Поки владі закидають звинувачення про замовчування, справа другий тиждень на розгляді поліції – в Кілійській громаді розслідують знущання підлітків над товаришами

7 коментарів 141210 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Кілійській громаді вибухнув дуже гучний скандал з  приводу відеозаписів, де видно, як група підлітків на території школи знущається з двох хлопців у селі Шевченково – спочатку опускають одного вниз головою у вигрібну яму вуличного туалету, після змушують стрибати іншого без спідньої білизни. Анонімний користувач Facebook, який поширив відеозапис, стверджує, що справу зам’яли, оскільки один з дітей – син вчительки навчального закладу. Публікацію підхопили телеграм-канали та деякі активісти, де за правилом “зіпсованого телефона” було скривлено деякі факти, тож до кінцевого споживача новина дійшла з серйозною невідповідністю реальності. У ситуації розбиралася “Бессарабія INFORM”. 


Варто відмітити, що вищезазначені відеозаписи “БІ” побачила ще напередодні вихідних. Обурившись поведінкою підлітків, ми одразу попросили коментар у міського голови Вячеслава Чернявського, який пояснив ситуацію наступним образом.

“Ці відео двотижневої давнини. В мене вони були через декілька днів після події. З представниками відділу освіти, Служби у справах дітей та поліцією одразу почали розбиратися у ситуації. Поспілкувалися з мамою постраждалих хлопців, але вона відмовилася подавати заяву у поліцію, адже не хотіла розголосу, аби запобігти ще більшої ганьби для своїх дітей. Але ми не мали права залишатися осторонь, отже зробили необхідні заяви замість неї. Неприпустимо, аби такі ситуації траплялися, і не були покарані винні”, – доповів мер.

Ми зі свого боку, отримавши документальне підтвердження тому, що про замовчування не йдеться, і дійсно справою займаються компетентні органи, з точки зору гуманності та захисту постраждалих не стали публікувати відеозаписи, які демонструють факт приниження дітей, аби обличчя жертв не побачило широке коло людей.

Проте за кілька днів ці відео з’явилися крізь, що спровокувало гучний скандал, адже люди, побачивши, як ображають дітей, відреагували великою хвилею негативу і в бік підлітків, які проявили жорстокість до своїх товаришів, і в бік батьків, у першу чергу – вчительки, яка є мамою одного з хлопців, і в бік влади, яка, за їхньою впевненістю, спеціально замовчує ситуацію. Вже тоді ми пожалкували, що не розставили усі крапки над і одразу, адже цього жаху, який продовжує травмувати й без того постраждалих дітей, можна було б уникнути.

Для отримання коментаря ми звернулися до начальника відділу освіти Кілійської міської ради Сергія Мергута та у поліцію.

За словами головного освітянина громади, ситуацію він тримає на особистому контролі, тому може стверджувати, що жодним чином не йдеться про якесь замовчування або спроби зам’яти справу. Також він підтвердив, що дійсно один з трьох (лише один, а не два, як розповсюджують у мережі) хлопців – син працівниці школи, але це жодним чином не впливає на справедливість розгляду провадження.

За словами Сергія Івановича, про інцидент стало відомо 27 вересня, у цей день він якраз був присутній на засіданні чергової сесії Кілійської міської ради, тож одразу після її завершення відбулися термінова нарада і виїзд на місце подій. Того ж дня за участю поліції були встановлені особистості всіх учасників конфлікту та написано заяву у правоохоронні органи. Слідом відбулися засідання з батьками дітей, було дане розпорядження про проведення службового розслідування начальником відділу освіти та директором освітнього закладу, де трапився злочин. Тож, згідно з інструкцією, посадовці зробили усі необхідні дії, передбачені законодавством. На претензій користувачей соцмереж, чому про це стало відомо тільки зараз і у такий спосіб, очільник відділу освіти пояснив, що до дій, передбачених Законом, не входить інформування суспільства. До того ж, мати дітей, які постраждали, досі категорично проти будь-якого розголосу, що є її правом.

