разі, якщо новий тариф не буде затверджено у повному обсязі, КП не зможе виконувати свої функції.

Отже тариф для міста Кілія, на якому наполягало підприємство, становить 42,42 грн/куб за водопостачання та 39,12 грн/куб за водовідведення для фізичних осіб, а також 55,72 грн/куб і 48,48 грн/куб для юридичних осіб відповідно. Проте в рішення виконкому на тариф для населення все ж внесли меншу вартість, яка і стала остаточною, котра становить 37,42 грн/куб за водопостачання, 35,12 – водовідведення.

До промови Дмитра Калачова додав кілька важливих аргументів керівник відділу ЖКГ Кілійської міської ради Юрій Ніколенко.

“Якщо у 2022 та 2023 роках у бюджета громади ще була можливість близько 3 млн виділяти на дотації комунальному підприємству, зокрема й на покриття різниці у тарифі, то зараз такої можливості немає. Виходимо з тієї ситуації, що вода буде дорожчою, або її не буде взагалі”, – зазначив він та звернувся до членів виконкома з пропозицією підтримати рішення.

Також він додав, що розрахунки виконані правильно, згідно з вимогами чинного законодавства, а інформація про намір підняття тарифів була вчасно оприлюднена у ЗМІ (газета “Дунайська зоря”), а також на офіційному сайті Кілійської міської ради, що дозволяє у випадку позитивного голосування підняти ціни вже з 1 лютого.

Підсумовував виступ колег голова Кілійської громади Вячеслав Чернявський.

“Маємо дуже складну ситуацію. Тарифи у нас і так не низькі. Розумію людей, які дивуються, що місто на воді, а вода така дорога. Дехто порівнює нас з іншими містами, де послуга дешевша. Але важливо розуміти, що все залежить від способу закачки води. В багатьох містах нашого регіону воду беруть зі скважин, а у нас забір ведеться з Дунаю. Найдорожче нам обходиться саме закачування води на перший підйом, звідки вона подається на очищення. Спілкуюся зі своїми колегами і можу вам сказати, що змушені переглядати тарифи не тільки ми. Це дуже непопулярне рішення, всі його бояться, але зараз ми розглядаємо питання фунціонування нашого комунального підприємства. Люди обурюються, з чого платити комунальні послуги, адже пенсії маленькі, заплати маленькі. Але маємо бути реалістами, і питання, які стосуються держави, задавати державі. Нас як громаду теж поставили у дуже жорсткі рамки. І підняття ціни на воду – це вимушений крок, адже ніхто нам не надає безкоштовно ні електроенергію, ні інші складові тарифу. Я вже неодноразово казав, що на 2024 рік у нас дуже важкий бюджет. Дотувати комунальне підприємство на покриття різниці у тарифі ми, на жаль, не зможемо. Єдиний вихід зараз – підняти тариф. Боляче, але без варіантів”, – пояснив міський голова.

Питання було проголосовано одноголосно.

 

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Шеф
Шеф
2 месяцев назад

Что суки де лают

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x