В Ізмаїлі відбудеться ІІ Меліоративний форум, на якому буде присутній Міністр аграрної політики та продовольства ─ подробиці

1 коментар 23733 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Незабаром, 19 липня, у місті Ізмаїл пройде ІІ Меліоративний форум, під час якого учасники обговорять фактичний стан реалізації реформи гідротехнічної меліорації. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM» із посиланням на Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОВА.


Своє бачення можливих сценаріїв відновлення систем зрошення та осушення в Україні презентують представники Мінагрополітики, Світового банку, Держрибагентства, Держводагентства, народні депутати, керівники профільних та наукових установ, організацій водокористувачів та агровиробники. Також вони поділяться своїми досягненнями у даній галузі та розкажуть про перешкоди.

Організатором форуму виступає Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

«Південь України – це степи з нечастими дощами, і щоб вирощувати там овочі, зернові та зернобобові культури, критично важливими є зрошувальні системи, які доставляють воду до полів», ─ йдеться у повідомленні.

За офіційними даними під штучним поливом в Україні знаходяться 2,2 млн га земель, проте фактично їх було близько 520 тис га. Кліматичні зміни, зокрема й глобальне потепління, уже призвели до того, що 2/3 території України знаходиться у зоні ризикованого землеробства.

Окремо слід підкреслити, що значно загострила ситуацію і та екологічна катастрофа, яку спричинили росіяни підірвавши Каховську ГЕС. Спеціалісти стверджують, що без джерела води залишилося 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях.

«Зрошувальні системи є в Одеській та Миколаївській областях, з іншими джерелами води: Дунай та Дністер для Одещини, Південний Буг та Інгулець – для Миколаївщини», ─ інформують у Департаменті.

То ж, крім офіційної частини, у межах форуму пройде польова демонстрація Суворовської зрошувальної системи та презентація проекту її модернізації.

Також під час заходу відбудуться комітетські слухання Верховної Ради України на тему: «Актуальні питання управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності» під головування Олександра Гайду, голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Є інформація, що Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський особисто візьме участь у проведенні форуму.

Під час форуму відбудеться урочисте підписання договорів, за якими дві організації водокористувачів отримають від Програми USAID АГРО фінансування на суму близько 36 млн грн на впровадження нових технологій зрошення та енергоощадного обладнання.

«У зв’язку з кліматичними змінами продовольча безпека регіону значною мірою буде залежати від того, наскільки ефективно адаптується сільське господарство до майбутніх агрокліматичних умов вирощування сільськогосподарських культур, адже саме кліматичні зміни поступово роблять агровиробництво в регіоні без додаткового зрошення малопродуктивним, в той час, як полив підвищує врожаї у 2 – 3 рази. Допомогти аграріям адаптуватися до змін клімату може зрошення. Особливо це важливо, з врахуванням того, зрошення – це внесок до перемоги на економічному фронті», ─ говорить Алла Стоянова.

Онлайн трансляція заходу відбудеться на каналі USAID АГРО в YouTube. Початок о 15:00.

 

В Ізмаїлі відбудеться ІІ Меліоративний форум, на якому буде присутній Міністр аграрної політики та продовольства ─ подробиці

 

guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
3S Company
3S Company
8 месяцев назад

Розвиток аграрного сектора України важлива задача виробників аграрного обладнання, зерносушарки, авторозвантажувачі, лабораторне обладнання аналізу зернової та іншої продукції в компанії 3S Company https://com3s.com/uk/

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x