Чому в Бессарабії “дунайка” цьогоріч така дорога, і чому її було так мало

0 коментарів 120204 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Керівники вилківських рибогосподарських підприємств зі здивуванням і обуренням віднеслись до заяв окремих ренійських колег, які стверджують, що рибалки у пониззі Дунаю “перекрили” їм вилов оселедця. Вилківчани й самі цього року, як і в минулому, зіткнулись з великими труднощами під час сезонного промислу.


Йдеться про заяву Анатолія Кеся, який керує ТОВ «Орхідея» і має у своєму розпорядженні рибальський причал на річці Дунай, в межах Ренійської громади. Підприємець у коментарі місцевим журналістам заявив, що на початку путини рибалки у пониззі річки (з Вилкового, Кілії, Нової Некрасівки) “перекрили” хід оселедця і внаслідок цього до Рені доходило мало риби.

Але, як виявилось, ситуація не зовсім така, як стверджує ренійський підприємець.

Про труднощі, з якими стикаються вилківські рибалки, “Бессарабія INFORM” неодноразово писала. Ліміти, аукціони, заборона виходу на воду через воєнний стан сильно “вдарило” по їх бізнесу.

Ціни на свіжий оселедець у цьому році в Бессарабії, дійсно, кусаються. Кілограм риби на початку сезону коштував від 200 грн і її, справді, було дуже мало на прилавках ринків і рибних магазинів. Зараз вона подешевшала (у середньому 110-120 грн/кг), але з 28 квітня вступила в силу заборона на її вилов на українській ділянці Дунаю.

Аби прояснити картину і дізнатись, чи дійсно у Вилковому місцеві рибалки під час високого сезону настільки активно вели вилов оселедця у пониззі Дунаю, що не залишили майже нічого ренійським колегам, ми звернулись до директора Дунайського біосферного заповідника Олександра Волошкевича. Як відомо, саме ця установа відповідає за “дозволи” для рибалок, які ведуть свій промисел в зоні Вилкового.

“У Вилковому, на території заповіднику, раніше щорічно отримували “перепустки” (дозволи на вилов водних біоресурсів – ред.) до 640 рибалок. А станом на сьогоднішній день – тільки 293. І то – вони набагато меньше мають змоги виловлювати, в тому числі через те, що причорноморська смуга недоступна через воєнний стан. У Вилковому є чотири великі риболовецькі пункти, які раніше виловлювали близько 70-80% всього оселедця. Але зараз території, де раніше вели активний промисел ці рибальські стани, недоступні”, – розповів керівник заповіднику, який працює у Вилковому вже багато років.

До цих негативних факторів для вилківських рибалок Олександр Волошкевич додав ще один (дуже суттєвий, про який ми вже неодноразово писали раніше) – навпроти міста Вилкове є якірна стоянка суден, де рибний промисел недоступний. До речі, у цій зоні простежується систематичне забруднення вод, на яке, чомусь, доволі латентно реагують компетентні органи.

За підрахунками спеціалістів, інтенсивність рибного промислу в районі Вилкового зменшилась у 4-5 разів у порівнянні з показниками минулих довоєнних років.

Недостовірними є також ствердження ренійського підприємця про те, що у сусідній Румунії немає заборони на вилов оселедця. Насправді, у сусідній країні цієї весни, як і кожного року, також діяли обмеження вилову. До прикладу: з 20 по 29 березня – на дунайській ділянці та її рукавах, від Чорного моря до Кілійського Чатала; з 24 березня до 7 квітня – на ділянці та її відгалуженнях від Кілійського Чатала, км 43, до Вадул-Оій, км 238; з 2 по 16 квітня – на ділянці та її відгалуженнях від Вадул-Оій, км 238, до Кічіу, км 374,5; з 11 квітня по 28 квітня – на секторі Дунаю та його рукавах від Кічіу до дамби Залізні ворота II, включаючи рукав Гогошу км 874,8. Про це свідчать офіційні дані Наказу № 10/235/2023 Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Румунії “Про встановлення термінів та зон заборони рибальства, а також зон охорони та біологічного відновлення водних живих ресурсів у 2023 році”.

Тому винуватити рибалок з Вилкового, Кілії і навіть Румунії у тому, що в цьому сезоні на прилавках рибних ринків і торгівельних точок Бессарабії мало дунайського оселедця і що він занадто дорогий – не варто. На заваді стала напружена навігаційна ситуація на Дунаї, обмеження дозволів на вилов, численні заборони та нововведення через аукціони на промисловий вилов. Сподіваємось, наступний сезон стане кращим.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x