В Ізмаїлі незабаром з’явиться “зелена кімната” для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

0 коментарів 39474 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 22 червня, в Ізмаїлі відбувся дуже важливий захід – координаційна нарада, яку присвятили темі домашнього насилля. На жаль, статистика демонструє, що у місті почастішали випадки звернень мешканців до правоохороних структур з цього приводу. Які кроки робить місцева влада задля вирішення проблеми – розповідає “Бессарабія INFORM”.


Подія була організована у Центральній міській бібліотеці ім. І. Котляревського і мала складну назву – Координаційна зустріч членів Ізмаїльської міської координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашнього насильства і насильства за ознакою статті, протидії торгівлі людьми в рамках реалізації проєкту “Роботи кабінетів невідкладної медико-психологічної допомоги жінкам, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства. Спеціально запрошені гості розповіли присутнім про ситуацію з домашнім насиллям в Ізмаїльській громаді в цілому та окремо зупинились на етапах реалізації проєкту “Міста та громади проти домашнього насильства”, який вже розпочинає свою роботу на території Ізмаїльського району.

Щорічно UNFPA Фонд ООН у галузі народонаселення проводить конкурсний відбір нових міст та територіальних громад з усіх областей України для участі у проєкті “Міста і громади, вільні від домашнього насильства”. Партнерство фіксується на три роки у відповідному меморандумі та передбачає надання UNFPA місцевим радам всебічної підтримки для розбудови муніципальної системи запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству. В цьому році одним із переможців став Ізмаїл.

Новий проєкт розрахований на 2023-25 роки та спрямований на посилення спроможності та ролі муніципалітетів у розбудові стійких механізмів захисту та надання допомоги постраждалим від домашнього насильства. Він передбачає розвиток мережі якісних спеціалізованих послуг і покращення координації та міжвідомчої взаємодії органів і служб на муніципальному рівні, а також активізацію та залучення мешканців громад до запобігання та раннього виявлення випадків тиранії серед членів родин.

Один з етапів реалізації проєкту – це створення та запуск у роботу спеціальної “зеленої кімнати” для дітей, які стали жертвами або свідками злочину, через що потребують соціально-психологічної допомоги. Головна мета роботи такої кімнати – зменшення повторної травматизації дитини в процесі опитування як завдяки спеціальним методикам та комфортній атмосфері, так і – технічному оснащенню, яке дозволяє вести відеозапис допиту, і надалі використовувати його для ведення слідства без проведення повторних. Організація роботи в кімнаті здійснюється на основі індивідуального підходу до кожної дитини з урахуванням її віку та ступеня розвитку. А необхідне опитування здійснюють фахівці-психологи під наглядом працівників правоохоронних органів.

Складається «зелена кімната» в основному з двох суміжних кімнат: терапевтичного залу, в якому працює спеціаліст (психолог, фахівець педагогіки, працівник органів Національної поліції безпосередньо з дитиною), та робочого приміщення для працівників органів Національної поліції й залучених спеціалістів, в якому відбувається спостереження за поведінкою дітей (кімната для спостереження). Додамо, що за словами заступника ізмаїльського міського голови Сергія Лузанова, ремонті роботи у майбутньому приміщені “зеленої кімнати” міста вже розпочались.

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

На тлі збільшення кількості звернень щодо домашнього насильства подібний заклад дійсно дуже потрібен у місті. Статистика, на жаль, невтішна. Як розповіла присутнім керівник місцевого Центру соціальної служби Олена Муравльова, ця проблема дуже актуальна для Ізмаїлу, і кількість звернень більшає: в 2021 році зафіксовано 357 повідомлень, в 2022 році – вже 430. Станом на 1 червня цього року їх вже 216. Зважаючи на ситуацію, минулого року виконавчий орган місцевої ради прийняв рішення про створення мобільної бригади з соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашніх тиранів.

З 1 серпня 2022 року завдяки підтримці ООН ефективність ізмаїльської мобільної бригади вдалось підвищити – фахівці пройшли спеціальне додаткове навчання та отримали технічну підтримку, а у квітні цього року їм надали спеціальний автомобіль для виїзду до постраждалих. Також вони уповноважені перевіряти сім’ї, де зафіксовані повторні інциденти, проводять профілактичні рейди, надають не лише допомогу жертвам тиранів, а й інформують безпосередньо кривдників, пропонуючи пройти спеціальну програму з, так би мовити, перевиховання, щоб не потрапити за ґрати, та багато іншого. Зазначимо, робота мобільної бригади повністю фінансується коштом Фонду.

Повертаючись до учорашньої наради відмітимо, що головним спікером виступила Людмила Акімова, старша координаторка проєкту “Міста та громади проти домашнього насильства (Фонд ООН у галузі народонаселення)”. Вона детально розповіла членам координаційної ради про важливі аспекти у створенні муніципальної системи протидії домашнього насильства, а також схему співпраці міста з Фондом в розбудові цієї системи.

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

Окремо пані Людмила наголосила на тому, що створення муніципальних систем запобігання та протидії домашньому насильству базується на принципах “4П” та включає в себе:

  • попередження – формування у громаді нульової толерантності до насильства та посилення готовності членів громади протидіяти його проявам;
  • послуги та захист – покращення доступу постраждалих, незалежно від віку та стану здоров’я, до якісних комплексних послуг, орієнтованих на їх потреби, а також надання цих послуг;
  • притягнення кривдника – забезпечення належного розгляду випадків домашнього насильства і притягнення кривдника до передбаченої законом відповідальності та зміну моделі його поведінки;
  • політики – налагодження скоординованого міжсекторального реагування на насильство, що гарантує ефективну та своєчасну допомогу у кожному випадку.

