Дихайте глибше – вас ошукали. Спеціально для “Бессарабії INFORM”: про підняття тарифів для населення

0 коментарів 40203 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У скільки обійдеться черговий обман влади кожному жителю Бессарабії у світлі підняття тарифів на електрику і воду, та чому влада знову ошукала пересічних громадян? У цьому в ексклюзивному матеріалі для «Бессарабії INFORM» розбирається заслужений журналіст України Сергій Осолодкін.


Хоч я і не корінний одесит, але легко можу пригадати кілька місцевих анекдотів про те, хто кого і як ошукав. Кажуть, що в Уряді і у Президента так само люблять анекдоти, а ще розповідати про те, як заможно живуть українці.

За роки Незалежності влада в Україні докорінно змінювалася кілька разів. Кожен новий Цар (Президент) приходив з новими гаслами і обіцяв, що все буде краще, ніж за «попередників», і просто завтра той, хто був ніким, той стане всім.

Минав короткий проміжок часу, і «нарід» розумів, що його знову ошукали, що краще знову стали жити тільки ті, хто при владі. «Попередники» зникали, натомість приходили нові «злиденні» і починали все з початку: хабарництво, корупція, проституція від політики… Все змінювалося і ставало ще гірше.

Коли до влади йшов Зеленський, він хоч і говорив про зміни, але нічого нікому не обіцяв. Відомо, що традиційно в усьому поганому народ звинувачує Царя, та чи насправді завжди винен він? Розберемося…

Все почалося з того, що постановою Держпродспоживслужби від 29.04.2022р. за № 502 було встановлено мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги: «…органам, уповноваженим встановлювати тарифи, не підвищувати тарифи для населення на такі комунальні послуги як – постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, впродовж дії воєнного стану в Україні».

А вже 19 серпня 2022 року вступив у дію Закон № 2479-IX, яким держава заборонила «… протягом дії воєнного стану та шести місяців після його завершення … підвищувати тарифи на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води», а ще влада «…на період дії воєнного стану заборонила примусове стягнення заборгованості з фізичних осіб за житлово-комунальні послуги». Закон прийняла ВРУ, який відповідно до чинного законодавства підписав Президент.

Тут треба наголосити на тому, що ті, хто переймається питаннями створення позитивного іміджу Зеленського, підклали йому величезну свиню, я б навіть сказав кнура(!). Відомо: все гарне в Україні від доброго Царя, а все погане від дурних бояр. Про те, що Президент тільки виконав формальну функцію – підписав закон — не говорили навмисно, таким чином, лаври «спасителя» народу дісталися Зеленському – заборонив піднімати тарифи. Та коли прийшов час запровадити непопулярні речі, народ автоматично у цьому звинуватив Президента: наплював на людей, наплював на власний Указ…

Але, панове! Ніякого Указу Президента про встановлення мораторію щодо підвищення тарифів не було! Читаємо уважно, про що Закон, на які тарифи розповсюджується: «… з розподілу природного газу, теплової енергії (її виробництва, транспортування та постачання), послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води». Де електроенергія? То, чи порушив щось Зеленський? Звідки взялася «плутанина»? Слід «подякувати» політикам, які зіграли на бажанні Зеленського бути «білим і пухнастим» і на тому, що народ не розуміється на тонкощах у більшості питань.

Відділяємо мух від котлет!

23 травня 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила тарифи на розподіл електричної енергії. Тобто власники стали заробляти більше, а рішення стало основою для перегляду тарифів для населення.

31 травня 2023 року НКРЕКП скасовує цінові обмеження на ринку електроенергії, де купує енергоресурс український бізнес. Слово «бізнес» – це правильне слово, яке застосовують чемні люди. Правила етикету не дозволяють журналістам лаятися (прикро, в цьому випадку без лайливих слів не обійтися).

І, як логічний наслідок, Кабінет Міністрів України (КМУ) з 1 червня підвищив тариф на електричну енергію для населення майже вдвічі, до рівня 2,64 грн за кВт/год. До цього в Україні діяв тариф 1,44 грн за споживання до 250 кВт/год та 1,68 грн за споживання більшого обсягу.

