Мешканці Бессарабії масово ведуться на шахраїв: джерело у поліції – про схеми, можливість повернення коштів та глухі кути

0 коментарів 55377 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У розпалі в Бессарабії новий вид шахрайства – заробіток у мережі, який привертає увагу потенційних жертв тим, що можна дійсно отримати кошти, проте лише на першому етапі. Далі постраждалі віддають десятки тисяч гривень, аби заробити ще більше, але залишаються ні з чим. Джерело “Бессарабії INFORM” у поліції зітхає – мешканці Бессарабії масово ведуться на цей (і не тільки) гачок, а після звертаються по допомогу до правоохоронців. Проте допомогти, за словами нашого співрозмовника, дуже важко, а за тиждень зафіксовано понад сотню випадків. 


Нагадаємо, ми вже писали про шахрайство на бронюванні готельних номерів. Розповідаємо більше, аби запобігти нагріванню рук негідників на вашій довірі.

Поліціянт стверджує, що шахраї постійно працюють над удосконаленням. Як тільки поліція закриває кисень для однієї схеми, вони тут же придумають нові механізми. Дуже довго захисники закону боролися з системою “допоможи родичу, який у біді”, і як тільки вона згасла, виникла нова, дуже масова схема.

“Чомусь тільки жителі Бессарабії потрапляють на цей “гачок”. Донесіть, будь ласка, через ваш канал: шахраї використовують нову схему: виконання завдань у інтернеті та поповнення їх рахунків з метою виводу коштів, переходу на новий рівень завдань та багато іншого. Заробляють шахраї на поповненнях від населення, а не навпаки”, – розповідає джерело.

Також, за його словами, постійно спрацьовує вже стара схема “дзвінки нібито співробітника банку з метою збереження коштів”.

“Людям з метою збереження грошей пропонують перевести їх на “резервний рахунок”. Цей резервний рахунок і є рахунком шахраїв (я вже мовчу про ті випадки, коли народ знімає кошти з карток, тримає їх в своїх руках та перекидає їх через iBox на карти шахраїв”, – намагається достукатися до довірливих бессарабців поліціянт.

Також продовжує діяти схема, коли знайомий просить позичити гроші на нетривалий час та дає номер карти. Тільки за обличчям знайомого насправді – зламаний акаунт у соцмережі та шахрай.

“Як відбувається взлом: на номер абонента декілька разів дзвонять та скидають. Абонент передзвонює, але трубку беруть та скидають. Через деякий час абоненту поповнюють рахунок на 10-50 грн. Надалі йде дистанційна заміна сім карти (у нічний час, щоб абонент не бачив смс із спробою заміни). Далі реєстрація в аккаунті телеграм, підтягуються контакти та починається…)”, – розкрив схему наш співрозмовник.

Як перевірити – подзвоніть друзям, спитайте, чи дійсно це вони намагаються позичити гроші.

Що ще важливо, жертву викручують на суму до 100 тисяч гривень, адже хоч гривнею більше, й відповідальність у випадку викриття буде жорсткішою.

“100 тисяч – це частина 1 ст. 190. Якщо перейти цю суму, можна потратити відразу на ч.3 ст. 190, а це вже інша санкція”, – пояснює джерело.

Допомога населенню у поверненні коштів постійно ведеться, але це дуже важка процедура.

“Дуже тяжко їздити на Київ з виїмками по банківським рахункам. Термін ухвали 2 місяці. Якщо з Болграда або Ізмаїла поїхати на Київ, то це 2 тисячі кілометрів. Сума збитку 50 тисяч. Оформити поїздку – тривала операція”, – пояснює поліціянт.

Та зазначає, що поліція знайшла повне порозуміння з операторами зв’язку, які усіляко допомагають викрити шахраїв.

“Робимо, що можемо: кожен день попередження, телебачення, на рівні країни відстежуємо, але шахраї швидко вчаться, оминають, придумують нові схеми”, – попередив наш співрозмовник.

Тож будьте уважні, особливо у випадку, коли це стосується грошей в інтернеті. Перевіряйте, задавайте питання, думайте! 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x