З радістю зазначу, що керівництво країни, навіть попри війну, не залишає поза увагою такий важливий фактор з життя суспільства, як збільшення випадків домашнього насильства. Представники влади працюють разом з іншими дотичними установами не тільки над тим, щоб запобігти та зменшити в цілому такі випадки, а й вчасно надати грамотну професійну допомогу постраждалим, а також допомогти самим кривдникам змінити своє міркування, пройти спеціальну програму перевиховання, інакше – тюрма. За останні роки ми досягли значних успіхів в цьому напрямі. Наприклад, раніше притягнути до відповідальності за домашнє насильство можна було загалом лише двох суб’єктів – дружину або чоловіка. Зараз цей список нараховує 16 суб’єктів! Брати, сестри, бабусі, дідусі, племінники, співмешканці і так далі. Це багато значить!“, – розповіла пані Людмила.

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

Однак при цьому кількість дітей, зафіксованих у випадках домашнього насилля, дуже мала.

“В протоколах не зафіксовані діти, якщо насилля вчиняється щодо дорослих. Але ж діти є свідками цих жахливих випадків, і вони дуже потребують необхідної допомоги! Де діти? Адже по дитині видно, що в неї важкий період – вона знаходиться в пригніченому стані, рівень її знань знижується, дитина стає замкнутою. Чому освітяни не звертають на це уваги? Адже дитина без професіональної допомоги не може самостійно впоратись з таким стресом, і наслідки можуть бути дуже непередбачуваними й, на жаль, трагічними. Тому ми будемо вимагати, щоб обов’язково фіксували наявність дітей у протоколах з домашнього насилля і їм надавали необхідну допомогу”, – заявила Людмила Акімова.

Окремо зауважимо, що присутні на засіданні ради правоохоронці також говорили про проблему. Зокрема, начальник сектору з протидії домашнього насильства, капітан поліції Дмитро Кирилович Мельник зауважив, що не меншою проблемою є обмежений термін перебування під вартою кривдників.

“Ми постійно стикаємося з такою ситуацією: приїжджаємо на виклик, а кривдник знаходиться в алкогольному, наприклад, стані. Ми його забираємо, але, за законом, маємо право протримати лише декілька годин. Людина не встигає протверезіти та зрозуміти, яку біду накоїла. Повертається додому та знову починає бешкетувати… І що робити? Страждає родина від його дій, діти. Потрібно змінити це”, – більш детально пояснив капітан поліції.

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

В свою чергу пані Людмила пообіцяла звернути увагу вищого керівництва на цю проблему, яка є по всій країні, не лише в Ізмаїльській громаді, та проробити й втілити зміни в законі щодо таких ситуацій.

Загалом засідання ради пройшло досить жваво та насичено, учасники координаційної ради отримали багато корисної інформації.

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

В окремому коментарі для “БІ” пані Людмила пояснила, що вона в цій темі задіяна ще з 1994 року.

“Коли я створювала Службу у справах дітей у складі управління сімейної політики, я безпосередньо займалась дітьми, витягувала їх з люків каналізаційних, знімала з теплотрас, я бачила зґвалтованих дівчат-підлітків і навіть породіль – саме життя мені “підкинуло” цю тему, тож я все життя нею і займаюсь. Насильство, підтримка жінок, лідерство жінок, рівні можливості для жінок та чоловіків, дискримінація жінок – для мене це дуже важливі теми. Тому що це пов’язано з долями людей. Можна будувати дороги, можна робити ремонти, але якщо людина знаходиться в тяжкій стресовій ситуації – вона не ресурсна для громади” – підкреслила Людмила Степанівна.

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

Також вона зазначила, що перемога Ізмаїльської громади цього року у конкурсі є дуже важливим моментом, адже в Одеській області подібний проєкт було реалізовано поки що лише в самій Одесі, в якій на сьогодні є сім мобільних бригад та сім машин (до речі, дві автівки придбано за кошти фонду, а п’ять – коштом міста), два притулки, два денних центри, кризова кімната, “зелена кімната”, барнахус (міждисциплінарний і міжустановний спеціалізований центр по роботі з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів). Тому у Ізмаїльської громади попереду є три роки для розбудування подібної системи, хоча краще виконати набагато швидче – задля якісної та своєчасної допомоги постраждалим від домашнього насилля.

“В Ізмаїлі це перша координаційна зустріч стосовно розуміння, що це за проєкт, які компоненти є складовими цього проєкту, що ми маємо отримати у результаті. За ці три роки повинна бути запущена і працювати координаційна рада, робоча група, маємо створити спеціалізовані послуги, напрацювати програми – свідома участь громади у проєкті, її спроможність надавати ефективні та якісні послуги постраждалим особам та притягувати кривдника до відповідальності, підвищена обізнаність населення в знаннях стосовно протидії насилля в сім’ї, виділення певного фінансового ресурсу, координації цієї роботи – тут дуже багато складових. Це командна робота. І я впевнена, що вона буде виконана дуже якісно!”, – наостанок наголосила наша співрозмовниця.

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

В Ізмаїлі незабаром з'явиться "зелена кімната" для роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насилля: подробиці

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x