Присвячена відомій фразі “Русский военный корабль, иди нах*й” та полоненим – вийшла друга частина фільму про оборону Зміїного

0 коментарів 44901 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Днями на телеканалі ICTV відбулася прем’єра другої частини документального фільму про оборону острова Зміїний, значну роль у якій “зіграли” саме ті захисники, котрі на момент нападу росії знаходилися на позиціях, гідно прийняли бій, але у результаті нерівного опору були захоплені у полон. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на спільноту “Захисники Зміїного” у Facebook та дівчину полоненого медика-прикордонника Ярославу Хаджи, яка ще й досі не дочекалася на коханого.


Нагадаємо, перша частина була показана у березні цього року. Тоді родичі військовополонених обурилися, що жодним словом не згадали їхніх рідних, більшість з яких на той момент продовжувала знаходитися у російських катівнях. І досі – ще 33 оборонця острова не можуть повернутися на Батьківщину.

Наразі повну версію фільму ще не опублікували у вільний доступ, тож ділимося фрагментом, який записала Ярослава. Нагадаємо, ми розповідали історію її коханого. 

Більшу частину фрагмента фільму йдеться про події 24 лютого, про гордо прийнятий бій та повну відсутність охочих добровільно здатися, не дивлячись на регулярні заклики росіян з борту (нині втопленого Україною) Крейслеру “Москва”, які пропонували вигідні умови та збережене життя. Кожен усвідомлював, що шансів відбитися від ворога немає, тож хлопці дійсно обрали смерть, а не добровільну здачу. На щастя, загиблих не було. Висадивши десант, рашисти захопили усіх живими.

“Ці звернення лунали з періодичністю раз на півгодини-годину, але ніхто з прикордонників не піддався. Всі розуміють, що таке росія, і що таке країна-агресор”, – коментує у фільмі Андрій Демченко, помічник голови державної прикордонної служби України, прессекретар.

“У військовослужбовця, який вже давно служить, увірвався терпець, і він в ефірі на 16 міжнародному каналі відкритим текстом сказав “русский военный корабль, иди нах*й””, – зазначив на камеру Володимир Бурлаченко, підполковник, начальник прикордонної застави “Острів Зміїний“.

Підтримав автора фрази попри її нецензурність найголовніший прикордонник Сергій Дейнеко.

“Поступок ніби хуліганський, але наскільки він став яскравим, наскільки він був підтриманий усім українським суспільством, і не тільки, і став справжнім символом нашої незламності та опору”, – пояснює виникнення легендарного висловлювання голова Прикордонної служби України.

І дійсно, уявіть яку силу волі потрібно мати, аби послати флагман російського флоту. До речі, фігуру автора досі не розкрито. Причину цього у фільмі розповідають детальніше.

Далі приведено кілька прикладів застосування тієї самої фрази. Вірш, відповідь грузинського екіпажу на прохання дозаправити російське судно, пісня. Слова зміїнівця дійсно підхопив увесь цивілізований світ. Відтоді росіян відправляють у відомому напрямку і на курортах, і за кордоном, куди ті приїжджають у справах. Що головне, вони стали пророчими для руського корабля, який українці знищили за півтора місяця.

До речі, у фільмі ви зможете побачити прикордонницю, яка першою почула і передала цю фразу. Фігурують також відомі особи, зокрема актор Станіслав Боклан, колишній радник Офісу Президента України Олексій Арестович тощо.

Пояснили у фільмі, як сталося, що до Президента дійшла інформація про загибель прикордонників. Нагадаємо, Володимир Зеленський наприкінці 24 лютого заявив, що 13 захисників острова загинули, і пообіцяв присвоїти їм звання Героїв України посмертно.

Також у філіьмі нарешті сталося те, чого понад усе бажали родичі – було згадано про захисників Зміїного, які продовжують знаходитися у полоні. Чому це важливо – більшість українців, які не мають зміїнівців серед знайомих, або досі вважають їх загиблими через те саме звернення Презедента, або думають, що всі вже повернулися додому. Заперечити це намагаються близькі хлопців, продовжуючи активну інформаційну кампанію. Вони вважають, що саме розголос і небайдужість людей у всьому світі нарешті допоможуть повернути коханих на Батьківщину.

“Дякуємо величезне пану Дейнеко Сергію Васильовичу (Державна прикордонна служба України) за нагадування про те, що частина хлопців досі перебуває у полоні. 19 місяців пекла та тортур! Ми закликаємо владу боротися за їхнє повернення якомога скоріше! На них чекають матері, дружини, сестри та діти! Віримо, боремося, молимося та чекаємо на наших ТИТАНІВ ЗМІЇНОГО ДОДОМУ”, – підписали опублікований фрагмент у спільноті “Захисники Зміїного“.

Зазначимо, за усіма міжнародними правилами військовополонені, котрі пробули у неволі понад рік, прирівнюються до поранених та тяжкохворих, тож їх мають обмінювати у першу чергу, проте, як бачимо, це не допомагає. Останнього зміїнівця росіяни повернули ще у червні. Існує думка, що вони принципово не хочуть це робити, адже саме ці воїни найбільше вдарили по самооцінці окупантів.

За словами Ярослави, далі у фільмі йдеться про звільнення від окупації. Повну версію ми зможемо побачити трохи згодом, коли вона з’явиться в онлайні. А зараз дивіться на нашому сайті саме ту частину, яка присвячена нашим землякам. Якщо матимете проблеми з відтворенням, переходьте для перегляду за посиланням.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x