“Odessa 4.5.0.” від поляка: книгу про життя міста в перші місяці війни написав амбасадор Одеси в Польщі

0 коментарів 22410 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Одеській національній науковій бібліотеці відбулася презентація книги польського екскурсовода «Одеса 4.5.0.» – про життя Одеси в перші місяці повномасштабної війни. Назва книги відноситься до військового сленгу, в якому код 4.5.0. це означає “все тихо”.


Борис Тинка – поляк, краків’янин, амбасадор Одеси в Польщі, екскурсовод. В творчому доробку пана Бориса путівники по Одесі, Києву, Львову, Чорнобилю. В них він представляє особисто ним розроблені маршрути, ілюстровані гарними авторськими світлинами.

Після початку повномасштабного вторгнення Борис Тинка відмовився повертатися до рідного Кракова та залишився, щоб допомагати Україні: «Я зрозумів, що не зможу спокійно спостерігати за всім цим з безпечної Польщі. Усвідомлювати, що міг щось зробити, але втік. Тоді в мене не було якогось плану. У соцмережах мені почали знаходити мої польські екскурсанти та питали, чим можуть допомогти. Такий ентузіазм надихнув мене ще більше. Поки я займався логістикою в Одесі, вони збирали гуманітарну допомогу в містах Польщі та за кордоном». Наразі він активно волонтерить на півдні України.

«Одеса 4.50.» – це щоденник про звичайних людей, чиє життя стикається з суворою реальністю, не схожою ні на що. Новою реальністю для України стали вибухи, повітряні тривоги та постійний страх. У ці перші місяці сталася духовна еволюція: люди спочатку розгублені та налякані, швидко мобілізувалися, чинили героїчний опір та надавали допомогу тим, кому вона була необхідна. Саме про це книжка «Одеса 4.5.0.». Борис Тинка ділиться своєю тугою за родиною, любов’ю до неї, а також любов’ю до Одеси – міста на Чорному морі, міста, яке, як і інші українські місця, переживає трагедії війни та попри все зберігає надію та оптимізм.

«23 лютого я зійшов на платформі Одеського вокзалу. Усе погане прийшло наступного ранку. Я про це ще не знав. Я дав інтерв’ю журналістам радіо WNET. Я не знав, що з завтрашнього дня буду давати ці інтерв’ю чи не щодня. 24 лютого 2022 року українські міста прокинулися від вибухів», – згадує Борис.

Зараз Борис Тинка проводить свій час між Краковом і Одесою, між бібліотеками та громадськими центрами в Польщі, де він розповідає про Одесу та про ті перші місяці, а головне – про необхідність продовжувати допомагати Україні.

"Odessa 4.5.0." від поляка: книгу про життя міста в перші місяці війни написав амбасадор Одеси в Польщі

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x