Майже тринадцять мільйонів гривень за 650 метрів дороги: на території Болградської громади нарешті “знешкодили” небезпечний серпантин

0 коментарів 28350 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На автомобільній дорозі загального користування місцевого значення Болградського району О160708 Виноградівка-Котловина-Нагірне-Орлівка-/М-15/, км 3+700 – 4+350 завершено поточний дрібний ремонт та аварійне оновлення небезпечної ділянки завдовжки 650 метрів. Про це повідомляє власна кореспондентка “Бессарабії INFORM” у Болграді.


Зазначимо, що близько двох місяців знадобилося підрядній організації ТОВ «Євродор», щоб «знешкодити» небезпечний серпантин, розташований між селами Владичень та Виноградівка Болградської громади, через який на свій страх та ризик щодня проїжджали не лише мешканці названих сіл, а й Ренійської громади Ізмаїльського району.

Майже тринадцять мільйонів гривень за 650 метрів дороги: на території Болградської громади нарешті "знешкодили" небезпечний серпантин

Найдовше довелося чекати на початок цих робіт. Болградська міська рада вкотре забила тривогу ще на початку осені минулого року, коли на ім’я Болградського міського голови Сергія Димитрієва прийшла офіційна відповідь керівництва Служби місцевих автодоріг.

У ній зверталась увага на те, що начальником Одеської обласної військової адміністрації від 2 вересня 2022 року затверджено Список аварійних, відновлювальних робіт та експлуатаційного утримання автодоріг загального користування місцевого значення Одеської області на період воєнного стану у 2022 році за рахунок субвенції з держбюджету місцевим бюджетам. Проте виконання робіт на автодорозі загального користування місцевого значення О160708 Виноградівка-Котловина-Нагірне-Орлівка-/М-15/ (саме на ній розташована багатостраждальна ділянка) до цього Переліку не включено. І взагалі – «на сьогодні усі роботи проводяться виключно у рамках експлуатаційного утримання. Усі будівельні та ремонтні роботи поки що вимушено призупинені у зв’язку з військовою агресією росії в Україні».

Як альтернатива та «з огляду на вкрай обмежене фінансування виконання робіт з експлуатаційного утримання доріг» керівництво Служби пропонувало розглянути питання співфінансування проведення ремонтних робіт на вказаній ділянці автодороги за рахунок коштів місцевого бюджету органів місцевої влади.

Болградська міська рада, можна сказати, вчепилась за цю соломинку. І вже у червні поточного року на екстрено скликаній сесії депутати погодилися на співфінансування аварійно-відновлювальних ремонтних робіт на багатостраждальній ділянці (підйомі) довжиною 650 м у розмірі 10 млн гривень. Тоді як частина співфінансування Службою склала недостатні до загальної вартості всього обсягу робіт – 2 млн 788 тис. гривень.

«Ми не могли не погодитися з необхідністю співфінансування, адже ми давно чекали на таку можливість, нарешті, відремонтувати цю небезпечну для життя людей ділянку дороги», – розповів «БІ» Болградський міський голова Сергій Димитрієв, який неодноразово виїжджав на місце проведення робіт, щоб проконтролювати якість їх виконання. Про це він просив і місцевих жителів, а також депутатів міської ради сіл Виноградівка та Владичень.

«Адже ми вкладали таку суму коштів не на один рік», – додав голова.

Майже тринадцять мільйонів гривень за 650 метрів дороги: на території Болградської громади нарешті "знешкодили" небезпечний серпантин

Роботи стартували у червні цього року, і попри те, що були перервані на деякий час у зв’язку зі зміною керівництва Служби місцевих автодоріг, до кінця серпня були завершені. Як і було обіцяно.

Підрядник не тільки залив 650 метрів аварійної ділянки дороги новим асфальтом, але проклав під дорожнім покриттям трубу для водовідведення.

«Це важливо, що проклали трубу, якої раніше ніколи не було, – це має зберегти нову дорогу набагато довше. Власне після першого дощу вже буде видно, наскільки правильно все зроблено, але вже зараз скажу – я задоволена, як і жителі Владичені. Адже тепер вони можуть без побоювання проїжджати цю ділянку як на особистому транспорті, так і на рейсовому автобусі. Нам би ще відремонтувати таким чином усю дорогу між селами Владичень та Виноградівка, яку нам доводиться самостійно щороку підсипати жерствою, аби хоч якось закрити величезні ями», – поділилася староста села Владичень Болградської громади Марія Ігнатова.

Такої ж думки й Болградський міський голова.

Майже тринадцять мільйонів гривень за 650 метрів дороги: на території Болградської громади нарешті "знешкодили" небезпечний серпантин

«Це найжахливіша дорога в громаді – між селами Виноградівка та Владичень довжиною близько 17 км. Поки зробити її неможливо, враховуючи те, що тільки ремонт, за підрахунками дорожників, обійдеться близько 850 млн гривень. Плюс – створення проектно-кошторисної документації, вартість якої становить у середньому 350 тисяч гривень за 1 кілометр дороги, тобто близько 6 млн гривень. Але її створення, вважаю, відкладати не варто», – додав Сергій Димитрієв.

Майже тринадцять мільйонів гривень за 650 метрів дороги: на території Болградської громади нарешті "знешкодили" небезпечний серпантин

Додамо, що після того, як депутати Болградської міської ради виділили на ремонт аварійного підйому 10 мільйонів гривень, Служба місцевих автодоріг з метою збільшення обсягів виконання робіт виділила ще 5 мільйонів гривень (субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам), з яких 3 млн 500 тис. гривень – на проведення робіт з експлуатаційного утримання ділянки дороги по вулиці Владиченська у селі Виноградівка та 1 млн 500 тис. гривень – на проведення робіт з експлуатаційного утримання ділянки центральної вулиці у селі Владичень. Однак до цих робіт поки не приступили.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x