Пенсії не буде: деяким категоріям українців не зможуть призначити виплати в цьому році

1 коментар 34263 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Міністерстві соцполітики офіційно заявили, що певна частина українців не зможе оформити собі пенсійну виплату. Зокрема, це стосується тих, хто тривалий час працював на території рф, або хто повернувся з Криму. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на першу заступницю міністерки соцполітики Дарину Марчак. 


За словами чиновниці, на сьогодні оформити пенсії не зможуть ті українці, які тривалий час працювали на території рф або перебували на тимчасово окупованих територіях.

Причина такого рішення полягає в тому, що їм неможливо підтвердити стаж, адже їх пенсійні справи неможливо отримати. За словами Дарини Марчак, після нападу рф значна кількість українців втратила свої документи, а пошкодження архівів і досі не дозволяє підтвердити стаж деяких осіб.

Також оформити пенсію не зможуть жителі Криму, які переїхали на підконтрольну Україні територію.

«Фактично у громадян, які переїхали з Криму на підконтрольну Україні територію, немає можливості оформити пенсію. Оскільки за чинним законодавством, щоб призначити їм пенсії, потрібно отримати підтвердження від пенсійного фонду рф про те, що росія не виплачує такому громадянину пенсію», — розповіла Дарина Марчак.

Окрім цього, у зв’язку з денонсацією угоди про пенсійне забезпечення між рф і Україною, немає врегулювання питання призначення пенсії для громадян України, які частину життя працювали в росії.

Зовсім інша справа з тими, хто працював у Польщі. Набутий на території цієї держави стаж враховується до страхового стажу для визначення права на отримання пенсії в Україні. Це передбачено угодою між Україною та Польщею про соціальне забезпечення від 18.05.2012. При підрахунку стажу для призначення пенсії набутий в Україні та в Польщі стаж просто сумується.

Наприклад, якщо людина 25 років працювала в Україні та 5 років — у Польщі, вона має право на призначення пенсії за віком в Україні, оскільки у 2023 році для виходу на пенсію у 60 років їй необхідно мати не менше 30 років страхового стажу.

Нагадаємо, у зв’язку з війною чимало українців виїхали на тимчасове проживання до Польщі. За останніми даними, зараз у Польщі перебуває близько 968 тисяч українців.

Пенсії не буде: деяким категоріям українців не зможуть призначити виплати в цьому році

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
*****
*****
7 месяцев назад

Кто слишком уж долго работал на рассеюшку (что прямо СТАЖ типа набежал) – рассеюшка пусть и платит пенисю, как вообще можно даже ставить такой вопрос – о признании такого “стажа”, пц…

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x