Чому збільшили ціну, а отже зменшили рівень життя? За словами Міністра енергетики України Германа Галущенко, причина єдина – обстріли нашої енергосистеми минулої зими та необхідність готуватись до нового опалювального сезону. Винного знайшли дуже швидко і пояснили переконливо: «або – або». Жодного слова про те, з чого складається тариф, та скільки там % прибутків власників. Нас поставили перед фактом: платити будете в середньому на 250 гривень більше. Чи є вони у вас? КМУ це питання не цікавить. Більш того, нам наказали «радіти»: подивіться на ціни на електрику у Європі (відносно Польщі ми платимо всього лише 45%). Влада знову «включила дурня», не сказавши жодного слова про те, хто і скільки отримує у Польщі.

А ми скажемо…

У сьогоднішньому курсі за 1 польський злотий дають 9,07 грн.  Вартість електрики складає приблизно 0,7 злотого. У гривні це 6,34 грн. Так, це більше, ніж 2,64 грн, а якщо подивитися на розмір пенсії? Годі вже дурити бідних і знедолених! «Мінімальна пенсія у Польщі у 2023 році становить 1445,48 злотих на місяць (близько 12 400 гривень). Тоді як мінімальна пенсія в Україні ледь сягає 300 злотих».

На цьому фоні більш ніж цинічно звучать слова Міністра енергетики Германа Галущенко: «Підвищення тарифу – це внесок у забезпечення стійкості системи». І знову «заспокоїв»: радійте, НКРЕКП пропонувала підвищити тарифи до ринкового рівня у 5,5 грн за кВт, у два етапи: «Але ми бачимо можливість встановити тариф на рівні 2,64 грн за кВт/год. Це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему». 

Отже, кого з 1 червня по 31 грудня 2023 року торкається оплата у 2,64 грн за кВт/год.: «… населення незалежно від наявності електроопалення чи статусу багатодітної сім’ї; колективних побутових споживачів (ОСББ, гуртожитків тощо) в обсягах, що споживається на побутові потреби мешканців… Власники двозонних лічильників продовжують сплачувати вдвічі менше за електроенергію спожиту з 23:00 до 7:00. Споживачі мають право припинити дію договору, якщо вони не приймають нові умови». Як вам останній рядок: не подобається – сидіть без електрики (альтернативних джерел в Україні не існує). Ось вам і ринок! Ціна не остаточна, вона діятиме до 31 грудня. А далі? Можете не сумніватися – її ще піднімуть.

І, нарешті, що ж з водою?

29 червня, 2023 року НКРЕКП ухвалила рішення щодо «…коригування тарифів на водопостачання та водовідведення з 1 липня 2023 року – перший етап, з 1 вересня – другий етап». Знову цинізм. Тарифи не піднімали, їх лише коригували (плюс 32% залежно від регіону). Для підприємства «Інфокс» (філія «Інфоксводоканал», Одеса) – 46,36 грн, за 1 м3. 

Чим виправдовують збільшення ціни?

«Збільшенням витрат на електричну енергію на 14%; підвищенням оплати праці робітникам водоканалів на 13%; зростанням обсягів закупівлі реагентів на 88%, зобов’язань ліцензіатів за кредитами – 60%. Крім того, враховано компенсацію вартості електричної енергії з початку 2023 року».

Як і слід було очікувати, всі витрати переклали на плечі кінцевого споживача – пересічного громадянина. Цинізм і тут зашкалює, на зміну тарифів, виявляється, вплинуло і «зменшення обсягів реалізації послуг через скорочення попиту (через воєнні дії багато людей залишили свої домівки, відбулась релокація бізнесу), стрімке підвищення цін на пальне, непередбачувані витрати на ремонтні роботи з усунення руйнувань інфраструктури». Отже, знову винні громадяни, які, якогось дідька, взяли собі й поїхали світ за очі.

І ось тут проявив себе Цар: він назвав рішення НКРЕКП «ганебним» і заявив, що «Уряду доручено представити рішення у відповідь. І вони будуть». Виявляється, що у КМУ ще раніше рішення НКРЕКП розкритикував, а Прем’єр ще 1 липня дав доручення «…провести додаткові консультації з НКРЕКП щодо можливості перегляду таких рішень».

Ви вірите у те, що щось зміниться на краще? Ви оптиміст-відчайдуха.

Здоров’я вам та вашим сім’ям. Всім нам миру та Перемоги!

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x