Ціна на автогаз в Україні дорожчає, а його запаси у сховищах зменшуються: причина

0 коментарів 21816 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


З українських АЗС зникає газ, а в місцях, де він ще є, ціни на нього зростають. Така ситуація триває в країні останній тиждень, і головна причина полягає у блокуванні польського кордону, через який саме автотранспортом надходило 30% імпорту або близько 25% ринку скрапленого газу. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на директора “Консалтингової групи А-95” Сергія Куюна.


За його словами, найбільш масово – у половині областей – зник газ у мережі “Привату”, а там, де газ ще лишився, ціни на нього зросли до 39,6 грн/л. Перебої з постачанням також спостерігаються на АЗС “UPG”, “Socar”, “MOTTO”, “БРСМ” та на “Avantage”.

Була в мене ілюзія, що пік кризи на ринку скрапленого газу ми вже пройшли. Але, як свідчить свіжий моніторинг ситуації, говорити про це ще зарано“, – зазначив експерт.

Зауважимо, що блокування кордону польськими перевізниками вже призвело до дефіциту та підвищення цін на імпортний автогаз в Україні на 30%. За словами Сергія Куюна, 30% скрапленого газу в Україну надходить саме через польську ділянку кордону, тому швидко замістити цей обсяг дуже важко, що і призвело до нестачі на внутрішньому ринку.

За даними Консалтингової групи А-95, станом на 22 листопада середня ціна автогазу в Україні становила 35,54 гривні за літр (на початку місяця – 29,31 гривні).

Нагадаємо, що польські перевізники почали блокувати три контрольно-пропускні пункти на кордоні з Україною з 7 листопада. За попередніми підрахунками, проведеними Національним банком України за даними Держмитниці, у 2023 році частка автомобільного транспорту у вартісних обсягах експорту становила близько 35%, імпорту – 70%.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x