Наразі дію наказу відділу освіти та молодіжної політики з 10.10.2023 року продовжено ще на 10 робочих днів.

“Щодо назви наказів. Факт жорстокого поводження у наявності, а от булінг повинен мати ознаку системності, тому і зазначено, що імовірного булінгу”, – додав Сергій Мергут, ввіряючи подальше розслідування правоохоронцям та зазначаючи, що покарання хлопцям та їхнім батькам має обрати виключно суд.

Поки владі закидають звинувачення про замовчування, справа другий тиждень на розгляді поліції - в Кілійській громаді розслідують знущання підлітків над товаришами Поки владі закидають звинувачення про замовчування, справа другий тиждень на розгляді поліції - в Кілійській громаді розслідують знущання підлітків над товаришами Поки владі закидають звинувачення про замовчування, справа другий тиждень на розгляді поліції - в Кілійській громаді розслідують знущання підлітків над товаришами Поки владі закидають звинувачення про замовчування, справа другий тиждень на розгляді поліції - в Кілійській громаді розслідують знущання підлітків над товаришами

Відсутність спроб зам’яти справу підтвердили “БІ” й у поліції, запевнивши, що з того дня, коли про інцидент стало відомо, ще задовго до розповсюдження відео у соцмережах, дані були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, наразі ведеться слідство за ч.2 ст 296 КК України.

Подію на своїй сторінці у Facebook прокоментував головний освітянин Одещини Олександр Лончак.

“Соцмережі та телеграм-канали вибухнули прикрим інцидентом знущання над дитиною, що трапився в селі Шевченкове на Одещині. І хоча подія відбулася в позаурочний час, одразу після повідомлення всі служби виїхали до закладу освіти. За заявою директора школи та відділу освіти розпочато кримінальне провадження щодо жорстокого поводження з дітьми. У школі видані відповідні накази. Відділом освіти проводиться службова перевірка організації профілактичної роботи у закладі. Матір відмовилася писати заяву на кривдників, натомість це зробила директор школи. Триває слідство. Проведено засідання комісії із захисту прав дітей щодо даного випадку.
Один з тих хлопців, хто є учасником цього ганебного неподобства, справді син вчительки. Він знімав на телефон. Як стверджують у відділі освіти та самій школі, вчителька – порядна людина, хороший спеціаліст. Була шокована тим, що сталося. Ніякого спротиву щодо розслідування з її боку не зафіксовано, це на комісії підтверджено представниками правоохоронних органів. Її долю визначить службове розслідування. На даний час слідство триває.
Як батько, як небайдужа людина розділяю біль матері постраждалого хлопчика і самої дитини. Беру ситуацію під свій особистий контроль. У мене лише побажання до батьків. Цікавтеся: де, з ким і як проводять вільний час ваші діти. Чим вони живуть, що їх турбує, можливо, їм банально не вистачає уваги в сім’ї. Звісно, школа не осторонь. Ми сотні разів проводимо тематичні уроки, класні години, профілактичні бесіди на теми булінгу і не тільки, залучаємо до виховних заходів поліцію. Проте все йде з родини. Які цінності дорослі сповідують, такі у світ і несе дитина. Якщо насильство там норма, то вибачте… І мовчати не треба! Бо це ненормально”, – написав він.

Також у мережі одразу після поширення відео неодноразово з’являлися коментарі Сергія Мергута, а вчора, 15 жовтня, він додав коментар на свою особисту сторінку.

