“Це – справжній геноцид українського народу. Сили пекла оголосили відкриту війну проти Православ’я”: реакція митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела на знищення росіянами кафедрального Преображенського собору

0 коментарів 52596 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Священники Української церкви московського патріархату жорстко відреагували на знищення росіянами кафедрального Преображенського собору в Одесі. Зокрема, вони звернулись із відкритим листом до митрополита Онуфрія, в якому вимагають остаточно розірвати усі стосунки з російською церквою та засудити дії патріарха кирила. І вже збирають підписи під цим зверненням. А митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, який керує Одеською єпархією, написав окреме звернення до всієї Одеської митрополії, в якому вперше назвав війну, яку розв’язала росія проти України, геноцидом, повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Текст цього звернення краще почитати в оригіналі, “без купюр”:

“ЗВЕРНЕННЯ МИТРОПОЛИТА ОДЕСЬКОГО ТА ІЗМАЇЛЬСЬКОГО АГАФАНГЕЛА ДО ВСІЄЇ ПОВНОТИ ОДЕСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ

Ваші Високопреосвященства, владикі вікарії, всечесні отці, ченці й інокині, дорогі брати й сестри!

Сьогодні вночі сталася найстрашніша подія в новітній історії – російська ракета за вказівкою командування Російської федерації влучила в духовне серце миролюбного міста Одеси – Спасо-Преображенський кафедральний собор. Велич і діамантова прикраса Південної Пальміри стоїть в руїнах. Уламки ракети поранили серце кожного одесита, хто своїм трудом та молитвою відбудував цю святиню, зруйновану в далекому 1936 році.

З 24 лютого 2022 року розпочалася широкомасштабна війскова агресія рф на нашій рідній Україні, гинуть люди, ллється людська кров, руйнуються міста й села, церкви й монастирі. Якою б не була мета так званої ганебної «спеціальної військової операції», вона не зможе виправдати вбивство й насильство, розруху й вимушене біженство. Нам досі не зрозуміло: від кого нас хочуть звільнити? Від життя?

Це справжній геноцид українського народу. Це безумство всіх тих, хто віддає накази бомбити Україну, вбивати наших воїнів та наших людей. Ми захищаємо свою рідну українську землю, ми боронимо кордони нашої суверенної Незалежної Держави. Ми хочемо, щоб нас залишили в спокої, дали можливість жити під мирним небом на рідній землі.

Біль й страждання наповнює кожну віруючу душу мешканців Одеси. Чим не догодив собор, чим заважає, навіщо його підривати? Відповідь одна – сили пекла оголосили відкриту війну проти Православ’я та найвищого дару Божого – людського життя. Не буде добра тому, хто розв’язав цю криваву та прокляту війну, хто зазіхає на святині та людське життя. Пророк каже: «Не бійтеся! І того, хто прийшов з півночі, віддалю від вас, і вижену в землю безводну і порожню, переднє полчище його — у море східне, а заднє — у море західне, і піде від нього сморід, і підніметься від нього смердота, оскільки він багато наробив зла. Не бійся ти, земле: радуйся й веселися, бо велике Господь учинив»! (Іоїль 2, 20-21). Нагадаю й слова нашого Спасителя: «Хто візьме меча, від меча і загинуть» (Мф. 26, 52).

Не може сьогодні країна, яка вважає себе православною, на словах дотримуватися Божого закону і одночасно чинити справи зла й темряви. Неможливо служити одночасно Богові й начальнику зла. Апостол Павло питає у християн давнього Коринфу: «Що спільного між світлом та темрявою? Яка згода між Христом і веліаром?» (Кор. 6, 14-15).

Дорогі Владики, отці, брати й сестри!

Для нашої Одеської Митрополії та нашого міста сьогодні велике випробування. Нам треба його, з Божою допомогою, гідно пережити. Вірю та сподіваюсь, що ми зможемо знову відбудувати нашу святиню – Спасо-Преображенський собор. На жаль, не зможемо повернути до життя всіх тих, хто гине на полі бою та мирних мешканців. Головне – пам’ятаймо слова нашого Спасителя: «Майте мир між собою!» (Мк. 9, 50). Не залишайте молитву, Господь з нами, з нами Його Божественна сила, з нами Пресвята Богородиця та великий сонм святих Одеської землі.

Тільки разом всі ми зможемо зробити ще більше добра, бо зло і ненависть покликані розділяти, а лише святе Добро об’єднує всіх нас в ім’я служіння Богові та нашому українському народові. І завдяки добру ми зможемо вистояти і витримати все те, що нам приготоване Промислом Божим, зможемо подолати всі спокуси, випробування, зваби і зберегти у своєму серці вічно живий мир, який ніхто не забере в нас.

Віримо, що Господь дасть силу народу Своєму, Господь благословить народ Свій миром та Перемогою.

+АГАФАНГЕЛ
М И Т Р О П О Л И Т
Одеський та Ізмаїльський,
Постійний член Священного Синоду
Української Православної Церкви,
Почесний громадянин міста Одеси та Одеської області
23 липня 2023 р.
м. Одеса”
"Це - справжній геноцид українського народу. Сили пекла оголосили відкриту війну проти Православ'я": реакція митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела на знищення росіянами кафедрального Преображенського собору "Це - справжній геноцид українського народу. Сили пекла оголосили відкриту війну проти Православ'я": реакція митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела на знищення росіянами кафедрального Преображенського собору

Як зазначалось вище, священники Української Православної Церкви (УПЦ) на фоні руйнування окупантами храму в Одесі написали відкритий лист до митрополита Онуфрія. Його закликають негайно скликати собор УПЦ МП для розгляду питання про реальний, а не лише формальний розрив з РПЦ.

Відповідний лист з’явився у мережі. На ранок вівторка, 25 липня, його підписали близько 300 священнослужителів, включаючи архієреїв УПЦ.

Автори зазначають, що на попередньому соборі УПЦ МП, призначеному для розв’язання проблеми подальшого функціонування церкви в умовах агресії росії проти України, розриву з РПЦ насправді не відбулося.

Священники вважають, що більше мовчати неможливо, і закликають Онуфрія здійснити негайний заклик на новий собор УПЦ МП, де мають розірвати всі зв’язки з РПЦ.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x