Техніка на майже один мільйон гривень для шкіл та закладів культури України: під час війни команда бессарабських болгар реалізувала ще один соціальний проєкт

0 коментарів 21276 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Днями своє чергове гуманітарне турне по Українській Бессарабії та не тільки здійснили головний редактор медіаресурсу, український етнофотограф Олександр Барон та головний проєктний та комунікаційний менеджер спільних соціальних ініціатив Тетяна Бондаренко. Вони доставили оргтехніку до 43-х навчальних закладів та закладів культури Одеської області, Миколаєва та Запоріжжя, де як відома, мешкають етнічні болгари. Що це за проєкт, як його було створено та з якою метою, дізналася власна журналістка «Бессарабії INFORM» в Болграді.


«Ми є командою людей, яка представлена бессарабськими болгарами і яка шукає можливості для допомоги українським школам, в яких навчаються діти болгарського етнічного походження. За останні 2 роки ми зосередили свої сили та ресурси більше на допомозі українській армії, але водночас продовжуємо шукати фінансування для українських шкіл», – розповів Олександр Барон, якій вважає, що коли ти щось намагаєшся робити щиро, з’являються й люди-однодумці.

Саме до Олександра, якій на початку війни в Україні вже адміністрував декілька бессарабських груп в соціальних мережах, звернувся його земляк Геннадій Воробйов, засновник ІТ-компанії Netpeak Bulgaria в Республіці Болгарія. До цього вони не були знайомі.

«Річ у тому, що з початком війни майже всі ЗМІ в Україні перейшли на державну мову, а багато болгар в Болгарії, де мешкають немало русофілів, навіть при великому бажанні не мали можливості дізнатися про реальне положення речей у вже воєнній Україні. Тоді ж Геннадій Воробйов й запропонував мені стати частиною одного з наших головних проєктів – створити медіаресурс Бесарабски Фронт, який вже два роки дає змогу болгарському населенню бачити та знати актуальні новини про війну та російську агресію в Україні. До нас також долучилися й Тетяна Бондаренко, уродженка села Табаки Болградської громади, яка мешкала та працювала в Болгарії. Це завдяки їй подаються гранти та реалізуються наші усі проєкти», – продовжує Олександр Барон.

Саме завдяки інформаційній кампанії, яку робить Бесарабски Фронт в Р. Болгарії, перекладаючи на болгарську українські новини авторитетних ЗМІ, їм вдалося залучити допомогу для України та ЗСУ від болгар, що дійсно пройнялися нелегким становищем українців.

«На сьогодні не ми вже шукаємо спонсорів серед болгар – вони самі нас знаходять і виявляють бажання допомогти. А ще більш хочуть, щоб скоріше в Україні запанував мир й вони мали змогу самі побачити у якому унікальному краї живуть українці та українські бессарабці. Тобто наші проєкти також мають добре зерно на майбутнє – вони вже налагоджують культурні та туристичні зв’язки. Україна, яку раніше вважали в Болгарії частиною росії, почали сприймати як окрему цікаву державу», – додає Тетяна Бондаренко.

Так, в поточному місяці команда бессарабських болгар реалізують вже свій третій проєкт, за підтримки краудфандингової платформи «Моє місто», НГО «Перехрестя культур» Руслана та Тер’є Трочинські. Інформаційний партнер KPMS. До співпраці залучені: Міністерство культури Естонії, Посольство України в Естонії, Мерія Таллінна. Проєкт узгоджений з Канцелярією президента Естонії.

«Завдяки чому й було придбано шкільне обладнання майже на 1 млн гривень для українських шкіл в Одеській області та ще для трьох шкіл в Миколаївській та Запорізькій областях»,- продовжує Олександр Барон. Зі списком шкіл можна ознайомитися тут.

Додамо, що перший проєкт для українських шкіл у цьому році був реалізований завдяки компанії Netpeak Bulgaria, яка об’єднала болгарські IT компаній, які, в свою чергу, передавали свою комп’ютерну техніку українським школам.

«Тоді спеціалісти Геннадія Воробйова займалися налаштуванням прийнятих 135 робочих комп’ютерних місць та їх логістикою українським школам та військовим підрозділам», – розказав Олександр Барон.

Другий проєкт реалізовувався завдяки знов компанії Netpeak Bulgaria та постійного спонсора і партнера ініціатив – компанії MarketStar Bulgaria. Тоді було закуплено шкільне обладнання для 19 шкіл та ноутбуки та планшети для 15 військових підрозділів на загальну суму 550 000 гривень.

Завдяки зусиллям Геннадія Воробйова, вихідцю з Ізмаїльського району, мати якого родом з села Владичень Болградського району, були реалізовані також гуманітарні експедиції з Болгарії в Україну, відправляється багато допомоги українській армії та цивільному населенню (тепловізори, старлінки, дрони, генератори).

«Але на цьому наша команда не зупиняється. Плануємо реалізувати ще інші проєкти. І якщо раніше вони були сфокусовані більш на Болградському, Ізмаїльському, Ренійському районах та Запоріжжі. То в майбутньому це стане вже Миколаїв та Херсон», – поділився із планами партнерів Олександр Барон.

Техніка на майже один мільйон гривень для шкіл та закладів культури України: під час війни команда бессарабських болгар реалізувала ще один соціальний проєкт Техніка на майже один мільйон гривень для шкіл та закладів культури України: під час війни команда бессарабських болгар реалізувала ще один соціальний проєкт Техніка на майже один мільйон гривень для шкіл та закладів культури України: під час війни команда бессарабських болгар реалізувала ще один соціальний проєкт Техніка на майже один мільйон гривень для шкіл та закладів культури України: під час війни команда бессарабських болгар реалізувала ще один соціальний проєкт

Фото “БІ”, Геннадія Воробйова

На головному фото: Тетяна Бондаренко та Олександр Барон зустрілися в Болграді з начальником відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради Жанною Сусліною, головною спеціалісткою відділу Яною Руньковською та директоркою Болградської центральної бібліотечної системи Натальєю Бараннік. Ця бібліотека також отримує допомогу у вигляді оргтехники.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x