“Враховуючи запити щодо факту жорстокого поводження з учнями Шевченківського ЗЗСО 1 та появи інформації щодо “намірів” приховувати цей випадок, повідомляю про наступне:

1. У той самий день, коли була отримана інформація про цей факт, за дорученням міського голови представники поліції, служби у справах дітей, керівник відділу освіти, староста села провели термінове виїзне засідання у закладі освіти за участю адміністрації закладу, батьків учнів, самих учнів та у супроводі практичного психолога.
2. Незважаючи на відмову матері писати заяву до поліції, це було зроблено директором закладу освіти та відділом освіти.
3. Події відбувалися приблизно о 17.50 – 18.00, у позаурочний час, на території школи. Територія школи є неогородженою.
4. Порушено кримінальне провадження щодо зазначеного випадку у той самий день, коли це стало відомо.
5. Відділом освіти проводиться службове розслідування щодо організації профілактичної роботи у закладі освіти.
6. Адміністрація школи видала необхідні накази щодо проведення роботи у цьому напрямку.
7. Практичний психолог отримав доручення щодо проведення термінової роботи з дітьми, які стали жертвами жорстокого поводження.
8. Ніякого тиску з боку вчителя, яка є мамою одного з учасників подій, не вчиняється.
9. Правовий висновок щодо цієї події поставить суд.
Прошу всіх, які розповсюджують інформацію про якісь “зв’язки” вчителя та про появу вже другої “неіснуючої” дитини, яка теж нібито була учасником цих подій, відповідально ставитися до розповсюдження інформації.
Початок розслідування можна чітко дізнатися з дня реєстрації кримінального провадження та наказів відділу освіти.
Також голова громади провів термінове засідання комісії щодо захисту прав дітей та надав доручення вжити усіх заходів щодо притягнення до відповідальності кривдників.
Триває робота слідства”, – описав ситуацію він.

Встановлюючи обставини з відео, ми з’ясували, що події, попередньо, відбувалися наступним чином. У позашкільний час, близько 18 години, на території школи хлопці спілкувалися та грали в якусь гру на бажання. Постраждалі, які є рідними братами, програли, і, за умовами їхньої гри, першого мали опустити головою вниз у вигрібну яму, інший зобов’язувався стрибати, опустивши спідню білизну. Коли діло дійшло до”боргу”, діти відмовилися виконувати ці дії, але товариші наполягли на цьому, окрім цього приховано знімали події на телефон задля розваги. Згодом ці відео почали поширюватися між однолітками та дійшли до дорослих, які забили на сполох.

Також відомо, що постраждалі разом з мамою, яка виховує хлопчиків сама, лише нещодавно переїхали у Шевченкове з Західної України. Чи були цькування цих дітей у школі, з’ясовують правоохоронці.

“БІ” жодним чином не виправдовує підлітків, адже жодне насильство або приниження не мають бути у цивілізованому суспільстві. На даному ми запевнилися, що справою дійсно займаються згідно з вимогами законодавства, та продовжимо слідкувати за подією надалі.

Наостанок звертаємося до дорослих, які зухвало порушили права дітей, як і постраждалих (особливо їхні), так і кривдників, адже розповсюдили відеозапис, на якому чітко видно обличчя неповнолітніх. До речі, Facebook видалив ці записи з огляду на наявність сцени з оголеним тілом дитини. Варто задуматися, що наразі відчувають хлопці, які, переживши важку для психіки ситуацію зі знущаннями у свій бік, зараз ще й розуміють, що це побачили їхні друзі та знайомі. Зазначимо, з обома сторонами конфлікту наразі працює психолог.

Поки владі закидають звинувачення про замовчування, справа другий тиждень на розгляді поліції - в Кілійській громаді розслідують знущання підлітків над товаришами

guest

7 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Катерина Кітнюх
Катерина Кітнюх
6 месяцев назад

Який жах

Олена Куликовська
Олена Куликовська
6 месяцев назад

Потрібно вживати заходи!

Олег Дягілєв
Олег Дягілєв
6 месяцев назад

Треба викорінювати булінг, бо це якась відрижка совка

Артем Караєв
Артем Караєв
6 месяцев назад

Молодь жорстока пішла

Артем Докучаєв
Артем Докучаєв
6 месяцев назад

Батьків теж до відповідальності

Людмила Писарницька
Людмила Писарницька
6 месяцев назад

Страшно, що такі зростають

Анатолій Руденко
Анатолій Руденко
6 месяцев назад

Такое нужно пресекать на ранних стадиях, а не доводить до такого

7
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x