Одеський порт виключили зі списку ЮНЕСКО: причини

0 коментарів 28620 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 15 червня, відбулось засідання Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерство культури та інформаційної політики України. Одним з основних питань було розширення меж території об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Окремо члени Ради прийняли рішення про виключення одеського порту зі спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на директора Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Івана Ліптуга.


 

За його словами, Рада прийняла рішення про виключення порту з основного об’єкта та розширення зони (блакитна лінія) вглиб від моря у північному і південному напрямках на декілька кварталів включно з територією Парку Шевченка. Окрім того, була розширена буферна зона ЮНЕСКО (фіолетова лінія), яка окреслює межі вже існуючих історичних ареалів міста. Остаточне затвердження нових меж буде прийматись Комітетом ЮНЕСКО в Парижі восени цього року.

Нагадаємо, що в січні цього року історичний центр Одеси внесли під захист ЮНЕСКО. Цій події передувала низка інших: у серпні 2022 року в МКІП ініціювали включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. У жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл «Історичний центр міста-порту Одеси» для включення до Списку всесвітньої спадщини, а Президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру Одеси до списку. Остаточне рішення щодо включення історичного центру міста до списку всесвітньої спадщини ухвалили 25 січня 2023 року.

Щодо виключення Одеського порту з переліку об’єктів охорони всесвітньої спадщини та разом з включенням його до буферної зони (де будуть діяти обмеження щодо будівництва навколо порту), то така вимога значилась у переліку рекомендацій від ЮНЕСКО. Частина з яких мала бути виконана до червня цього року, а решта – до лютого 2024 року.

Одеський порт виключили зі списку ЮНЕСКО: причини

Одеський порт виключили зі списку ЮНЕСКО: причини

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x